Secretul fripturii de porc. De ce trebuie să o bagi la cuptor după ce ai făcut-o la grătar

Autor: Alexandra Gabriela
Actualizat: 01 aug 2022, 10:45
Friptură de porc fragedă
Sursa: PixaBay

Nu există sărbătoare la români fără carne, în special fără nelipsita friptură de porc. Uite ce trebuie să faci pentru ați uimi invitații.

Nu mai este niciun secret faptul că românii adoră să mănânce carne de porc, iar rețetele tradiționale sunt pline de secrete pentru împătimiții acestor bucate. Cu toate că fiecare gospodină are secretul ei, marii chefi ai bucătărilor internaționale le recomandă celor care aleg să servească o friptură din carne de porc să respecte câteva reguli pentru ca, la final, preparatul să fie demn de o masă de cinci stele.

Cum se alege carnea de porc potrivită

Friptura de porc are multe variațiuni, pentru toate poftele gurmanzilor. Astfel, o friptura ca la carte se poate face din mușchi, din ceafă sau din oricare altă porțiune a porcului. În momentul gătirii, gospodinele trebuie să cunoască particularitățile fiecărei zone în parte.

Ceafa de porc este una dintre preferatele românilor. Datorită firișoarelor de grăsime care o străbat, friptura iese suculentă și delicioasă.

Se gătește la loc mediu la grătar, în cuptor sau în tigaie.

Mușchiul de porc reprezintă cea mai slabă parte din porc și se gătește într-un timp scurt la grătar sau la cuptor. Nu are nevoie în mod special să stea la marinat, dar singurul dezavantaj este că poate să fie ceva mai uscată decât ceafa de porc, din cauza faptului că îi lipsește grăsimea cu desăvârșire.

Citeste si: Rețetă de sutlac turcesc cu orez și lapte

Cotletul cu sau fără os se pune pe grătar, ideal cu os, care face carnea să devină suculentă.

Fleica de porc este una dintre cele mai grase părți din porc, care are deobicei și șorici. Pe grătar fleica de porc se gătește cu șoriciul în jos, condimentat în prealabil.

Spata de porc se folosește, de obicei, tăiată în cubulețe în tocănițe, dar se poate găti și la cuptor la foc mic sau la grătar.

Citește și: Hemoglobina: Ce este si ce se ascunde o valoare scazuta a acesteia?

Citește și: Bogdan și Gagea, discuție în grădina casei. Motivul pentru care Gagea nu a putut merge spre o altă fată. „Adevărul o să iasă la suprafață!”

Costele de porc pot fi preparate în nenumărate feluri, toate fiind extrem de delicioase. Totuși, pentru a fi fragede, coastele trebuie ținute la macerat sau prefierte.

Pieptul de porc este gustos și suculent datorită grăsimii, la fel ca ceafa. De asemenea, gătit la cuptor, după ce a stat la macerat în bere pentru câteva ore este o plăcere culinară pentru gurmanzi.

Iar pulpa de porc, asemănătoare cu mușchiul file are în compoziție puțină grăsime, având o calitate superioară.

Secretul unei fripturi de porc delicioase 

Deși unele bucăti din carnea de porc au mai multă grăsime decât altele, procedura de gătire este similiară pentru toate cele menționate mai sus.

Astfel, gospodinele trebuie să știe că pentru o friptura de "te lingi pe degete", carnea trebuie ținută măcar câteva ore la macerat înainte de preparare, sau, cel mai bine, peste noapte. Ulterior, bucata de carne se scoate la temperatura camerei cu 30-60 de minute înainte de gătirea propriu-zisă. Procesul de preparare este simplu, întrucât carnea se pune pe grătar, la foc mediu pentru 20-40 de minute, în funcție de bucata aleasă. Într-un final, pentru ca friptura să capete o crustă ușor crocantă se bagă la cuptor pentru încă 10-15 minute la o temperatura de 220 de grade, iar apoi se reduce la 150 de grade până se gătește bine și în interior.

Citeste si: Din ce roșii se face bulionul de casă. Ingrediente și mod de preparare

Ingriedentul secret dă gustul

Carnea se poate marina în diverse sosuri, iar celebrii bucătari recomandă pentru friptura de porc marinada de bere, preparată cu orice tip de bere la 0.33 ml împreună cu 2-3 lingurițe de măsline, 1-2 lingurițe de oțet balsamic, puțin zahar brun, sare, piper, paprika și puțină pudră de ceapă sau usturoi.

O altă marinadă este cea specifică coastelor, în care se amestecă 50 ml miere, sos de soia și whiskey cu condimentele preferate. Există totuși și o variantă mai la îndemână, marinada simplă. Aceasta se prepară din câteva lingurițe de ulei, zeamă de lămâie, portocală sau oțet balsamic, pudră de usturoi, sare, piper sau chiar ierburi de provance cu puțin vin alb.

 

 

Taguri: