Secretele celui mai bun aluat pentru baclava. Cum se face acesta și de ce ingrediente ai nevoie

Autor: Raluca Ionita
Actualizat: 29 iul 2022, 13:40

Cum se prepara aluatul pentru baclava

Sursa: PixaBay

Aluatul pentru baclava iese gustos, doar dacă se face după o anumită rețetă. Iată de ce ingrediente aveți nevoie și cum se prepară acest deliciu.

Ați gustat vreodată o baclava turcească, preparată după rețeta tradițională? Dacă da, atunci cu siguranță v-ați îndrăgostit iremediabil de gustul acesteia. Vestea bună este că o puteți face și dumneavoastră acasă. Va ieși la fel de bună, dacă respectați câteva trucuri pentru prepararea aluatului. 

Baclavaua turcească, un desert senzațional

Secretul celei mai bune rețete de baclava constă în prepararea aluatului.

Foile trebuie să fie extrem de fine și de subțiri. 

Acestea trebuie însiropate extrem de bine, iar umplutura de nuci va transforma desertul într-o adevărată operă de artă. 

Baclavaua turcească se poate prepara și acasă, așa că nu este nevoie să vizitați Turcia ca să o puteți savura. Țineți însă cont că foile se fac mai greu, ceea ce înseamnă că veți avea nevoie de puțin mai multă răbdare. 

Ingrediente pentru foi:

Citește și: Greutate si inaltime copii in functie de varsta

Citește și: Bogdan și Gagea, discuție în grădina casei. Motivul pentru care Gagea nu a putut merge spre o altă fată. „Adevărul o să iasă la suprafață!”

  • 500 g făină
  • două ouă
  • 200 ml apă călduță
  • sare
  • amidon alimentar

Ingrediente pentru sirop:

  • 1000 ml apă
  • 600 g zahăr
  • sucul de la o jumătate de lămâie

Ingrediente pentru umplutură:

  • 400 g nuci 
  • 250 g unt

Cum se prepară baclavaua turcească

În primul rând, trebuie să începeți cu prepararea aluatului pentru foi. Într-un vas mai adânc, puneți făina, sarea, ouăle și apa și amestecați foarte bine, până când toate ingredientele vor fi omogenizate. 

După aceea, lăsați aluatul de-o parte, să se odihnească, pentru cel puțin o oră. Împărțiți-l în bucățele, egale ca dimensiune și începeți să le întindeți, pe masa pe care ați presărat amidon. 

Nu uitați că foile trebuie să fie foarte subțiri, în așa fel încât să puteți vedea prin ele. Doar așa, baclavaua va fi preparată conform rețetei tradiționale

După ce ați terminat cu foile, puteți pregăti siropul. Puneți apa cu zahărul la fiert, la foc mic, și amestecați din când în când. Sucul de lămâie se adaugă la final, după ce ați dat crăticioara la o parte de pe aragaz. 

Înainte de a pregăti umplutura, prăjiți nucile și de-abia după aceea le tocați, dar nu foarte mărunt. Puneți și untul la topit. Într-o tavă tapetată cu hârtie de copt, începeți să asamblați baclavaua. 

Așezați câte o foaie, pe care o ungeți de fiecare dată cu unt. După ce puneți câte două foi, adăugați nuci prăjite și continuați până terminați toate foile. Nu uitați să păstrați puțină nucă și pentru decor!

Băgați tava cu balcava în cuptorul preîncălzit, pentru aproximativ 25 de minute. Când vedeți că s-a rumenit, înseamnă că este gata. Scoateți tava din cuptor și turnați siropul, apoi presărați nucă deasupra.