Se vrea recunoașterea independenței Transnistriei! Regimul separatist de la Tiraspol a făcut cererea după ce Chișinău a cerut să adere la UE

Autor: Lavinia Medrea
Actualizat: 04 dec 2022, 09:10

Se vrea recunoașterea independenței Transnistriei! Regimul separatist de la Tiraspol a făcut cererea după ce Chișinău a cerut să adere la UE

Sursa: Facebook Vitali Ignatiev

Reprezentanții regimului separatist de la Tiraspol cere recunoașterea independenței Transnistriei. Demersul a fost pornit de către Vitali Ignatiev, presupusul ministru de Externe de la Tiraspol, după ce Chișinău a făcut o cerere de aderare a Moldovei la Uniunea Europeană

Vitali Ignatiev, presupusul ministru de Externe de la Tiraspol, a cerut comunității internaționale, ONU și OSCE să recunoască independența Transnistriei. Demersul a început după ce Chișinău a solicitat aderarea Moldovei la UE. 

Tiraspolul cere independența Transnistriei după ce Chișinău a solicitat aderarea Moldovei la Uniunea Europeană

„Decizia R. Moldova de a depune cererea de aderare la UE este una geopolitică, care va duce la schimbarea granițelor și a sferelor de influență în regiune.

Totodată, acest lucru va schimba radical și circumstanțele reglementării definitive a relațiilor dintre R. Moldova și Transnistria. Tratăm cu înțelegere decizia conducerii republicii vecine”, scrie în comunicatul presupusului ministru de Externe de la Tiraspol.

Tiraspolul s-a declarat deranjat deoarece Chișinăul nu a vorbit cu autoritățile separatiste înainte de a face cererea de aderare a Moldovei la UE. 

Citeste si: Jens Stoltenberg, despre posibilitatea ca NATO să trimită trupe în Ucraina: „Zilele următoare ar putea fi și mai rele”

Citește și: Gingii inflamate la bebelusi: cauze si solutii privind tratamentul

Citește și: Bogdan și Gagea, discuție în grădina casei. Motivul pentru care Gagea nu a putut merge spre o altă fată. „Adevărul o să iasă la suprafață!”

„Decizia autorităților moldovenești înseamnă disponibilitatea de a transfera suveranitatea R. Moldova către organele de la Bruxelles și trecerea la dezvoltarea militaro-politică și economică către Occident. Cererea de aderare la UE indică refuzul Moldovei de a se angaja în dialog cu Transnistria, fapt confirmat de starea actuală de criză a procesului de negocieri, paralizarea formatului 5+2, refuzul de a se întâlni la cel mai înalt nivel, neîndeplinirea obligațiilor din pachetul Berlin Plus, întărirea măsurilor restrictive de blocaj împotriva Transnistriei.

Citeste si: Vladimir Putin amenință România pentru discriminare! Ce le este interzis rușilor pe teritoriul țării noastre

În noile circumstanțe, inclusiv cele create de acțiunile Chișinăului, solicităm părții moldovenești să inițieze un dialog cu Transnistria în scopul unei reglementări civilizate definitive a relațiilor bazate pe existența pașnică, de bună vecinătate a două state independente, prin semnarea unui acord interstatal cuprinzător.

În același timp, facem apel la Națiunile Unite, la OSCE, la mediatori și observatori în procesul de negocieri, cu cererea de a recunoaște realitatea existentă de mai bine de treizeci de ani. R. Moldova să asigure respectarea dreptului poporului transnistrean la autodeterminare și să stabilească relații diplomatice cu Transnistria”, se mai precizează în declarație.

Chișinăul nu a spus nimic despre declarația Tiraspolului până la acest moment.

Surse articol: