Se spală sau nu rufe de Ignat 2022. Ce activități sunt interzise în ziua Sf Ignatie Teoforul

Author: Sara Andreescu
Actualizat: 19 dec 2022, 17:25

Se spală sau nu rufe în ziua de Ignat

Sursa: PixaBay

Se spală sau nu rufe de Ignat 2022. Ce activități sunt interzise pe data de 20 decembrie 2022, atunci când Biserica Ortodoxă îl sărbătorește pe Sfântul Ignatie Teoforul?

În fiecare an, pe data de 20 decembrie, românii gospodari obișnuiesc să taie porcul. În tradiția populară, această dată poartă numele de Ignat și este o sărbătoare de sacrificiu, însoțită de ritualuri, obiceiuri și superstiții. Află dacă se spală sau nu rufe de Ignat 2022, dar și ce activități sunt interzise pe 20 decembrie, atunci când este pomenit Sfântul Ignatie Teoforul

Citește și: Gestul care îți aduce prosperitate în Anul Nou 2023. E musai să-l faci până la Crăciun 2022

Se spală sau nu rufe de Ignat 2022 

Tradiții și obiceiuri în ziua de Ignat
[Sursa: PixaBay]

Pentru românii, data de 20 decembrie are o dublă semnificație. În tradiția populară, această dată este cunoscută sub numele de Ignat, o sărbătoare de sacrificiu, un ritual al morții și al renașterii.

Românii gospodari păstrează obiceiul străvechi și sacrifică porcul în ziua de Ignat, zi din care nu lipsesc anumite ritualuri și superstiții asociate cu norocul, prosperitatea și sănătatea. 

Tocmai pentru a nu atrage ghinionul asupra gospodăriei și a membrilor familiei, anumite activități sunt interzise de Ignat. Printre activitățile care nu se desfășoară sub nicio formă în data de 20 decembrie, de Ignat se numără cusutul, țesutul, torsul lânii, împletitul, sau oricare altă activitate care nu are legătură cu tăiatul porcului și cu prepararea produselor din carnea animalului sacrificat. 

De Ignat nu se spală rufe, nu se calcă, nu se mătură, întreaga activitate din gospodărie fiind concentrată asupra tăierii și pregătirii preparatelor din porc care vor ajunge apoi pe masa de Crăciun și de Anul Nou. 

Citește și: Ce se întâmplă dacă nu tai porcul în ziua de Ignat. Iată de unde provin tradițiile de Ignat

Ignat 2022. Ce reprezintă data de 20 decembrie în calendarul creștin ortodox 

Dar, pe lângă Ignat și ritualurile și superstițiile țesute în jurul lui, data de 20 decembrie are și o semnificație religioasă. Biserica Ortodoxă îl sărbătorește la această dată pe Sfântul Ignatie Teoforul, sfânt mucenic care a murit în timpul persecuției împotriva creștinilor din vremea împăratului Traian . 

Citește și: Ce sa puneti in geanta de maternitate? Elemente esentiale pentru momentul nasterii

Citește și: Veste bună pentru gospodine și pensionare! Statul oferă bani pentru repartitoare. Cine va putea beneficia de un voucher de 750 de lei

A fost ucenic al sfântului apostol Petru și, împreună cu sfântul Policarp, episcop de Smirna, ucenic al sfântului apostol și evanghelist Ioan, cuvântătorul de Dumnezeu.

Când împăratul Traian a trecut prin Antiohia împotriva parților, Sfântul Ignatie a fost adus înaintea lui. Împăratul l-a cercetat îndelung și a văzut că nu poate fi întors de la credința în Iisus Hristos. De aceea a fost chinuit și în felurite chipuri; dar arătându-se mai tare decât chinurile, a fost trimis legat la Roma, păzit de zece ostași, ca să fie dat mâncare fiarelor sălbatice.

În drum spre Roma, a întărit Bisericile din cetățile prin care trecea și se ruga să fie mâncat de fiare, „ca să ajung, spunea el, pâine curată lui Dumnezeu”. În Roma a fost aruncat în arena circului și a fost sfâșiat de leii sloboziți asupra lui, de i-au rămas numai oasele cele mari. Pe acestea le-au adunat creștinii și le-au dus în Antiohia, dându-le fraților, ca un dar dorit. Aceștia le-au așezat cu toată cinstea în pământ, scrie orthodoxwiki.ro.  

Tradiții și obiceiuri în ziua de Ignat 2022 

Tradiția spune că în ajunul Ignatului se fierbe grâu care este mai apoi tămâiat și binecuvântat de capul familiei. Din grâul astfel pregătit trebuie să mănânce toți cei dragi pentru noroc, spor și armonie în casă.

În anumite zone ale ţării este obiceiul ca stăpânul casei, în ziua de Ignat, să ia din sângele scurs din porc şi să deseneze o cruce pe fruntea copiilor, pentru ca aceştia să crească rumeni şi sănătoşi. 

În ziua de Ignat e bine să vezi sânge, ca să fii ferit de boli. Cine nu are porc trebuie să taie măcar o găină, potrivit obiceiului popular. 

De Ignat, în casă este adusă mai întâi căpăţâna porcului cu râtul înainte, ca să meargă bine treaba în gospodărie. 

 

Taguri: