Sarbatorile de iarna se apropie cu pasi repezi si gospodinele se gandesc deja la mesele festive ce vor fi pregatite pentru reuniunile de familie. Pe langa preocuparile pentru mancarurile speciale de Craciun, bucataresele desavarsite nu uita niciodata sa pregateasca si deserturi deliciose pentru cei dragi. Astfel, prajitura Tiramisu este un desert gustos, aromat și foarte ușor de preparat in casa pentru mesele festive de sarbatori.
Tiramisu, un desert delicios pentru mesa de Craciun!
Tiramisu este o prajitura italiana realizata din straturi de piscoturi insiropate in cafea si crema fina de mascarpone. Tradus in limba romana, cuvantul italian „tiramisu” inseamna „ridica-ma”, asta pentru ca avea rolul de a da energie celor care o gustau.
Se spune despre aceasta prajitura ca ar fi fost inventata pentru a folosi cafeaua rece si biscuiti tari ramasi in restaurantele italiene, adaugand peste ei o crema pe baza de mascarpone, galbenusuri si zahar.
Cea mai bună rețetă pentru un tiramisu delicios
Indiferent de origini si legende, Tiramisu ramane unul dintre cele mai iubite si faimoase deserturi din lume.
In varianta originala acesta se facea din piscoturi, cafea, mascarpone, zahar, galbenusuri si cacao.Ingrediente pentru Tiramisu:
– 400 g pişcoturi
– 400 g mascarpone
– 3 ouă
– 2 căni de cafea
– cacao
– lichior Amaretto
– 150 g zahăr
– un praf de sare
Mod de preparare pentru Tiramisu:
Citește și: Hemoglobina: Ce este si ce se ascunde o valoare scazuta a acesteia?
1. Primul pas il constituie pregătirea cremei pentru Tiramisu.
Astfel, intr-un vas se mixează cele trei gălbenuşuri cu zahărul. Între timp albuşurile se bat spumă şi se încorporează cu mascarpone şi amestecul de gălbenuşuri cu zahăr. Se amestecă până se obţine o cremă omogenă, densă şi uşor subţire.
2. Al doilea pas este prepararea siropului
Siropul va fi necesar pentru însiroparea pişcoturilor.
3. A treia etapa in realizarea prajiturii Tiramisu este ansamblarea sau montarea piscoturilor
Desertul se va monta pe o tavă sau pe un platou, astfel: se va întinde un strat subţire de cremă. Peste acest strat de cremă se vor aşeza pe rând pişcoturile însiropate în cafea.
După ce s-a completat un rând, se pudrează pişcoturile cu cacao şi apoi se adaugă un alt start de cremă. Va veni cel de-al doilea rând de pişcoturi, peste care se va pudra cacao şi apoi restul de cremă rămas. Peste stratul final de cremă se pudrează iar cu cacao.Mici trucuri pentru un Tiramisu perfect:
- Pentru un plus de savoarea al desertului pişcoturile se pot realiza in casa.
- De asemenea, siropul trebuie să fie întotdeauna rece când se începe însiroparea pişcoturilor.- Păstrarea la rece pentru cel puţin 2-3 ore va face ca desertul să fie mult mai delicios.
- În crema de mascarpone puteţi adăuga şi frişcă, pentru un altfel de gust.
- In interiorul prajiturii sau chiar deasupra, se pot adauga diverse fructe precum: felii de căpșune, visine, felii de piersici sau chiar ananas.
Citeste si: Reteta tiramisu. Cea mai rapida prajitura delicioasa pe care o poti face de sarbatori
Citeste si: Tiramisu autentic- Reteta originala de la un celebru bucatar italian