Se va extinde accesul publicului pedestru în toate pădurile, inclusiv în zonele de deal și câmpie. Senatul a votat legea

Author: Cristina Mocanu
Actualizat: 24 dec 2023, 00:25

Parlamentarii vor să schimbe o lege prin care accesul pedestru al cetățenilor este permis doar în zonele amenajate.

Sursa: https://pixabay.com/

Parlamentarii vor să adopte un proiect prin care cetățenii vor avea acces liber pe jos în toate pădurile.

Parlamentarii vor să schimbe o lege prin care accesul pedestru al cetățenilor este permis doar în zonele amenajate, pe trasee și poteci ori pe drumurile forestiere, adică în cele de munte, și să stabilească posibilitatea ca publicul să poată intra pe jos în orice pădure. 

Accesul publicului pedestru în toate pădurile se va extinde

Potrivit unui proiect de lege, care a fost adoptat deja de către Senat, Codul silvic ar urma să se modifice astfel încât accesul publicului în pădurile din întreaga țară să fie extins.

Citește și: Ora de vară 2023: Când se schimbă ora în România? Află cum trebuie să fixăm ceasurile pe 26 martie

Mai exact,  accesul public pedestru în pădure va fi permis “pe răspunderea celui care intră în pădure”, după cum scrie în viitoarea lege.

În prezent, potrivit Codului silvic, “accesul public pedestru în pădure este permis pe răspunderea celui care intră în pădure numai în zone amenajate, pe trasee și poteci marcate în acest sens, pe drumurile forestiere și în pădurile cu funcții de protecție, predominant sociale”.

Ce conține mai exact acest proiect de lege?

Cei care au inițiat aceste măsuri spun că traseele și potecile marcate sunt prevăzute în  HG 77/2003  privind instituirea unor măsuri pentru prevenirea accidentelor montane şi organizarea activității de salvare în munți și se referă doar la traseele turistice montane, care intră sub jurisdicția Salvamont. Ceea ce înseamnă că, de cele mai multe ori, accesul public este permis în pădurile montane, dar nu și în cele de deal sau câmpie.

Potrivit inițiatorilor, proiectul vrea să corecteze "o serie de inadvertențe normative și să sublinieze rolul esențial pe care natura, în general, fondul forestier, în special, îl are în ceea ce privește dreptul cetățenilor la un mediu sănătos, la recreere și la învățare. Mai mult, ne dorim ca prin prezenta inițiativă legislativă să preluăm solicitările unui număr de peste 10.000 de cetățeni care au semnat petiții publice prin care au cerut expres acces liber în pădurile din România”.

Citește și: Ce sa puneti in geanta de maternitate? Elemente esentiale pentru momentul nasterii

Citește și: Anunț pentru pensionarele din țară. Cum arată calendarul pensiilor pentru luna decembrie

Exploatarea forestieră, incendiile şi agricultura provoacă dispariția pădurilor montane

Parlamentarii vor să adopte un proiect prin care cetățenii vor avea acces liber pe jos în toate pădurile.
[Sursa: https://pixabay.com/]

Potrivit unui studiu publicat în luna martie, exploatarea forestieră, incendiile şi agricultura provoacă dispariția pădurilor montane.

Aproximativ 7% din totalul pădurilor au dispărut între anii 2000 și 2018.  Cel puțin 78,1 milioane de hectare- o suprafață mai mare decât cea a statului american Texas, reprezentând 7,1% din total, au dispărut între 2000 şi 2018, au determinat cercetătorii folosind date din satelit.

Citește și: Prognoza meteo ANM sâmbătă, 25 martie 2023. În unele zone se vor înregistra temperaturi de peste 21 de grade Celsius, iar spre seară vor fi condiții de ploaie

Exploatarea forestieră este responsabilă pentru 42% din pierderile de păduri montane, urmată de incendiile de pădure (29%), agricultura itinerantă (15%) şi agricultura permanentă sau semipermanentă (10%), se arată în studiu.

Dispariția pădurilor montane este cea mai pronunțată în Asia: 39,8 milioane de hectare, adică puțin peste jumătate din totalul pierderilor. America de Sud, Africa, Australia şi Europa au înregistrat, de asemenea, pierderi semnificative.

De asemenea, în unele zone oamenii de știință au observat o regenerare a pădurilor montane, dar nu întotdeauna şi a speciilor locale şi, mai ales, fără a fi compensate pierderile.

Sursă: avocatnet.ro, adevărul.ro