Pământul se confruntă în prezent cu o serie de probleme de mediu. Poluarea aerului și a apei continuă să afecteze o mare parte a lumii; plantele, animalele și alte organisme exotice apar în părți ale globului care nu au nicio apărare naturală împotriva lor; și, în același timp, schimbările climatice continuă să ocupe primele pagini ale ziarelor. Este adesea dificil să găsești vești bune despre mediu, dar ecologiștii și oamenii de știință au raportat un punct luminos: țările lumii care se mobilizează pentru a combate problema epuizării stratului de ozon.
Ce se intampla?
Stratul protector de ozon al Pământului se află la o înălțime de 15 până la 35 km deasupra suprafeței Pământului, în stratosferă.
Înainte de a ajunge la răspuns, este util să cunoaștem puțin contextul problemei. În 1974, chimiștii americani Mario Molina și F. Sherwood Rowland și chimistul olandez Paul Crutzen au descoperit că CFC-urile produse de om ar putea fi o sursă majoră de clor în stratosferă. De asemenea, aceștia au observat că clorul poate distruge cantități mari de ozon după ce acesta a fost eliberat din CFC de radiațiile UV.
Ce a produs schimbarea?
Ca răspuns la această problemă tot mai mare, o mare parte a lumii s-a reunit în 1987 pentru a semna Protocolul de la Montreal privind substanțele care epuizează stratul de ozon, un acord care a permis lumii să înceapă să elimine treptat producția și utilizarea CFC- molecule care conțin doar atomi de carbon, fluor și clor- și a altor ODC. În cadrul reuniunilor ulterioare din anii 1990 și începutul anilor 2000 au fost elaborate amendamente care au avut ca scop limitarea, reducerea și eliminarea hidrobromofluorocarburilor (HBFC), a bromurii de metil, a tetraclorurii de carbon, a tricloroetanului, a hidrofluorocarburilor (HFC), a hidroclorofluorocarburilor (HCFC) și a altor ODC. Chiar dacă aproape toate guvernele planetei au lucrat cu sârguință în vederea atingerii unui obiectiv comun- o veste bună în sine-, nu era clar dacă aceste eforturi fără precedent aveau un efect semnificativ.
Cu toate acestea, în 2014, oamenii de știință au primit prima veste bună pe această temă: au fost detectate primele creșteri mici ale ozonului stratosferic din ultimii peste 20 de ani, împreună cu dovezi că ODC-urile au scăzut cu 10-15% în atmosferă. Cu toate acestea, ei au rămas precauți. Aproximativ doi ani mai târziu, oamenii de știință au obținut suficiente date pentru a dezvălui cu încredere dovada că stratul de ozon era într-adevăr pe cale să se refacă. Studiul din 2016, care a urmărit evoluția dimensiunii găurii de ozon deasupra Antarcticii, a observat că concentrațiile de ozon stratosferic continuau să crească și că dimensiunea găurii de ozon din Antarctica scăzuse la jumătate din dimensiunea SUA continentale între 2000 și 2015. Ei se așteptau ca stratul de ozon să se vindece complet cândva între 2040 și 2070.
Citește și: Ce cantitate de lapte consuma un bebelus? Tabel cantitate lapte bebelusi
În 2023, un studiu al Organizației Națiunilor Unite a adus aceste estimări în prim plan. Acesta a constatat că, dacă țările continuă să respecte limitele impuse de Protocolul de la Montreal și de acordurile ulterioare, lumea se poate aștepta ca, până în 2040, concentrațiile de ozon să revină în mare parte la nivelurile de dinainte de 1980, iar Arctica să atingă nivelurile de dinainte de 1980 până în 2045, iar Antarctica să urmeze același lucru până în 2066.