Românii din Oltenia trăiesc un adevărat coșmar. Temperaturile extreme le afectează sănătatea, dar și recoltele, iar lipsa apei îi aduce la disperare.
Secetă mare în Oltenia. Cum reușesc locuitorii să facă față temperaturilor ridicate
În prima lună de vară, orașele s-au transformat în adevărate cuptoare, iar la țară, pământul s-a crăpat din lipsa precipitațiilor.
Între betoanele marilor orașe, aerul devine tot mai greu de respirat, iar în sate, țăranii spun că nu au mai simțit o astfel de căldură.
„E prea cald. Zici că s-a sucit Pământul. Nu ai cum să stai la soare. Apa vine la 6 dimineața. De la 12 noaptea până la 6 o întrerupe, ca să nu rămânem fără ”, „De mâncare mai putem să mai stăm, dar de apă nici atât”, „Ploaia când vine nu mai vine normal, vine cu gheață”, sunt
Aproape de Dăbuleni, capitala rurală a pepenilor românești, soarele arde mai tare ca niciodată și nu a mai căzut o picătură de apă. Sistemul de irigații, distrus de zeci de ani, nu primește momentan finanțare, iar oamenii care au muncit o viață întreagă pământul își pun speranțele doar în mila lui Dumnezeu.
Citește și: Ce cantitate de lapte consuma un bebelus? Tabel cantitate lapte bebelusi
Pentru a-și susține culturile, legumicultorii își sapă fântâni după posibilități. Autoritățile locale încearcă să găsească soluții pentru aceștia. Este nevoie de apă atât pentru animale și irigarea ogoarelor, cât și pentru viața de zi cu zi a locuitorilor.
„ Noroc că avem izvor. O fântână e foarte scumpă. Noi avem aproape vreo 15 hectare,” spune un localnic.
Meteorologii anunță în continuare temperaturi extreme
Trăim cele mai fierbinți zile de vară, cu temperaturi record care vor rămâne în istoria meteorologiei.
Din păcate, vara anului 2024 va fi una din cele mai arzătoare veri din ultimele decenii, spun specialiștii.
„Este foarte posibil ca vara anului acesta să fie una cu temperaturi peste media ultimelor decenii. Acesta este anormalul care trebuie să ne atragă atenția în mod deosebit. Noi suntem cu această tendință a temperaturilor ridicate încă de la începutul anului. ” a transmis Florinela Georgescu, director ANM.