Mihai Eminescu a fost un poet, prozator și jurnalist român. Este considerat, atât de cititori, cât şi critici literari, cea mai importantă voce poetică din literatura română. Se presupune că Eminescu s-a născut la Botoşani în 15 ianuarie 1850.
Viața lui Mihai Eminescu
Eminescu a fost al 7-lea din cei 11 copii ai lui Gheorge Eminovici, care provenea dintr-o familie de ţărani români din nordul Moldovei şi al Ralucăi Eminovici. Şi-a petrecut copilăria la Botoşani şi Ipoteşti, în casa părintească.
Între 1858 şi 1866, a urmat cu intreruperi şcoala la Cernăuţi. În 1866 Eminescu are primele manifestări literare. În ianuarie moare profesorul de limba română Aron Pumnul şi elevii scot o broşură, “Lăcrămioarele invăţăceilor gimnazişti”, în care apare şi poezia “La mormîntul lui Aron Pumnul” semnată M.Eminovici. Iosif Vulcan îi schimbă numele în Mihai Eminescu.
În acelaşi an îi mai apar încă 5 poezii în “Familia”.
Citește și: Greutate si inaltime copii in functie de varsta
Relația poetului cu Veronica Micle
Eminescu şi Veronica s-au cunoscut la Viena, în 1872, la vârsta de 22 de ani, pe când el era student la filozofie, iar ea, căsătorită deja de opt ani şi mamă a doi copii. Cei doi au început atunci o relaţie controversată.
Între 1874 şi 1877, Eminescu era o prezenţă constantă la seratele literare ale Veronicăi Micle, aflându-se la Iaşi ca director al Bibliotecii Centrale.
Eminescu, aparent, şi foarte gelos. Din acest motiv pentru care de multe ori, relaţia lor a fost întreruptă. El dorea ca iubirea lor să fie exclusivă şi îl deranjau toate speculaţiile care făceau referire la infidelităţile Veronicăi, de aceea se despărţeau atât de des.Veronica, zdruncinată de moartea lui Eminescu
În 1883, a debutat boala care avea să-i fie fatală lui Mihai Eminescu. Diagnosticul pus atunci de medicii de la Sanatoriul doctorului Şuţu, din Bucureşti, a fost „psihoză maniaco-depresivă”. El a fost trimis la tratament în Viena, apoi prin Italia, revenind în Iaşi abia în peste un an.
Au urmat luni de tratamente şi recuperare.
În 1887 a ajuns în grija surorii sale, Henrieta, la Botoşani. În tot acest timp, Veronica, mutată la Bucureşti împreună cu copiii, încerca să-l convingă să revină în Capitală, pentru a fi mai bine îngrijit. A reuşit să-l convingă să revină la Bucureşti abia în aprilie 1888. În dimineaţa zilei de 15 iunie 1989, poetul se stingea în sanatoriul doctorului Şuţu. La data de 4 august 1889 Veronica şi-a luat viaţa, îndurerată de moartea poetului. Sinuciderea s-a petrecut la Mănăstirea Văratec, unde se retrăsese.Citeste si: Ea este eleva din Romania care a luat 10 pe linie la Bacalaureat! Nu s-a mai intamplat asta de 18 ani!