Se transmite coronavirus prin aer? Cat timp supravietuieste coronavirus?

Autor: L.S.
Actualizat: 25 ian 2021, 10:25

Toata lumea isi pune intrebari despre cum se transmite sau cat supravietuieste coronavirus. Iata raspunsuri care va pot ajuta!

Coronavirusul COVID 19 NU se transmite prin aer, ci prin picăturile pe care o persoană infectată le generează atunci când tușește, strănută sau vorbește. Aceste picături sunt grele și nu plutesc prin aer, ci cad pe podea sau pe suprafața obiectelor, arată Organizația Mondială a Sănătății.

Cum te poți infecta? Te poți infecta inspirând virusul dacă te afli la mai puțin de 1 metru de o persoană bolnavă, sau dacă atingi o suprafață contaminată și apoi îți atingi ochii, nasul sau gura fără să te speli pe mâini.

Urmează mereu cele 3 reguli care te pot proteja:

Păstrează o distanță de cel puțin 1 metru față de alte persoane.

Spală-te frecvent pe mâini cu apă și săpun sau curăță mâinile cu dezinfecant pe bază de alcool.

Nu-ți atinge ochii, gura și nasul cu mâinile murdare.

Cât supraviețuiește coronavirusul pe suprafețe?

Este o întrebare aflată pe buzele tuturor în această perioadă.

Nu este clar cât de mult supraviețuiește pe suprafețe virusul de COVID-19, dar este similar cu alte coronavirusuri. Studiile sugerează că, în general, coronavirusurile (inclusiv COVID-19) poate persista pe suprafețe de la câteva ore până la câteva zile, arată Organizația Mondială a Sănătății.

Citește și: Bebe la 1 luna – dezvoltarea bebelusului si sfaturi pentru parinti

Citește și: Bogdan și Gagea, discuție în grădina casei. Motivul pentru care Gagea nu a putut merge spre o altă fată. „Adevărul o să iasă la suprafață!”

Durata variază în funcție de tipul suprafeței, temperatură, umiditate și condiții de mediu.

Dacă credeți că o suprafață poate fi infectată, curățați-o cu dezinfectant pentru a distruge virusului și pentru a vă proteja pe dumneavoastră și pe ceilalți. Apoi, curățați-vă mâinile cu dezinfectant pe bază de alcool și spălați-le bine cu apă și săpun. Nu vă atingeți ochii, gura sau nasul cu mâinile murdare!- este sfatul reprezentanților Organizației Mondiale a Sănătății.

Citeste si: Coronavirus Romania- Arafat: La ora 20.00, sunt 1.815 cazuri confirmate cu coronavirus şi 43 de decese

Citeste si: Cine era tanara de 27 de ani din Botosani care a murit de coronavirus

Citeste si: Coronavirus Romania- Doi copii au fost preluati de autoritati dupa ce parintii lor au fost diagnosticati cu coronavirus

 

 


În ediția de azi, 16 septembrie, a emisiunii ”Follow us”, Ilinca Vandici și Teo Trandafir au adus în discuție un subiect de interes pentru toate doamnele și domnișoarele. Iată de ce apar și dacă putem scăpa de petele pigmentare de pe piele!