Se va elimina pensia anticipată fără penalizări. Care sunt cele patru tipuri de pensii, potrivit noii legi a pensiilor

Autor: Bianca Vidoi
Actualizat: 16 dec 2024, 15:14

Se va elimina pensia anticipată fără penalizări

Sursa: freepik

Noua lege a pensiilor a intrat în vigoare de la 1 septembrie 2024 și aduce mai multe schimbări asupra sistemului public de pensii din România.

Noua lege a pensiilor a stabilit doar patru tipuri de pensii, față de cele cinci care existau până să intre în vigoare aceasta. Pensia anticipată fără penalizări nu mai există în noua lege a pensiilor, doar cea cu penalizări.

Se va elimina pensia anticipată fără penalizări

Noua lege a pensiilor a intrat în vigoare la data de 1 septembrie 2024, ceea ce a adus mai multe schimbări asupra sistemului de pensii din România.

Până în luna septembrie existau cinci tipuri de pensii, însă de la 1 septembrie 2024 există doar patru, deoarece pensia anticipată fără penalizări a fost eliminată.

Guvernanții au subliniat că modificarea a avut loc pentru a fi „ sustenabil din punct de vedere financiar”. Astfel, de la 1 septembrie 2024 există patru tipuri de pensii:

  • pensia pentru limită de vârstă;
  • pensia anticipată;
  • pensia de invaliditate;
  • pensia de urmaș.

Citește și: Ce condiții trebuie să îndeplinească românii pentru pensionarea anticipată! Modificările aduse de noua lege a pensiilor

Pensia anticipată care mai există în cele patru tipuri este cea cu penalizări, noua lege a pensiilor eliminând doar pensia anticipată fără penalizări. Astfel, pensia anticipată se cuvine “cu cel mult 5 ani înaintea împlinirii vârstei standard de pensionare persoanelor care au realizat stagiul complet de cotizare contributiv, prevăzut în anexa nr. 5 (poate fi descărcată de la finalul articolului- n. red.), precum și celor care au depășit stagiul complet de cotizare contributiv cu până la 5 ani”,

potrivit noii legi.

Citește și: Ce sa puneti in geanta de maternitate? Elemente esentiale pentru momentul nasterii

Citește și: Ce pensie are Monica Tatoiu și pe ce cheltuie banii. “Eu nu le-am cu pusul deoparte. Nu stau la hoteluri de cinci stele. Merg la second-hand.”

Pensia anticipată pentru acești pensionari se stabilește folosind diminuarea cuantumului pensiei pentru limită de vârstă, în raport cu stagiul de cotizare realizat peste stagiul complet de cotizare contributiv şi cu numărul de luni cu care s-a redus vârsta standard de pensionare,

potrivit tabelului:

Care sunt schimbările aduse pensiilor pentru limită de vârstă, de invaliditate și de urmaș

De pensia pentru limita de vârstă pot beneficia persoanele care îndeplinesc, cumulativ, la data pensionării, condițiile privind vârsta standard de pensionare și stagiul minim de cotizare. Schimbarea adusă de noua lege a pensiilor asupra pensiei pentru limita de vârstă este creșterea acestei vârste.

Noua lege a pensiilor dorește ca până în anul 2035, vârsta standard de pensionare pentru femei și pentru bărbați să fie de 65 de ani.

De pensia de invaliditate pot beneficia persoanele care au realizat stagii de cotizare contributive în sistemul public de pensii, însă nu au reușit să împlinească vârsta standard de pensionare. De altfel, aceste persoane au capacitatea de muncă afectată din cauza:

  • accidentelor de muncă şi bolilor profesionale, constatate conform legii;
  • altor boli şi accidente care nu au legătură cu munca.

Pensia de urmaș nu a suferit foarte multe modificări, fiind oferită în continuare copiilor şi soţului supravieţuitor, în cazul în care persoana decedată era pensionară sau îndeplinea condiţiile pentru obţinerea unei pensii. Soțul supraviețuitor va avea parte de pensia de urmaș pe tot parcursul vieții, la împlinirea vârstei standard de pensionare, în cazul în care durata căsătoriei a fost de cel puţin 15 ani, potrivit avocatnet.ro.