Se spală sau nu rufe de Moșii de Toamnă 2022. Ce activități sunt interzise de Biserică în Sâmbăta Morților

Autor: Sara Andreescu
Actualizat: 02 aug 2023, 05:05

Se spală rufe Moșii de Toamnă 2022. Activități interzise Sâmbăta Morților

Sursa: Pinterest

Moșii de Toamnă 2022 sau Sâmbăta Morților, sărbătoare mare în prima sâmbătă din luna noiembrie. Se spală sau nu rufe și ce alte activități sunt interzise în ziua Moșilor de Toamnă.

Moșii de Toamnă 2022 sau pomenirea morților se face în prima sâmbătă din luna noiembrie, potrivit calendarului ortodox. Pe lângă semnificația spirituală și religioasă a acestei sărbători, există și o serie de tradiții, obiceiuri și superstiții pe care românii le-au moștenit din generație în generație și de care, unii dintre ei, țin cont și în zilele noastre.

Una dintre cele mai frecvente întrebări de Moșii de Toamnă, dar și în alte zile de sărbătoare, are legătură cu activitățile care sunt permise, dar și cu cele care sunt interzise în aceste zile.

Află dacă se spală sau nu rufe în ziua Moșilor de Toamnă, dar și ce alte activități sunt interzise de Biserică în Sâmbăta Morților

Citeste si: Moșii de Toamnă 2022: Cui trebuie să dai un bănuț în Sâmbăta Morților! Obiceiul care aduce noroc și spor în casă

Se spală sau nu rufe de Moșii de Toamnă 2022 

Se spală sau nu rufe de Moșii de Toamnă 2022, aceasta este una dintre cele mai frecvente întrebări ale românilor atunci când vine vorba despre sărbătoarea pomenirii morților, Sâmbăta Morților, dar și în celelalte zile de sărbătoare pe peste an. 

Potrivit tradiției populare, de Moșii de Toamnă sau Sâmbăta Morților nu se spală rufe și nu se face nicio altă activitate care ar putea „să murdărească”. 

În ziua Moșilor de Toamnă, care pică în fiecare an în prima sâmbătă din luna noiembrie, zi care mai este denumită și Sâmbăta Morților, nu se spală rufe, nu se mătură și nici nu se aruncă gunoiul. Potrivit superstițiilor, toate aceste activități sunt interzise deoarece se spune că praful se ridică în ochii celor răposaţi sau se aşază pe mâncarea care li se dă drept ofrandă, odată cu apa murdară rezultată de la spălat. 

Este adevărat că nu e bine să speli rufe în Sâmbăta Morților 

În ceea ce privește această întrebare, răspunsurile oferite de preoți diferă de tradițiile și superstițiile care interzic cu desăvârșire spălatul rufelor în ziua Moșilor de Toamnă sau Sâmbăta Morților. 

Dacă se spală sau nu rufe de Moșii de Toamnă, preotul Andrei Atudori, preot și consilier în cadrul Mitropoliei Moldovei și Bucovinei, a oferit următorul răspuns: „Este o superstiție!(...)

dar nu are nici un suport în tradiția și învățătura Bisericii. Sâmbăta este în esența ziua de pomenire a morților, dacă am accepta o astfel de superstiție pentru sâmbetele din Postul Mare, de ce nu am face-o pentru toate sâmbetele din an?!

Ați specificat foarte bine că ar fi de dorit să participăm la Sfânta Liturghie din aceste zile de sâmbătă, însă, dacă nu este cu putință și dacă tot este nevoie să spălăm rufe în această zi, atunci, cred că nu ar trebui să îi uităm pe cei adormiți și să încercăm să oferim ceva

de pomană pentru sufletele lor„,  a declarat preotul Andrei Atudori, pentru doxologia.ro. 

Cel mai important lucru pe care trebuie să îl facă toți credincioșii de Moșii de Toamnă 2022, dar și în toate sâmbetele de pomenire a morților este să meargă la Biserică, la Sfânta Liturghie și să ofere ceva de pomană pentru sufletele celor adormiți. 

Citeste si: Moșii de Toamnă 2022: Ce e bine să dai de pomană de Sâmbăta Morților! Lumânările pe care trebuie să le aprinzi de sărbătoare moșilor de toamnă

Ce nu e bine să faci de Moșii de Toamnă. Activități interzise în Sâmbăta Morților 

Există o serie de tradiții și superstiții despre ce nu e bine să faci de Moșii de Toamnă, tradiții izvorâte din cultura populară, dar care nu au un fundament biblic sau religios. 

Potrivit superstițiilor, de Moșii de Toamnă nu se circulă noaptea, pentru că sufletele morţilor colindă neîncetat. Cel mai periculos este să mergi în noaptea din ajun şi de Mosi, când sufletele se întorc la mormite şi aşteaptă să meargă la cer.

Tot de Moşii de Toamnă sau Sâmbăta Morților, gospodinele nu dau cu mătura ca să nu ridice praful în ochii răposaţilor, nu spală şi nu aruncă gunoiul ca să nu ajungă în mâncarea morţilor.

În Sâmbăta Morților nu este bine să mergi la fântână și nici să treci printr-o răscruce de drumuri izolată. Se spune că pe acolo trec duhuri necurate și trebuie să te ferești de ele.

Nu este bine să faci vizite în ziua Moşilor de Toamnă decât dacă mergi să dai alimente de pomană.

De asemenea, tradiția spune că nu trebuie să ieși din biserică în Sâmbăta Morților înainte de terminarea Sfintei Liturghii, care se oficiază cu ocazia pomenirii sufletelor celor adormiți de Moșii de Toamnă

Calendar ortodox noiembrie 2022

M Sf. doctori fără de arginți Cosma și Damian, cei din Asia;

M Sf. Mc. Achindin, Pigasie, Aftonie, Elpifidor și Anempodist;  (Post. Nu se fac nunți)

J Sf. Mc. Achepsima ep., Iosif pr. și Aitala diac.;Așezarea moaștelor Sf. M. Mc. Gheorghe în Lida;

V Sf. Cuv. Ioanichie cel Mare;Sf. Cuv.Gheorghe Mărt. din Drama; ( Post. Nu se fac nunți)

S Sf. Mc. Galaction și Epistimia; ( Pomenirea morților- Moşii de toamnă)

Citește și: Gingii inflamate la bebelusi: cauze si solutii privind tratamentul

Citește și: Bogdan și Gagea, discuție în grădina casei. Motivul pentru care Gagea nu a putut merge spre o altă fată. „Adevărul o să iasă la suprafață!”

D Sf. Pavel Mărt., patr. Constantinopolului;Sf. Cuv. Luca din Sicilia;

L Sf. 33 de Mc. din Melitina;Sf. Cuv. Lazăr din Muntele Galisiei;

M †) Soborul Sf. Arh. Mihail și Gavriil și al tuturor cereștilor puteri;

M †) Sf. Ier. Nectarie Taumaturgul de la Eghina;Sf. Mc. Claudiu, Castor, Sempronian și Nicostrat;Sf. Mc. Onisifor și Porfirie;Sf. Cuv. Matrona;  (Post. Nu se fac nunți)

10  J Sf. Ap. Olimp, Rodion, Sosipatru, Erast, Terțiu și Cvart;Sf. Mc. Orest;

11  V † Sf. M. Mc. Mina;Sf. Mc. Victor, Vichentie și Ștefanida;Sf. Cuv. Teodor Studitul; Post. Nu se fac nunți)

12  S Sf. Ier. Ioan cel Milostiv, patr. Alexandriei;†) Sf. Martiri și Mărt. Năsăudeni: Atanasie Todoran din Bichigiu, Vasile din Mocod, Grigorie din Zagra și Vasile din Telciu;Sf. Cuv. Nil Pustnicul;

13  D †) Sf. Ier. Ioan Gură de Aur, arhiep. Constantinopolului și mama sa, Sf. Antuza;

14  L Sf. Ap. Filip unul dintre cei 12 Apostoli;Sf. Ier. Grigorie Palama, arhiep. Tesalonicului;  (Lăsatul secului pentru Postul Nașterii Domnului)

15  M †) Sf. Cuv. Paisie de la Neamț;Sf. Mc. și Mărt. Gurie, Samona și Aviv, diac.;  (Începutul Postului Nașterii Domnului) (Dezlegare la ulei și vin. Nu se fac nunți)

16  M Sf. Ap. și Ev. Matei;  (Post. Nu se fac nunți)

17  J Sf. Ier. Grigorie Taumaturgul, ep. Neocezareei Pontului și Ghenadiei, patr. Constantinopolului;Sf. Cuv. Lazăr Zugravul;  (Dezlegare la ulei și vin. Nu se fac nunți)

18  V Sf. Mc. Platon, Roman și Zaheu; ( Post. Nu se fac nunți)

19  S Sf. Prooroc Avdie;Sf. Mc. Varlaam;  (Dezlegare la ulei și vin. Nu se fac nunți)

20  D Înainte-prăznuirea Intrării în Biserică a Maicii Domnului;†) Sf. Cuv. Grigorie Decapolitul;† Sf. Mc. Dasie;Sf. Ier. Proclu, arhiep. Constantinopolului;;  (Dezlegare la ulei și vin. Nu se fac nunți)

21  L (†) Intrarea în Biserică a Maicii Domnului (Vovidenia);  (Dezlegare la pește. Nu se fac nunți)

22  M Sf. Ap. Filimon, Arhip, Onisim și Apfia;Sf. Mc. Cecilia;  (Dezlegare la ulei și vin. Nu se fac nunți)

23  M † Sf. Cuv. Antonie de la Iezerul Vâlcii;Sf. Ier. Amfilohie, ep. Iconiei și Grigorie, ep. Acragandelor;  (Dezlegare la ulei și vin. Nu se fac nunți)

24  J Sf. Sfințiți Mc. Clement, ep. Romei și Petru, ep. Alexandriei;  (Dezlegare la ulei și vin. Nu se fac nunți)

25  V Odovania Praznicului Intrării în Biserică a Maicii Domnului;† Sf. M. Mc. Ecaterina;Sf. M. Mc. Mercurie;  (Dezlegare la ulei și vin. Nu se fac nunți)

26  S Sf. Cuv. Alipie Stâlpnicul, Nicon și Stelian Paflagonul;  (Dezlegare la pește. Nu se fac nunți)

27  D Sf. M. Mc. Iacob Persul;Sf. Cuv. Natanail și Pinufrie;  (Dezlegare la pește. Nu se fac nunți)

28  L Sf. Cuv. Mc. Ștefan cel Nou;Sf. Mc. Irinarh; Post. Nu se fac nunți)

29  M Sf. Mc. Paramon și Filumen;Sf. Cuv. Pitirun;  (Dezlegare la ulei și vin. Nu se fac nunți)

30  M †) Sf. Ap. Andrei, cel Întâi Chemat, Ocrotitorul României;† Sf. Ier. Andrei Șaguna, mitr. Transilvaniei;Sf. Ier. Frumentie, ep. Etiopiei;  (Dezlegare la pește. Nu se fac nunți)