Se spală sau nu rufe de Sfânta Parascheva, pe 14 octombrie. Tradiția care se respectă din cele mai vechi timpuri

Autor: Amalia Georgescu
Actualizat: 14 oct 2022, 07:58

Pe 14 octombrie este sărbătoare cu cruce roșie în calendarul creștin ortodox

Sursa: PixaBay

Pe 14 octombrie este sărbătoare cu cruce roșie, în această zi fiind prăznuită Sfânta Cuvioasă Parascheva. Iată dacă au sau nu voie femeile să spele rufe în această zi.

Sărbătoarea închinată Sfintei Parascheva este una respectată de toți românii, având în vedere că este printre cele mai importante din calendarul creștin ortodox. Este sau nu interzis să se spele rufe de Sfânta Parascheva, pe 14 octombrie?

Sfânta Parascheva 2022. Se spală sau nu rufe pe 14 octombrie? 

Atunci când vine vorba despre sărbătorile mari de peste an, din generație în generație s-au transmis tot felul de tradiții, obiceiuri și superstiții.

Una dintre cele mai importante este cea potrivit căreia de Sfânta Parascheva nu se spală rufe. Această regulă se aplică în toate zilele de sărbătoare cu cruce roșie.

Se spune că zilele de sărbătoare cu cruce roșie sunt zile de odihnă, la fel cum este și ziua de duminică, motiv pentru care în aceste zile sunt interzise muncile în casă sau în gospodărie. Astfel, nu se spală rufe, nu se calcă, nu se coase, nu se bat cuie și nu se fac alte treburi.

Biserica spune că acestea sunt zilele stabilite pentru odihnă și rugăciune, ceea ce înseamnă că toți credincioșii trebuie să le respecte. Se crede că cei care nu respectă aceste sărbători vor avea parte de probleme în familie, necazuri, certuri și supărări, reușind astfel să atragă energiile negative în casa lor. 

În plus, în anul 2022, sărbătoarea Sfintei Parascheva pică într-o zi de vineri. În credința populară se spune că în zilele de vineri din timpul săptămânii nu se spală rufe, însă biserica nu este de această părere, spunând că este vorba doar despre o superstiție.

Astfel, conform rânduielilor bisericești, singurele zile în care nu se spală rufe sunt cele în care pică sărbători cu cruce roșie sau duminica. Este important ca în aceste zile, credincioșii să își concentreze atenția pe sărbătoarea în sine și să lase de-o parte treburile casnice, urmând să se ocupe de ele în zilele următoare.

Citește și: Gingii inflamate la bebelusi: cauze si solutii privind tratamentul

Citește și: Bogdan și Gagea, discuție în grădina casei. Motivul pentru care Gagea nu a putut merge spre o altă fată. „Adevărul o să iasă la suprafață!”

Citeste si: Ce nume se sărbătoresc de Sfânta Parascheva 2022. Este prilej de sărbătoare pe 14 octombrie în casele acestor români

Tradiții, obiceiuri și superstiții care se respectă de Sfânta Parascheva 

Pe 14 octombrie, de Sfânta Parascheva, se respectă tot felul de tradiții, obiceiuri și superstiții, acestea fiind diferite de la o zonă a țării la alta. Dacă la sate oamenii încă țin cont de aceste tradiții, la orașe s-au mai pierdut pe măsură ce anii au trecut, astfel că multe dintre ele nu mai sunt atât de actuale.

Sfânta Parascheva se spune că le ocrotește pe viitoarele mămici, iar pentru a avea parte de protecția acesteia, se spune că femeile însărcinate ar trebui să ofere din hrana lor unor copii sărmani. Tradiția spune că cele care vor face acest lucru vor avea parte de o naștere ușoară și de un copil sănătos.

Pe 14 octombrie, credincioșii își amintesc și de cei trecuți la cele veșnice, astfel că se spune că este bine ca în această zi să se dea de pomană must sau vin, dar și pâine și grâu nou.

Tot ce se împarte de Sfânta Cuvioasă Parascheva trebuie să fie de post, având în vedere că pe 14 octombrie nu se consumă alimente de dulce.

În ziua în care este prăznuită Sfânta Cuvioasă Parascheva nu se consumă nuci, pepene roșu sau fructe care au forma crucii.

Citeste si: Rugăciunea care se rostește în fața moaștelor Sfintei Parascheva. Dăruiește sănătate și viață ferită de toată răutatea