Înălțarea Sfintei Cruci este a doua ca importanță din luna septembrie, după Nașterea Maicii Domnului sau Sfânta Maria Mică ce a fost celebrate la data de 8 septembrie.
Se spală sau nu de Înălțarea Sfintei Cruci
Data de 14 setembrie este trecută în calendarul creștin ortodox cu cruce roșie, astfel este o zi în care toată lumea ar trebui să se odihnească și să se roage.
Înălțarea Sfintei Cruci este o sărbătoare care nu permite munca fizică, spălatul, pentru a ne feri de probleme și primejdii și se recomandă postul negru, în care trebuie consumată doar apă pentru vindecarea trupului și a sufletului.
Usturoiul, prunele și peștele sunt trei alimente pe care trebuie să le evităm de Ziua Crucii întrucât miezul acestor alimente seamănă cu o cruce. Cu toate acestea, pe 14 septembrie se pot bate nucii, chiar dacă nu trebuie să consumi fructul.
Citește și: Greutate si inaltime copii in functie de varsta
Povestea din spatele Sfintei Cruci
Înălțarea Sfintei Cruci este a doua mare sărbătoare a lunii septembrie, după Nașterea Maicii Domnului sau Sfânta Maria Mică. Înălţarea Sfintei Cruci se celebrează cu post aspru, Crucea fiind un simbol al victoriei asupra morţii şi păcatului.
Ziua Crucii marchează două evenimente foarte importante: Aflarea Crucii şi înălţarea ei în faţa poporului de către episcopul Macarie al Ierusalimului, la 14 septembrie 335, şi aducerea Sfintei Cruci de la perşi, în 629, în vremea împăratului bizantin Heraclius, care a aşezat-o în Biserica Sfântului
Mormânt din Ierusalim.Înălțarea Sfintei Cruci aminteşte de un moment semnificativ din viaţa Sfinţilor Împăraţi Constantin şi Elena. În ajunul luptei cu Maxenţiu, un duşman al creştinilor, împăratul Constantin a avut o viziune: în plină zi, pe cer a apărut o cruce formată din stele, cu inscripţia: „Prin acest semn vei învinge”. Împăratul a învins, iar mama lui, după izbândă, a poruncit să fie găsită Sfânta Cruce, la Ierusalim, aproape de Golgota.
Pentru a afla care este crucea pe care a fost răstignit Iisus, patriarhul Ierusalimului a apropiat fiecare cruce de o fată care tocmai murise. Când Macarie a aşezat lângă ea Sfânta Cruce, se spune că tânăra a înviat. Vestea s-a răspândit, iar biserica a devenit neîncăpătoare pentru credincioşii care soseau să vadă Sfânta Cruce.
În anul 335 după Hristos, Patriarhul a poruncit Înălțarea Sfintei Cruci la un loc înalt, de unde să o poată vedea tot poporul. Sfântul Constantin cel Mare a zidit în acel loc o biserică denumită și Biserica Învierii Domnului, sfințită pe 13 septembrie 335.
Surse: fanatik.ro, libertatea.ro