SECRETUL de pe fundul sticlelor de apa! Uite ce trebuie sa scrie pe ambalajul de plastic, ca sa nu te imbolnaveasca de cancer sau probleme hormonale

Autor: S.B. Editor: Silviu Bunea
Actualizat: 22 sep 2020, 05:10

Desi par toate la fel, sticlele de plastic sunt fabricate din substante diferite, unele mai toxice, altele mai putin toxice.

Pe fiecare produs din plastic exista un simbol care indica compozitia chimica a materialului. Informatia este foarte importanta, pentru ca aceste chimicale pot provoca diferite afectiuni de sanatate.

Tipul de plastic este indicat sub forma unei cifre si a catorva litere, exemplificate mai jos:


Iata ce inseamna:

PET- este unul dintre cele mai comune forme de plastic, intalnit la sticlele de apa si de suc.
E proiectat pentru o singura filosinta, utilizarea repetata creste riscul de dezvoltare a bacteriilor.

Aceste sticle elibereaza metale grele si chimicale care afecteaza echilibrul hormonal. Pentru curatarea lor e nevoie de chimicale toxice.

HDP sau HDPE- Plasticul HDPE este un plastic mai dur, folosit la fabricatia bidoanelor de lapte sau a sticlelor de detergent, ori a jucariilor. Acest plastic nu raspandeste niciun element chimic.
Sunt considerate cele mai sigure pentru imbutelierea apei.

PVC sau 3V- PVC-ul e moale si flexibil, fiind folosit la impachetarea alimentelor, la fabricarea sticlelor pentru uleiul alimentar ori la fabricarea jucariilor. Elimina doi compusi chimici care afecteaza hormonii din organism. Expertii recomanda evitarea lui, daca se poate.

LDPE- Acest plastic nu poate fi folosit la producerea sticlelor. Nu elibereaza compusi chimici, dar folosirea lui este restrictionata.


PP- Polipropilena, sau PP, este folosit la ambalajele pentru siropuri sau iaurturi. Este dur si usor. In plus, nu se topeste la caldura si e considerat sigur, netoxic.

PS- Polistirenul sau PS, este un plastic ieftin, folosit pentru obiecte din material expandat, de unica folosinta, cum sunt paharele sau caserolele de la fast-food. Cand e incalzit, elimina substante canerigene. Nu e recomandat pentru folosinta indelungata.


PC sau fara eticheta- Plasticele etichetate cu PC sunt cele mai peroculoase. In aceasta categorie intra policarbonati si alte mase plastice. Reciclarea lor nu e reglementata si exista ingrijorari in privinta continutului de BPA/Bisfenol A, un disruptor endocrin, care poate imita caracteristicile estrogenului, un hormon feminin.

Citește și: Greutate si inaltime copii in functie de varsta


Ti se pare interesant? Da-l mai departe, pe: Facebook

 


În ediția de sâmbătă, 6 iulie, a emisiunii „Casa iubirii”, Sebastian a fost atât de supărat încât a ignorat-o total pe fosta lui iubită, Roberta, în ciuda gesturilor ei de apropiere.