Când vine Moș Nicolae 2022. Copiii cuminți trebuie să aibă pregătite ghetuțele pentru cadouri. Ce simbolizează nuiaua oferită celor neascultători

Autor: Cristina Mocanu

Pe data de 6 decembrie este sărbătorit Moș Nicolae.

Sursa: https://pixabay.com/

În fiecare an, de Moș Nicolae, copiii cuminți își pregătesc ghetuțele pentru a primi cadouri.

Sezonul sărbătorilor de iarnă începe odată cu sărbătoarea Sfântului Nicolae, iar în același timp vine și perioada în care copiii, dar și adulții, primesc cadouri.

Când vine Moș Nicolae 2022

An de an, Moș  Nicolae le aduce dulciuri copiilor cuminți, iar celor care nu au ascultat le aduce câte o nuielușă. Dar când vine de fapt acesta și în ce seară se fac ghetuțele?

Sfântul Nicolae este prăznuit în fiecare an pe data de 6 decembrie, atât de creștinii ortodocși cât și de către cei catolici, iar această zi este considerată prima sărbătoare mare din iarnă, dar și una dintre cele mai așteptate de către copii.

Cu o seară înainte, mai exact pe 5 decembrie, micuții își pregătesc ghetuțele și îl așteaptă cu nerăbdare pe Moș Nicolae care le aduce daruri, iar celor neascultători câte o nuia.

Citește și: Cadouri care nu se oferă de Moș Nicolae. Ele aduc doar ghinion și lacrimi amare

Drept urmare, cizmulițele, botinele, papuceii sau pantofiorii trebuiesc lustruite bine și puse lângă ușă, pentru că doar așa le vede bine moșul pentru a le umple cu daruri.

Astfel, copiii își vor găsi cadourile a doua zi de dimineață în cizmulițe, mai exact pe 6 decembrie.

Copiii neascultători vor primi o nuielușă, despre care se spune că trebuie să fie de măr. Aceasta se va pune într-un pahar cu apă, iar dacă va înmuguri până la Crăciun, înseamnă că acel copil s-a cumințit, iar  Moș Nicolae l-a iertat.

Tradiția populară spune că Moș Nicolae trece pe la toate casele cu copii în noaptea de 5 spre 6 decembrie și le lasă în ghetuțe dulciuri, nuci, colaci și fructe.

Și an de an, el respectă acest obicei de a fi darnic cu copiii.

Citește și: Gingii inflamate la bebelusi: cauze si solutii privind tratamentul

Citește și: Bogdan și Gagea, discuție în grădina casei. Motivul pentru care Gagea nu a putut merge spre o altă fată. „Adevărul o să iasă la suprafață!”

De ce aduce Moș Nicolae Daruri

Se spune că în timpul vieții sale, Moș Nicolae a fost cunoscut datorită mărinimiei sale. Acesta a salvat de la sărăcie trei surori foarte amărâte.

Tatăl lor le-ar fi împins spre desfrâu, iar când Moș Nicolae a auzit povestea, în miez de noapte, le-a sărit în ajutor surorilor.

A ajuns noaptea la casa lor și le-ar fi lăsat câte o punguță de bani, iar a doua zi, tatăl fetelor a tot întrebat cine a fost cel care a făcut acest lucru.

Ulterior, omul sărman a folosit banii pentru a-și mărita fata cea mare, iar povestea s-a repetat și cu celelalte două fete mai mici. Astfel, cele trei fete s-au căsătorit la scurt timp după primirea banilor de la Moș Nicolae.

Citește și: Câți români își serbează ziua pe 6 decembrie, de Sfântul Nicolae. De ce se pun crenguțe de pomi fructiferi în apă în seara de Moș Nicolae

Ce reprezintă data de 6 decembrie

Pe data de 6 decembrie 352 a murit Sfântul Ierarh Nicolae, tocmai de aceea biserica Ortodoxă a ales această dată pentru a-l sărbători pe Moș Nicolae. În vechile scrieri creștine, se spune că el a folosit averea rămasă de la părinții săi pentru a-i ajuta pe cei săraci şi pentru a ridica o biserică.

De asemenea, el a avut grijă de toți oamenii săraci fie ei tineri sau bătrâni, copii sau văduve. În timpul vieții sale, oferirea de cadouri a devenit o tradiție de Sfântul Nicolae.

Ce înseamnă nuiaua oferită de Sfântul Nicolae

În anul 318, la cererea Sfântului Împărat Constantin s-au întrunit 318 episcopi și preoți la Niceea pentru a dezbate învățăturile drepte și pentru a îndepărta ereziile din biserică. Se spune că Ierarhul Nicolae a avut o polemică dură cu Arie, unul dintre cei care interpretau greșit misiunea lui Iisus și credința creștină. Cei doi au avut discuții atât de aprinse în cadrul sinodului, că Episcopul din Mira Lichiei i-ar fi dat o palmă lui Arie.

Când s-a aflat de această întâmplare, oamenii au considerat de cuviință să țină cont de ea și, cu timpul, a apărut obiceiul să se dea o nuielușă celor care nu meritau daruri din partea Moșului.

 

 Sursă: wowbiz.ro