Secretele danturii perfecte: 4 lucruri pe care nu le știai despre îngrijirea orală

Author: Diana Tilă

Un zâmbet frumos este un atu puternic, ce îți poate spori încrederea în sine și care poate lăsa celor din jur o impresie de durată. Cu toate acestea, un zâmbet perfect este rezultatul unei combinații de igienă orală adecvată, obiceiuri sănătoase și îngrijire dentară profesională. Descoperă în cele ce urmează care sunt practicile și tratamentele esențiale care te pot ajuta să ai un zâmbet de vedetă.

Ce înseamnă igienă orală corectă?

Spălatul pe dinți este baza unei bune igiene orale. Dar când și cum să te speli pe dinți? Medicii stomatologi recomandă curățarea dinților de cel puțin două ori pe zi, neapărat dimineața și seara. Dinții trebuie să fie periați, de preferat, după masă, folosind o pastă de dinți cu fluor și o periuță de dinți cu peri moi, care trebuie să fie schimbată o dată la trei luni. Periajul dinților trebuie să dureze două minute, timp în care este necesar să te asiguri că ai curățat toate suprafețele. Nu uita să-ți periezi și limba, pentru a elimina bacteriile și pentru a-ți împrospăta respirația, și completează periajul cu ața dentară sau cu un duș bucal. Acest gest ajută la îndepărtarea plăcii bacteriene și a particulelor de alimente din zonele inaccesibile unei periuțe de dinți, promovând sănătatea gingiilor și prevenind apariția cariilor.

Când se face detartrajul?

Orice medic stomatolog va vorbi pacienților săi despre importanta detartrajului periodic. Periajul în scop profilactic al dinților, adică detartrajul, este extrem de important pentru menținerea sănătății orale. Aceste curățări profesionale ar trebui să fie programate o dată la șase luni sau conform recomandărilor medicului stomatolog. În timpul detartrajului, medicul va îndepărta placa bacteriană și depunerile de tartru, ceea ce va reduce riscul de boli ale gingiilor, carii și respirație urât mirositoare.

Care sunt obiceiurile dăunătoare pentru dinți?

Anumite obiceiuri pot compromite sănătatea orală și pot afecta negativ zâmbetul. Fumatul, de exemplu, nu doar că pătează dinții, ci și crește riscul de apariție a bolilor gingivale, de pierdere a dinților și de cancer oral. Este recomandat să renunți la fumat, de altfel, pentru menținerea sănătății generale, nu numai a celei orale.

În plus, este recomandată limitarea consumului de alimente și băuturi care pot păta sau eroda smalțul dentar. Băuturile de culoare închisă, cum ar fi cafeaua, ceaiul și vinul roșu, precum și alimentele acide și gustările dulci pot duce la decolorarea dinților și la eroziunea smalțului. Atunci când consumi astfel de produse, cel mai bine este să-ți clătești gura cu apă după aceea sau să folosești un pai, pentru a reduce contactul cu dinții.

Care sunt cele mai eficiente tratamente pentru un zâmbet perfect?

Uneori, este nevoie să apelezi și la anumite tratamente dentare pentru a avea un zâmbet perfect. Albirea dinților, fațetele dentare și aparatul ortodontic sunt cele mai populare dintre aceste tratamente.

Fațetele dentare

Fațetele dentare sunt plăcuțe subțiri din porțelan sau compozit, care sunt lipite de suprafața frontală a dinților. Avantajele unor fatete dentare premium sunt că ele pot corecta diverse imperfecțiuni, cum ar fi decolorarea, fisurile sau golurile dintre dinți, oferind un zâmbet cu aspect natural și impecabil.

Albirea dinților

Tratamentele de albire pot îndepărta eficient petele și te pot ajuta să ai un zâmbet strălucitor. Procedurile profesionale de albire efectuate de stomatologi sunt utile, pentru că pot oferi rezultate semnificative într-o perioadă scurtă. Există, de asemenea, și kituri de albire a dinților acasă, însă eficiența acestora poate varia, fiind mai scăzută decât a tratamentelor oferite de medicul dentist.

Tratamentul ortodontic

Ortodonția poate ajuta la îndreptarea dinților și la corectarea problemelor de mușcătură. Aparatele dentare clasice și opțiunile mai noi, de exemplu, cele transparente, ca Invisalign, pot schimba treptat poziția dinților, îmbunătățind dantura din punct de vedere estetic și funcțional.

Un zâmbet perfect necesită o abordare complexă, de la  gesturi corecte de igienă orală la controale stomatologice periodice și obiceiuri sănătoase. De asemenea, pentru un zâmbet perfect, ia în considerare tratamente precum albirea dinților, fațetele dentare și chiar tratamentul ortodontic, dacă este cazul. Cu îngrijire adecvată și asistență profesională, poți avea zâmbetul pe care ți l-ai dorit dintotdeauna.

Sursa foto: Freepik

 

 


Robi pare că își dorește o relație cu Teodora, însă aceasta nu este atât de hotărâtă, iar sfaturile celor apropiați au făcut-o să păstreze distanța față de concurentul de la „Casa iubirii”.