Nu, nu faima și nici banii nu ne mențin fericiți și sănătoși pe măsură ce înaintăm în vârstă, spun specialiștii. Secretul unei vieți fericite, cum putem menține și cultiva acest sentiment, a fost relevat de un studiu care a durat 75 de ani şi a analizat viaţa a 724 persoane- Harvard Study of Adult Development (Studiul Harvard privind Dezvoltarea Adulţilor).
Relațiile bune ne mențin mai fericiți și mai sănătoși
Relațiile bune ne mențin mai fericiți și mai sănătoși, la concluzia aceasta a ajuns psihiatrul Robert Waldinger, cel care a monitorizat Harvard Study of Adult Development (Studiul Harvard privind Dezvoltarea Adulţilor), cel mai lung studiu despre fericire care s-a desfăşurat pe o perioadă de 75 de ani.
În calitate de coordonator al studiului, Robert Waldinger a analizat fericirea, secretele acestui sentiment şi longevitatea lui și a putut observa, analizând cantitatea impresionantă de date colectate de cercetători, ce anume le oferă oamenilor cu adevărat o viaţă împlinită şi lungă.
Citește și: Obiceiul care te ajută să te menții sănătos la orice vârstă. Iată ce trebuie să faci în fiecare dimineață
Se pare că oamenii cu legături sociale mai bune cu familia, prietenii, comunitatea, sunt mai fericiți, mai sănătoși și trăiesc mai mult decât cei cu legături mai slabe.
Citește și: Bebe la 1 luna – dezvoltarea bebelusului si sfaturi pentru parinti
Oamenii care trăiesc izolați sunt mai puțin fericiți, încept să aibă probleme de sănătate mai devreme, capacitatea cerebrală le scade mai curând și trăiesc vieți mai scurte decât oamenii care nu sunt singuri.
„Legăturile sociale ne fac bine și singurătatea ucide. Se pare că oamenii cu legături sociale mai bune cu familia, prietenii, comunitatea, sunt mai fericiți, mai sănătoși și trăiesc mai mult decât cei cu legături mai slabe”,
menționează Waldinger.Citește și: Primele simptome ale depresiei: Cum îți poți da seama că cineva suferă de această afecțiune
O copilărie fericită- cheia către o viață sănătoasă și fericită
Dacă ai relații calde cu părinţii în copilărie atunci, potrivit studiului, vei avea acelaşi fel de relaţii, şi chiar mai legate şi sigure, cu cei apropiaţi ţie când eşti adult.
Copiii crescuți într-o casa plină de iubire, care mănâncă alimente sănătoase, au prieteni și au învățat să-și controleze agresivitatea și impulsivitatea vor avea un sistem cardiovascular mult mai sănătos mai târziu în viață, decât copiii defavorizați, au
arătat studiile.Sursă: adevărul.ro