Primele declarații ale lui Klaus Iohannis după ședința CSAT: „Se impune consolidarea consistentă a Flancului Estic” Primele măsuri luate de Armata României

Autor: Bianca Hriscu
Actualizat: 24 nov 2022, 03:25

Klaus Iohannis a convocat CSAT, de la ora 11:00

Sursa: facebook Klaus Iohannis

Președintele României, Klaus Iohannis, a convocat ședința Consiliului Suprem de Apărare a Țării (CSAT), începând cu ora 11:00, în contextul conflictului dintre Ucraina și Rusia.

După ce Rusia a atacat Ucraina în această dimineață, președintele României, Klaus Iohannis, a convocat de urgență CSAT, ședința având loc joi, de la ora 11:00, la Palatul Cotroceni.

Primele declarații făcute de Klaus Iohannis după ședința CSAT

După ședința CSAT, Klaus Iohannis a susținut o declarație de presă în care a anunțat ce decizii au fost luate în urma discuțiilor de la Palatul Cotroceni. 

„Din păcate, în această dimineață, Federația Rusă a ales calea reprobabilă și complet ilegală a violenței armate masive împotriva unui stat independent și suveran. Astăzi, la eforturile comunității internaționale pentru menținerea păcii și dialog, Rusia a răspuns cu rachete care lovesc orașele și obiectivele militare ucrainene. Astăzi, Federația Rusă a ales forța tancurilor în detrimentul vieților cetățenilor. Rusia este agresorul, nu victima, cum încearcă să acrediteze Kremlinul, și întreaga planetă vede astăzi limpede acest adevăr incontestabil. România

condamnă ferm agresiunea complet nejustificată, ilegală și neprovocată a armatei ruse împotriva Ucrainei, care pune în pericol nenumărate vieți omenești. În ultimele săptămâni, Statele Unite ale Americii, NATO, Uniunea Europeană și întreaga comunitate a statelor democratice au făcut tot posibilul ca diplomația să prevaleze. România a fost puternic implicată în adoptarea tuturor deciziilor la nivel aliat și european și a pledat întotdeauna pentru continuarea dialogului în vederea detensionării situației de la granițele Ucrainei. Niciodată
nu este însă prea târziu ca vocea rațiunii să învingă. Singura soluție de a depăși cu bine această gravă criză este cea diplomatică. Dragi români, știu că sunteți îngrijorați de conflictul care are loc nu departe de granițele țării noastre, dar vă asigur: Niciun român nu trebuie să se teamă pentru siguranța sa și a familiei sale! România beneficiază de cele mai ample garanții de securitate posibile. Statutul de membru NATO și al Uniunii Europene, Parteneriatul Strategic solid cu Statele Unite ale Americii constituie o umbrelă de securitate extrem de solidă. Niciodată
în istoria noastră nu am fost mai bine protejați în fața oricărei potențiale agresiuni. Vreau să subliniez foarte clar: România nu va fi atrasă în conflictul militar din Ucraina! Mai mult, vă asigur că voi lua absolut toate măsurile care se impun, împreună cu Guvernul, Parlamentul României și aliații noștri internaționali, pentru ca securitatea și siguranța cetățenilor români să nu fie sub nicio formă afectate. Încă din 26 ianuarie, în ședința Consiliului Suprem de Apărare a Țării, am analizat toate scenariile posibile și am luat măsurile necesare pentru a fi pregătiți indiferent de evoluția situației.
Am discutat și acum, în cadrul ședinței de astăzi a CSAT despre ultimele evoluții și măsurile care trebuie luate urgent pentru a răspunde acestei situații de criză majoră. România este pregătită să facă față oricăror consecințe economice și umanitare pe care le-ar putea genera un eventual conflict de durată între Rusia și Ucraina. Suntem în permanentă legătură cu aliații și partenerii noștri din NATO, din Uniunea Europeană și Statele Unite ale Americii pentru a găsi cele mai bune soluții și a oferi asistență umanitară dacă situația o va cere. În
acest context tensionat, se impune fără doar și poate consolidarea consistentă a Flancului Estic. Forța noastră este în primul rând aceasta: suntem uniți, suntem fără teamă și rămânem neclintiți, împreună, în fața unui agresor care amenință, prin acțiunile sale, pacea întregii planete! În aceste momente tragice, gândurile noastre se îndreaptă către poporul ucrainean, către toate femeile, bărbații și copiii ucraineni, obligați să trăiască în teroare, victime inocente și colaterale ale unui război pe care nu îl înțeleg și nu și l-au dorit. Oricât de mult rău ar încerca să facă, ultimii revizioniști ai istoriei trebuie să știe că lumea pe care vor să o reînvie a apus demult. Noi, națiunile democratice, suntem aici și nu facem niciun pas înapoi pentru a ne proteja valorile și tot ce am construit până acum.”,
a anunțat Klaus Iohannis, potrivit hotnews.ro.

 

Klaus Iohannis a convocat CSAT după ce Rusia a atacat Ucraina

Prin intermediul unui comunicat de presă, Administrația Prezidențială a anunțat că de la ora 11:00 va avea loc ședința Consiliului Suprem de Apărare a Țării (CSAT), convocată de președintele Klaus Iohannis. În această ședință se va discuta despre situația tensionată din Ucraina, după atacul Rusiei din această dimineață. 

„Pe ordinea de zi a ședinței este inclusă tematica privind implicațiile asupra securității euroatlantice în contextul agresiunii Federației Ruse împotriva Ucrainei. La finalul ședinței CSAT, Președintele României va susține o declarație de presă”, transmite Administrația Prezidențială.

La finalul ședinței CSAT de joi, 24 februarie 2022, președintele României, Klaus Iohannis, va susține o declarație de presă pentru a anunța principalele decizii.

Citește și: Hemoglobina: Ce este si ce se ascunde o valoare scazuta a acesteia?

Citește și: Bogdan și Gagea, discuție în grădina casei. Motivul pentru care Gagea nu a putut merge spre o altă fată. „Adevărul o să iasă la suprafață!”

Citeste si: Conflictul Rusia-Ucraina LIVE UPDATE Explozii masive în mai multe orașe! Oamenii se înghesuie să fugă

Primele măsuri luate de Armata României după ce Rusia a invadat Ucraina 

Armata României  a luat deja primele măsuri în contextul conflictelor din Ucraina, astfel că a luat decizia de a activa punctele militare de comandă cu atribuții în monitorizarea situației și coordonarea forțelor și mijloacelor destinate situațiilor concrete care pot apărea. Anunțul oficial a fost făcut prin intermediul unui comunicat venit din partea Ministerului Apărării Naționale.

„Conducerea Ministerului Apărării Naționale a luat toate măsurile necesare de reacție, atât cele care revin în mod direct instituției, precum și cele de sprijin pentru celelalte componente ale sistemului național de securitate, conform planurilor de cooperare interinstituțională, elaborate din timp”,  se arată în comunicatul MApN, potrivit digi24.ro.

Reacția președintelui Klaus Iohannis după ce Rusia a atacat Ucraina

Klaus Iohannis, președintele României, a criticat dur decizia Rusiei de a ataca Ucraina. Klaus Iohannis a postat un mesaj prin care a anunțat că această agresiune va avea consecințe grave.

„Agresiunea armată a Federației Ruse împotriva Ucrainei reprezintă o nouă încălcare flagrantă a principiilor de drept internațional, în mod special a suveranității și integrității teritoriale ale Ucrainei, a inviolabilității frontierelor acestui stat, respectiv a principiului nerecurgerii la folosirea forței în relațiile internaționale.

România, alături de întreaga comunitate internațională democratică, condamnă ferm și respinge hotărât un astfel de comportament iresponsabil, care subminează fundamentul relațiilor internaționale și însăși ordinea actuală de drept internațional.

Federația Rusă trebuie să suporte consecințele acestui act profund ilegal. În coordonare deplină cu aliații și partenerii săi din cadrul NATO și UE, România va impune măsuri ferme și substanțiale de răspuns. Ne exprimăm solidaritatea deplină cu Ucraina și cu poporul ucrainean confruntat cu agresiunea Federației Ruse și reafirmăm sprijinul deplin al României pentru integritatea teritorială și suveranitatea Ucrainei.

Solicit oprirea imediată, integrală și necondiționată a agresiunii militare ruse, retragerea tuturor forțelor ruse din Ucraina și încetarea oricăror presiuni la adresa Ucrainei! Totodată, fac un apel la responsabilitate, la evitarea de pierderi de vieți omenești și afectarea în orice fel a siguranței civililor.

Îi asigur pe toți cetățenii români de pe teritoriul Ucrainei că România, inclusiv prin misiunile sale diplomatice și consulare, este pregătită să ofere asistența consulară necesară.

Niciun cetățean al României nu are motiv să se teamă! Cetățenii României, ca stat membru al Alianței Nord-Atlantice, beneficiază pe deplin de cele mai ample garanții de securitate din istoria sa.”, este mesajul pe care Klaus Iohannis l-a postat pe facebook, la scurt timp după ce Rusia a atacat Ucraina. 

Citeste si: Klaus Iohannis, după atacurile Rusiei împotriva Ucrainei de joi dimineața: „Rusia trebuie să suporte consecințele acestui act profund ilegal”