Secretele cafelei turcesti. Ce impact a avut faimoasa bautura asupra vietii sociale, culturale si politice

Autor: Redactia KANAL D
Actualizat: 28 oct 2020, 07:30

Cafeaua turceasta detine un loc aparte in traditia culturala sociala si politica a Turciei.

Primele cafenele au aparut in jurul anului 1550, in Istanbul, apoi numarul lor a crescut intr-un ritm destul de rapid. Acestea erau puncte de intalnire ale turcilor, locuri in care barbatii se intalneau pentru a discuta si a iesi din cotidian. Sultanii au incercat, in unele randuri, sa desfiinteze cafenele, dar acest lucru prejudicia strangerea taxelor obtinute din comertul cu cafea. In scurt timp, cafenelele au devenit un lucru comun in intreaga Turcie, dar si in teritoriile cucerite de acestia.
In Europa Apuseana, aceste localuri turcesti au intrat prin filiera austro-ungara, imperiu care era un mediator intre Sfantul Imperiu Roman si Imperiul Otoman.

/www/cdn.knd.ro/kanald/stiri/altele/turkish-coffee-045b2da6cf9c49d08f316b55c5568842.jpg
Ce este atat de special la cafeaua turceasca? Aceasta este obtinuta dintr-un amestec de cafea Arabica, macinata foarte fin. Pentru a-i da un gust usor condimentat, in timp ce cafeaua este macinata, se adauga boabelor de cafea, nucsoara.

Exista sase nivele de dulceata, de la cafea neagra la foarte dulce.
Sade este cafeaua turceasca simpla, fara zahar, dar destul de amara. Daca alegi sa bei o cafea turceasca dulce, zaharul se adauga in timpul prepararii. Cafeaua este pregatita intr-un ibric ingust si acoperit, iar cand se apropie de punctul de fierbere, ea incepe sa faca spuma.

Cafeaua turceasca se serveste fierbinte in cescute mici fara manere (fincan). Dupa ce se bea, obiceiul este ca respectiva cescuta sa fie intoarsa, continutul lasat sa se aseze, apoi gazda ghiceste viitorul oaspetelui in zatul de cafea care se formeaza.


/www/cdn.knd.ro/kanald/stiri/altele/images-3e68017a2e09e2a06a94dadf4e00b250.jpg
Daca te afli in Istanbul, gaseste un loc la o terasa cu priveliste, aseaza-te confortabil si savureaza o cafea spumoasa. Daca ai impresia ca ceremonia s-a incheiat odata cu ultima sorbitura, te inseli. Intoarce ceasca invers, asteapta pana se raceste si daca este cu tine cineva care poate ghici viitorul, lasa-i sa iti poesteasca ce peripetii te asteapta.
Kurukahveci Mehmet Efendi (K.M.E) este unul din cee mai importante nume din industria cafelei turesti.
In prezent, K.M.E. exporta cafea turceasca in multe tari din intreaga lume. Peste 25 de tari din Europa, America, Asia si Australia primesc cafea turceasca.

/www/cdn.knd.ro/kanald/stiri/altele/dsc-0775-6a7f7fca47f369a4e32423bda0b3ff2c.jpg
Principatele Romane descopera cafeaua datorita otomanilor. Stapanirea turceasca asupra Tarilor Romane a avut un impact important asupra vietii sociale, culturale si politice. Pe langa influenta manifestata asupra obiceiurilor si vestimentatiei au fost imprumutate si obiceiuri din gastronomia turceasca, si anume folosirea cafelei ca bautura.

Nu se cunoaste data exacta cand a intrat cafeaua in obiceiurile romanesti. O cronica veche spune, ca la inceputul secolului al XVI-lea trimisii lui Stefan cel Mare la sultan erau serviti cu o cafea fierbinte. Vazand aceasta licoare pentru prima data si nestiind ce este, solul a inchinat cana cu cafea in sanatatea sultanului si a dat-o peste cap.

/www/cdn.knd.ro/kanald/stiri/altele/images2-be80d26260ff4bd653a87778da98361c.jpg
Din limbajul turcesc a fost imprumutata denumirea de cafenea.
Cuvantul khave-hane inseamna un local public in care se poate bea cafea, se joaca carti, sa fumeaza tutun, in schimbul unui pret mic.

Prima cafenea cunoscuta a fost deschisa la Bucuresti in centrul orasului, in 1667, de un turc numit Kara Hamie, fost ienicer in garda palatului imparatesc din Constantinopol.