Secretul ouălor de Paște. Orice gospodină trebuie să îl știe

Author: Bianca Vidoi
Actualizat: 29 dec 2023, 05:50

Secretul ouălor de Paște

Sursa: PixaBay

Paștele este celebrat anul acesta la data de 16 aprilie, iar românii așteaptă cu nerăbdare pregătirile pentru Învierea Domnului. Iată care este secretul ouălor de Paște.

Ouăle de Paște sunt reprezentative pentru această sărbătoare, iar culoarea roșie are o însemnătate aparte, aceasta fiind culoarea sângelui lui Iisus Hristos. Pentru a avea o culoare cât mai intensă pentru ouăle de Paște trebuie să știți acest secret.

Citește și: Paște 2023: Cum se stabilește data în care pică Paștele în fiecare an?

Secretul ouălor de Paște

Vopsitul ouălor provine de la o legendă care spune că în timp Iisus Hristos ce era răstignit pe cruce, Fecioara Maria a așezat la picioarele acestuia un coș cu ouă. Sângele Mântuitorului s-a scurs pe el, astfel ouăle s-au înroșit. Deși pe vremuri roșu era singura culoare cu care gospodinele alegeau să coloreze ouăle, de-a lungul anilor, acestea au început să le vopsească și în alte culori precum albastru, galben sau verde.

Deși gospodinele vopsesc ouă de ani de zile, acestea nu ies de fiecare dată perfecte, iar pentru ca acest lucru să se schimbe trebuie să cunoască secretul ouălor de Paște. Pentru ca vopseaua folosită să se prindă de ouă este necesar să urmărim câțiva pași. Primul lucru pe care unele gospodine uită să îl facă este să spele ouăle cu săpun sau detergent înainte de fierbere. 

Când le punem în oală ouăle vor fi așezate pe un singur nivel, așa că este necesar să găsim o oală de o măsură potrivită pentru toate ouăle pe care trebuie să le vopsim. Un secret pentru ca vopseaua să acopere cât mai frumos oul, fără să existe pete, este adăugarea unei linguri de oțet sau sare, astfel coaja ouălor se va întări. În funcție de cât de tari vrei ca ouăle de Paște vrei să fie, trebuie să le lași pe foc între 8 și 15 minute.

După ce s-au fiert, apa trebuie scursă și înlocuită cu apă rece, poți adăuga și câteva cuburi de gheață. 

Citește și: Tichete sociale de Paște! Se dau câte 200 de lei de la primărie. Cine sunt românii care beneficiază de acest venit

Citește și: Durere in partea stanga a corpului – cauze si remedii

Când se fierb ouăle de Paște

Ouăle de Paște se vorbesc în Joia Mare sau în ziua de sâmbătă, înainte de data de 16 aprilie. Biserica Ortodoxă susține că nu trebuie să existe o zi anume în care putem vopsi ouăle, atâta timp cât facem pregătiri pentru Paște. Ziua de vineri este destinată coacerii cozonacilor pentru ziua de Paște.

Există și o tradiție care spune că ouăle vopsite în Joia Mare şi mâncate de Paşte te apară de suferinţe şi necaz, iar dacă îngropăm coaja lor în pământ, atunci putem apăra și vitele de deochi şi de năpastă.

Ouăle se mai vopsesc și de Înălțarea Domnului, care se celebrează  la 40 de zile de la Învierea Domnului. Înălțarea Domnului este ultima zi din an în care se vopsesc şi se împart ouă roşii sau în care  se coace pască.

Citește și: Vacanța de Paște 2023: Calendarul vacanțelor școlare din acest an

Surse: fanatik.ro, libertatea.ro