Secretele din gradina ta. Cum sa locuiesti in mijlocul paradisului
Desi ne aflam in prima luna de toamna, iarna se apropie cu pasi repezi. Se insereaza din ce in ce mai repede, iar temperaturile scad constant. A inceput numaratoarea inversa: mai ai la dispozitie doar cateva saptamani pentru a-ti transforma gradina din spatele casei intr-un paradis pregatit pentru o iarna lunga.
Indiferent daca ti-ai amenajat sau nu gradina pana acum, este timpul sa treci la treaba si sa faci cateva lucruri simple care te vor ajuta sa-ti transformi terenul din jurul casei
intr-un colt de rai.
Planteaza pomi fructiferi
Toamna este sezonul ideal pentru plantarea pomilor fructiferi, care ofera echilibru unei gradini. Rata de prindere a pomilor fructiferi este dubla toamna fata de primavara, de aceea este timpul sa te gandesti serios la acest aspect, pentru a nu pierde un timp pretios si a fi nevoit sa astepti inca un an pentru a planta in gradina meri, peri, pruni sau chiar caisi.
Dupa plantare, pomii trebuie ancorati, pentru a supravietui vantului din timpul toamnei si conditiilor meteorologice din timpul iernii. Nu este nimic complicat. Spre exemplu, la Covera gasesti cateva sfaturi utile despre cum poti sa maximizezi rata de prindere a pomilor fructiferi.
Planteaza bulbi
Daca plantezi acum bulbii anumitor specii de flori, acestea iti vor transforma gradina, la primavara, intr-un adevarat spectacol de culori. In luna septembrie se recomanda, de exemplu, plantarea bulbilor de zambile, papadii si lalele.
Atentie la pozitia lor, care este foarte importanta pentru dezvoltarea florilor. Mai mult decat atat, planteaza bulbii la o adancime de trei ori mai mare decat inaltimea lor si acopera locul cu un strat de frunze, paie sau chiar rumegus, pentru a proteja plantele de vremea rece.
Protejeaza trandafirii
Trandafirii trebuie tunsi si acoperiti cu pamant la baza tulpinilor. In plus, este recomandata amestecarea pamantului, care va fi batatorit in jurul plantei, cu ingrasamant natural uscat.
Nu uitati, insa, ca acelasi tratament trebuie aplicat si pomilor fructiferi in primii trei ani de la plantare, dar si vitei de vie, mai ales toamna tarziu, cand este recomandata si plantarea noilor butasi.
Tunde tufisurile si arbustii
Cand arbustii se ingalbenesc sau incep sa produca seminte, este timpul sa ii tai. In caz contrar, ar putea putrezi. Taie tufisurile si arbustii, astfel incat sa ramana la un sfert din dimensiunea lor initiala.
Atentie, insa, la faptul ca o astfel de taiere variaza in functie de tipul de tufis sau de specia de arbust pe care o ai in gradina. Informeaza-te, in prealabil, cu privire la acest aspect la un magazin de gradinarit din zona in care locuiesti, pentru a fi sigur ca faci totul ca la carte.
Ingrijeste gazonul
Umiditatea si temperaturile foarte scazute din timpul iernii afecteaza puternic gazonul din jurul casei, iar tu trebuie sa-l pregatesti pentru ce e mai rau.
Cand frunzele incep sa cada pe gazon, indeparteaza-le in mod constant. In caz contrar, pe gazon vor aparea pete uscate si maronii, dar si muschi inestetici, care, dupa ce vor iesi la iveala la primavara, vor fi indepartati cu greu. In plus, evita fertilizatorii traditionali si aplica pe gazon un fertilizator de toamna, care are un nivel mai mare de potasiu, ce ofera ierbii rezistenta la inghet.
Foto: pixabay.com
A inceput numaratoarea inversa: mai ai la dispozitie doar cateva saptamani pentru a-ti transforma gradina din spatele casei intr-un paradis pregatit pentru o iarna lunga.
Indiferent daca ti-ai amenajat sau nu gradina pana acum, este timpul sa treci la treaba si sa faci cateva lucruri simple care te vor ajuta sa-ti transformi terenul din jurul casei intr-un colt de rai.
Planteaza pomi fructiferi
Toamna este sezonul ideal pentru plantarea pomilor fructiferi, care ofera echilibru unei gradini. Rata de prindere a pomilor fructiferi este dubla toamna fata de primavara, de aceea este timpul sa te gandesti serios la acest aspect, pentru a nu pierde un timp pretios si a fi nevoit sa astepti inca un an pentru a planta in gradina meri, peri, pruni sau chiar caisi. Dupa plantare, pomii trebuie ancorati, pentru a supravietui vantului din timpul toamnei si conditiilor meteorologice din timpul iernii. Nu este nimic complicat. Spre exemplu, la Covera gasesti cateva sfaturi utile despre cum poti sa maximizezi rata de prindere a pomilor fructiferi.
Planteaza bulbi
Daca plantezi acum bulbii anumitor specii de flori, acestea iti vor transforma gradina, la primavara, intr-un adevarat spectacol de culori. In luna septembrie se recomanda, de exemplu, plantarea bulbilor de zambile, papadii si lalele. Atentie la pozitia lor, care este foarte importanta pentru dezvoltarea florilor. Mai mult decat atat, planteaza bulbii la o adancime de trei ori mai mare decat inaltimea lor si acopera locul cu un strat de frunze, paie sau chiar rumegus, pentru a proteja plantele de vremea rece.
Protejeaza trandafirii
Trandafirii trebuie tunsi si acoperiti cu pamant la baza tulpinilor. In plus, este recomandata amestecarea pamantului, care va fi batatorit in jurul plantei, cu ingrasamant natural uscat. Nu uitati, insa, ca acelasi tratament trebuie aplicat si pomilor fructiferi in primii trei ani de la plantare, dar si vitei de vie, mai ales toamna tarziu, cand este recomandata si plantarea noilor butasi.
Tunde tufisurile si arbustii
Cand arbustii se ingalbenesc sau incep sa produca seminte, este timpul sa ii tai. In caz contrar, ar putea putrezi. Taie tufisurile si arbustii, astfel incat sa ramana la un sfert din dimensiunea lor initiala. Atentie, insa, la faptul ca o astfel de taiere variaza in functie de tipul de tufis sau de specia de arbust pe care o ai in gradina. Informeaza-te, in prealabil, cu privire la acest aspect la un magazin de gradinarit din zona in care locuiesti, pentru a fi sigur ca faci totul ca la carte.
Ingrijeste gazonul
Umiditatea si temperaturile foarte scazute din timpul iernii afecteaza puternic gazonul din jurul casei, iar tu trebuie sa-l pregatesti pentru ce e mai rau. Cand frunzele incep sa cada pe gazon, indeparteaza-le in mod constant. In caz contrar, pe gazon vor aparea pete uscate si maronii, dar si muschi inestetici, care, dupa ce vor iesi la iveala la primavara, vor fi indepartati cu greu. In plus, evita fertilizatorii traditionali si aplica pe gazon un fertilizator de toamna, care are un nivel mai mare de potasiu, ce ofera ierbii rezistenta la inghet.
Foto: pixabay.com
Citește și: Bebe la 1 luna – dezvoltarea bebelusului si sfaturi pentru parinti
Citește și: Bogdan și Gagea, discuție în grădina casei. Motivul pentru care Gagea nu a putut merge spre o altă fată. „Adevărul o să iasă la suprafață!”