Se spală rufe pe 24 februarie 2023, de Dragobete? Tradiții și obiceiuri de ziua iubirii la români

Author: Bianca Vidoi
Actualizat: 23 nov 2023, 03:20

Se spală rufe pe 24 februarie 2023, de Dragobete?

Sursa: PixaBay

Se spală rufe pe 24 februarie 2023, de Dragobete? Dragobetele este sărbătorit de români la data de 24 februarie, însă aceștia nu cunosc tradițiile și obiceiurile specifice acestei zile.

Se spală rufe pe 24 februarie 2023, de Dragobete? Tradițiile și obiceiurile unei astfel de zile sunt importante pentru români, aceștia își pot aduce astfel iubire și noroc în viață.

Citește și: Mesaje de Dragobete 2023: Cele mai frumoase urări pentru iubit/ iubită sau soț/ soție

Tradiții și obiceiuri de care românii țin cont în această zi

În unele zone ale României, ziua de Dragobete are tradiții similare cu ziua de Bobotează, în seara de 24 februarie, fetele ce vor să își viseze jumătatea vor fi nevoite să își pună busuioc sfințit sub pernă.

Această zi este potrivită pentru persoanele ce vor să aibă noroc în dragoste, iar fetele trebuie neapărat să se întâlnească cu o persoană de sex masculin pentru a avea parte de iubire tot anul, iar dacă acestea vor fi atinse sau vor atinge un bărbat, fetele vor fi drăgăstoase tot timpul pentru perioada următoare.

Un obicei vechi spune că fetele necăsătorite obișnuiau să strângă zăpadă rămasă pe pământ, urmând să o topească. Apa ce rezultă din topire este considerată magică atunci când vine vorba de iubire și frumusețe. Tinerele se clăteau cu această apă pentru a fi mai atrăgătoare pentru băieți, precum zânele, zăpada fiind numită și ,,zăpada zânelor”.

O tradiție din unele zone ale țării spune că fetele trebuie să se îmbrace de sărbătoare în ziua de Dragobete pentru a strânge primele flori ale primăverii.

În drumul lor de întoarcere spre sat, acestea vor începe să alerge, iar feciorii vor încerca să le prindă pentru a le săruta, o acțiune asemănată cu o logodnă.

Citește și: Durere in partea stanga a corpului – cauze si remedii

Citește și: Superstiții de Dragobete. Ce nu ai voie să faci în această zi

Ce nu trebuie să facem de Dragobete

Există unele acțiuni pe care atât fetele, cât și băieții, nu trebuie să le facă în ziua de Dragobete. Oamenii nu trebuie să plângă în această zi deoarece se crede că lacrimile care vor curge îți vor aduce necazuri și supărări în lunile următoare.

Lucrările câmpului, spălatul, țesutul, cusutul și alte treburi din jurul gospodăriei nu sunt permise, în schimb, curățenia este permisă deoarece se crede că aceasta va aduce spor și prospețime.

Dacă bărbaților li se pare amuzant să supere fetele, acest lucru va trebui evitat în ziua de 24 februarie, iar certurile sunt și ele interzise cu această ocazie, în caz contrat, îi va aștepta o primăvară cu ghinion și un an deloc prielnic pentru ei.

Citește și: Dragobete 2023: Cinci greșeli pe care le facem cu toții și care ne creează probleme în dragoste

Sursa: ziarulunirea.ro

 

Taguri:

În ediția de sâmbătă, 6 iulie, a emisiunii „Casa iubirii”, Sebastian a fost atât de supărat încât a ignorat-o total pe fosta lui iubită, Roberta, în ciuda gesturilor ei de apropiere.