Șeful Casei de Pensii a anunțat procentul cu care vor fi mărite pensiile! La ce sume vor ajunge acestea și ce noutăți aduce noua lege a pensiilor

Author: Diana Ghita
Actualizat: 02 nov 2023, 14:24

Cu cât vor crește pensiile

Sursa: Pexels.com

Draftul final pentru noua lege a pensiilor este gata. Aceasta prevede mai multe modificări în sistemul actual, care au ca scop eliminarea inechităților.

După ce, de luni bune, s-a lucrat intens la noua lege a pensiilor, aceasta a ajuns, în sfârșit, la o formă finală. După ce vor fi făcute toate demersurile necesare asupra acesteia, pensiile românilor vor cunoaște mai multe modificări, de la începutul anului viitor.

Cu ce noutăți vine noua lege a pensiilor

Noua lege a pensiilor vine cu un element de noutate, acesta constă în faptul că, la formula de calcul actualizată, vor fi luate în vedere premiile câștigate pentru care s-au plătit taxe statului, al treisprezecelea salariu, sporurile și

plata cu ora.

„Un beneficiu mai mare pe care îl aduce acest proiect de lege se referă în principal la cei care au avut de-a lungul timpului niște salarii brute, niște sporuri care în momentul de față, pe legislația actuală, nu fac parte din baza de calcul a pensiilor și alte sporuri care făceau parte din salariul brut prime, premii. ”, a explicat Daneil Baciu, șeful Casei de Pensii.

Noua formulă de calcul a pensiilor a fost elaborată în așa fel încât să fie eliminate inegalitățile din actualul sistem de pensii. Așadar, după ce noua lege a pensiilor va intra în vigoare, nicio pensie nu va scădea, indiferent dacă cuantumul pensiei va fi mai mic.

Citește și: Apar noi modificări în legea pensiilor: Categoria de români care poate ieși mai devreme la pensie fără să fie penalizată

Cu ce procent vor fi mărite pensiile 

În cazul în care cuantumul pensiei va fi mai redus, după aplicarea noilor calcule, venitul va rămâne același, fără a suferi vreo modificare.

Citește și: Durere in partea stanga a corpului – cauze si remedii

„Cea mai importantă precizare pe care vreau să o fac cu privire la noua lege este faptul că numai prin noua formulă de calcul reușim să eliminăm inechitățile care s-au acumulat de-a lungul timpului în sistem.

Au fost mai multe legi în vigoare de-a lungul timpului, acel număr total de punctaj a fost raportat la stagii de cotizare diferite. În momentul de față avem cuantumuri de pensii diferite cu toate că avem contributivitate egală.

Prin noua formulă de calcul, acest lucru se întâmplă, se elimină această inechitate astfel încât la număr de punctaj, adică la contributivitate egală vor fi pensii egale în piață.

Prin această formulă de calul eliminăm aceste inechități în totalitate”, a declarat Daniel Baciu.

Prin noua lege a pensiilor, punctul de pensie va crește de la 1.785 de lei, la 2.032 de lei. Astfel, toate pensiile vor fi majorate cu 13,8%, după ce vor fi recalculate.

„Se va primi acea sumă numai că partea contributivă se majorează cu procentul respectiv, diminuându-se practic din subvenția de la bugetul de stat urmând ca pensia să nu crească per ansamblu, să rămână aceeași pensie în plată”, a adăugat Daniel Baciu, potrivit realitatea.net

Citește și: Noua lege a pensiilor a fost finalizată. Ce români pot ieși mai devreme la pensie și cine se va bucura de cele mai mari majorări ale veniturilor