Secretarul general al NATO: „Există riscul unei invazii totale și a altor tipuri de acțiuni agresive din partea Rusiei” Ce le-a transmis Klaus Iohannis românilor

Author: Bianca Hriscu
Actualizat: 11 nov 2022, 05:10

Klaus Iohannis, președintele României 

Sursa: facebook Klaus Iohannis

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a ajuns în România și, alături de președintele Klaus Iohannis, a făcut mai multe declarații referitoare la tensiunile dintre Rusia și Ucraina.

Jens Stoltenberg, secretarul general al NATO, a acceptat invitația președintelui Klaus Iohannis de a face o vizită în România. Vineri dimineață, acesta a ajuns la Baza Militară Mihail Kogălniceanu din județul Constanța și a făcut mai multe declarații cu privire la tensiunile care există la granița Ucrainei.

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, primele declarații după ce a ajuns la Baza Militară Mihail Kogălniceanu 

Ajuns în România, Jens Stoltenberg, secretarul general al NATO, a dat asigurări că sunt luate toate măsurile pentru ca aliații NATO să aibă parte de protecție, astfel că nu există

motive de îngrijorare în ceea ce privește România în perioada următoare. Cu toate acestea, Jens Stoltenberg nu s-a ferit să spun că există un risc major să apară un nou conflict armat în Europa și nu este exclusă o invazie totală a Rusiei. În pus, sunt posibile și alte acțiuni agresive din partea Rusiei, luând în calcul felul în care s-a acționat în trecut, motiv pentru care autoritățile sunt în alertă. 

Secretarul general al NATO a precizat că în continuare se dorește un dialog cu Rusia pentru a menține pacea. 

„România nu este singură. Avioane din Germania și Italia sunt aici pentru a proteja, pentru a ne apăra aliații și pentru a menține zona sigură. Noi, americanii, suntem dedicați apărării Europei. Aliantii sunt aici pentru a consolida prezența NATO în această perioadă critică. Mai multe trupe, mai multe capacități și o hotărâre mai mare.

Vom discuta săptămâna viitoare despre cum putem consolida în continuare prezența noastră în partea estică a alianței, inclusiv cu noi grupe de luptă. Salut oferta Franței de a aduce un batalion NATO aici, în România. Sarcina noastră este să protejăm pacea.(...) Există un risc real, există un mare risc pentru un nou conflict armat în Europa. Trupele rusești sunt tot mai multe și timpul se scurtează. În același timp, nu avem nicio siguranță.
Continuăm să cerem Rusiei să se implice în dialog. Există riscul unei invazii totale, dar există și riscul altor tipuri de acțiuni agresive din partea Rusiei, inclusiv încercări de a răsturna guvernul de la Kiev sau atacuri informatice.  Nu avem nicio siguranță, dar știm că ei continuă escaladarea militară și știm că există mulți ofițeri secreți ruși care operează în Ucraina și avem o istorie a Rusiei care și-a folosit forța împotriva vecinilor.
Sunt motive de a fi serios îngrijorați și vigilenți dacă folosesc, din nou, forța împotriva Ucrainei. Prezența aici este un mesaj foarte clar al Alianței. (...) Cred că nu e nicio îndoială că acum Rusia e agresorul, Rusia a invadat și a cucerit o parte a unui vecini, au anexat ilegal Crimeea și acum au dus 100.000 de militari gata de luptă în zona Ucrainei și continuă aceasta escaladare. Nu există nicio îndoială că agresiunea vine din partea Rusiei.
Prevenim orice neîntelegere.”
, a precizat secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, potrivit stirileprotv.ro.

Citește și: Informatii despre pulsul normal in functie de varsta

Citeste si: Șase nave de război rusești, în drum spre Marea Neagră! Se pregătește Rusia de război?

Klaus Iohannis dă asigurări că România este foarte bine apărată: „Niciun român nu trebuie să se teamă”

Aflat la Baza Militară Mihail Kogălniceanu din județul Constanța, președintele Klaus Iohannis a ținut să îi liniștească pe românii îngrijorați din cauza situaţiei de la granița Ucrainei. Klaus Iohannis a precizat că România este foarte bine apărată, mai ales că beneficiază de sprijinul NATO. Șeful statului a subliniat că România nu își dorește să atace pe nimeni, ci doar să se apere în cazul în care va fi nevoie.

“România este foarte bine apărată şi are toate garanţiile de securitate. Niciun român nu trebuie să se teamă, însă trebuie să ştim de unde vine această siguranţă a noastră, ce sunt garanţiile de securitate. În primul rând, forţele noastre armate- care s-au dezvoltat enorm în ultimii ani- sunt foarte bine pregătite şi sunt pregătite pentru orice scenariu. În plus, România este în Alianţa NATO, cea mai puternică alianţă militară din câte au existat în istorie. Pentru a veni în sprijinul nostru, iată că avem aceşti militari pe care i-am salutat astăzi, aici, în baza Mihail Kogălniceanu şi alţii care au venit din state partenere strategice, de la aliaţi, pentru a lucra împreună cu militarii români. Nu dorim să atacăm pe nimeni, nu dorim să invadăm pe nimeni, dar dorim să garantăm securitatea statelor noastre şi securitatea cetăţenilor noştri. Aşa facem.(...)

Dacă vorbim despre instalația de la Deveselu, este pur defensivă, nu poate fi folosită pentru a ataca pe nimeni. Această retorică pe o auzim din când în când e una falsă, instalația de la Deveselu face parte dintr-un cadru mai larg al NATO, un cadru defensiv de rachete defensive. Nu avem ce să ascundem sau să ne ferim să spunem acest lucru.România este o țară sigură”, a spus şeful statului.

Citeste si: Breaking news: România va primi noi trupe militare americane! Joe Biden și-a dat acordul!