Ați gustat vreodată o baclava turcească, preparată după rețeta tradițională? Dacă da, atunci cu siguranță v-ați îndrăgostit iremediabil de gustul acesteia. Vestea bună este că o puteți face și dumneavoastră acasă. Va ieși la fel de bună, dacă respectați câteva trucuri pentru prepararea aluatului.
Baclavaua turcească, un desert senzațional
Secretul celei mai bune rețete de baclava constă în prepararea aluatului.
Acestea trebuie însiropate extrem de bine, iar umplutura de nuci va transforma desertul într-o adevărată operă de artă.
Baclavaua turcească se poate prepara și acasă, așa că nu este nevoie să vizitați Turcia ca să o puteți savura. Țineți însă cont că foile se fac mai greu, ceea ce înseamnă că veți avea nevoie de puțin mai multă răbdare.
Ingrediente pentru foi:
Citește și: Greutate si inaltime copii in functie de varsta
- 500 g făină
- două ouă
- 200 ml apă călduță
- sare
- amidon alimentar
Ingrediente pentru sirop:
- 1000 ml apă
- 600 g zahăr
- sucul de la o jumătate de lămâie
Ingrediente pentru umplutură:
- 400 g nuci
- 250 g unt
Cum se prepară baclavaua turcească
În primul rând, trebuie să începeți cu prepararea aluatului pentru foi. Într-un vas mai adânc, puneți făina, sarea, ouăle și apa și amestecați foarte bine, până când toate ingredientele vor fi omogenizate.
După aceea, lăsați aluatul de-o parte, să se odihnească, pentru cel puțin o oră. Împărțiți-l în bucățele, egale ca dimensiune și începeți să le întindeți, pe masa pe care ați presărat amidon.
Nu uitați că foile trebuie să fie foarte subțiri, în așa fel încât să puteți vedea prin ele. Doar așa, baclavaua va fi preparată conform rețetei tradiționale .
După ce ați terminat cu foile, puteți pregăti siropul. Puneți apa cu zahărul la fiert, la foc mic, și amestecați din când în când. Sucul de lămâie se adaugă la final, după ce ați dat crăticioara la o parte de pe aragaz.
Înainte de a pregăti umplutura, prăjiți nucile și de-abia după aceea le tocați, dar nu foarte mărunt. Puneți și untul la topit. Într-o tavă tapetată cu hârtie de copt, începeți să asamblați baclavaua.
Așezați câte o foaie, pe care o ungeți de fiecare dată cu unt. După ce puneți câte două foi, adăugați nuci prăjite și continuați până terminați toate foile. Nu uitați să păstrați puțină nucă și pentru decor!
Băgați tava cu balcava în cuptorul preîncălzit, pentru aproximativ 25 de minute. Când vedeți că s-a rumenit, înseamnă că este gata. Scoateți tava din cuptor și turnați siropul, apoi presărați nucă deasupra.