Secretele brânzei feta. Cum se face, de fapt, acest tip de brânză și ce ingrediente sunt folosite

Autor: Raluca Ionita
Actualizat: 29 iul 2022, 13:05

Cum se prepara brânza feta

Sursa: PixaBay

Brânza feta este preparată într-un anumit mod, pentru a ieși gustoasă. Noi vă spunem ce ingrediente sunt folosite, în cazul acestui tip de brânză.

Brânza feta este unul dintre cele mai gustoase și mai sănătoase tipuri de brânză. Aceasta se prepară după o rețetă tradițională, din anumite ingrediente, atent alese. Doar așa își păstrează aroma specifică. 

Cum se face brânza feta

Brânza feta este făcută din lapte de oaie, de capră sau dintr-o combinație a acestora. Are un gust puternic și este extrem de aromată. 

Spre deosebire de telemea, brânza feta este mult mai sănătoasă și are mai multe beneficii pentru organism. Bineînțeles că este vorba despre brânza preparată după rețetele tradiționale, nu cea pe care o găsim în magazine. 

Brânza feta din supermarketuri conține și uleiuri vegetale, dar și alte ingrediente care, în mod normal, nu au ce să caute în compoziția acestui aliment. 

Una dintre caracteristicile acestui tip de brânză este aceea că nu are găurele, iar învelișul este mai gros, spre deosebire de telemea, de exemplu. 

Conform rețetei originale, brânza feta trebuie să conțină mai mult lapte de oaie, dacă este preparată dintr-o combinație cu lapte de oaie și de capră. Acesta din urmă nu trebuie să depășească 30% din cantitatea totală folosită. 

Totuși, brânza feta se face, cel mai des, doar din lapte de oaie. În acest fel, se obține o brânză cremoasă și moale. Cea preparată din lapte de capră este mai uscată și mai albă. 

Citește și: Bebe la 1 luna – dezvoltarea bebelusului si sfaturi pentru parinti

Citește și: Bogdan și Gagea, discuție în grădina casei. Motivul pentru care Gagea nu a putut merge spre o altă fată. „Adevărul o să iasă la suprafață!”

În primul rând, se încălzește laptele. Apoi, se pune cheag în el, iar după aceea, zerul trebuie scurs foarte bine din brânză. 

Brânza astfel obținută trebuie pusă la maturat, în saramură. De obicei, brânza este așezată în butoi, dar se pot folosi și recipiente metalice sau coșuri din plastic sau din răchită. 

Varianta de maturare în butoi oferă însă cea mai gustoasă brânză feta, dar procesul durează mai mult. De exemplu, brânza maturată în coșuri va fi gata în două luni.

Aceasta este mai sărată. 

Dacă se maturează în recipiente de metal, brânza feta trebuie lăsată la scurs și de-abia după aceea se bagă în saramură. Într-o lună, brânza va fi gata de consum. 

Valorile nutritive ale brânzei feta

Așa cum spuneam, brânza feta este mult mai sănătoasă, în comparație cu celelalte tipuri de brânză. Iată ce valori nutritive are, pentru 100 de grame:

  • Calorii: 74
  • Grasimi: 6 g
  • Sodiu: 260 mg
  • Carbohidrati: 1,2 g
  • Proteine: 4 g
  • Zahar: 1 g
  • Vitamina B2: 0,2 mg
  • Calciu: 140 mg
  • Fosfor: 94 mg

Consumul regulat vă ajută să vă întăriți sistemul osos, datorită calciului pe care îl conține brânza feta. De asemenea, pentru că este bogată în histidină și în vitamina B6, brânza feta este benefică și pentru sistemul imunitar. 

În plus, acest sortiment de brânză are și probiotice, care remediază problemele intestinale, dar și vitamina B2, care vă scapă de migrene. Fierul și vitamina B12 care se găsesc în brânza feta vă ajută să vă tratați anemia și să o preveniți. 

De asemenea, consumul moderat de feta vă poate fi de folos, dacă aveți probleme cu vederea, datorită conținutului ridicat de riboflavină.  

Aveți însă grijă să nu o consumați zilnic, pentru că este bogată în sodiu și are și grăsimi saturate.