Șeful Casei de Pensii, Daniel Baciu, a făcut anunțul despre recalcularea pensiilor: “Avem 4,6 milioane de dosare de evaluat...”

Author: Cristina Mocanu

Daniel Baciu a oferit noi detalii despre recalcularea pensiilor.

Sursa: pixabay.com

Daniel Baciu a oferit noi detalii despre recalcularea pensiilor.

Președintele Casei Naționale de Pensii Publice a oferit informații actualizate despre recalculare a pensiilor. În ce stadiu se află evaluarea dosarelor?

Apar noi informații despre recalcularea pensiilor

Daniel Baciu, președintele Casei Naționale de Pensii Publice din România, a furnizat detalii importante cu privire la procesul de recalculare a pensiilor în țară. Acest anunț vine în contextul unor schimbări majore planificate în sistemul de pensii, iar Baciu a subliniat că procesul de evaluare a dosarelor este aproape de finalizare, reprezentând un pas esențial în direcția recalculării efective a pensiilor.

Totodată, a confirmat că recalcularea va avea loc în baza noii legi a pensiilor, care trebuie adoptată în actuala sesiune parlamentară.

În ce stadiu se află recalcularea pensiilor?

Potrivit lui Daniel Baciu, Casa Națională de Pensii Publice a evaluat deja peste 4 milioane de dosare, dintr-un total de 4,6 milioane de dosare de evaluat. Acest proces de evaluare, deși solicitant, se apropie de finalizare.

Cu sprijinul colegilor din teritoriu, evaluarea se desfășoară în cadrul caselor teritoriale de pensii, astfel încât să se încheie cât mai rapid. Este un pas crucial în pregătirea pentru recalcularea pensiilor.

Citește și: Pe ce dată intră pensiile în luna octombrie: Unii pensionari vor primi în plus un ajutor din partea statului. Despre ce sumă ce este vorba?

Recalcularea pensiilor va avea loc pe baza noii legi a pensiilor, care trebuie să fie adoptată în actuala sesiune parlamentară.

Aceasta este o schimbare semnificativă, deoarece recalcularea se va baza pe criterii și reguli noi, care vizează eliminarea inechităților din sistemul de pensii. Această schimbare va afecta în special pensiile cu valori mici, care sunt primite de aproximativ 1,6 milioane de beneficiari.

Citește și: Durere in partea stanga a corpului – cauze si remedii

Care este termenul pentru recalcularea pensiilor?

Marcel Boloș, ministrul Finanțelor din România, a anunțat anterior că până în noiembrie 2023, toate pensiile vor fi recalibrate. Procesul de recalculare va fi, de asemenea, însoțit de majorări ale pensiilor cu până la 20%. Cu toate acestea, acest efort va implica un cost semnificativ pentru statul român, care va trebui să alocă 16 miliarde de lei pentru a acoperi aceste majorări.

Recalcularea pensiilor se va baza pe două elemente principale.

Primul element este valoarea de referință a punctului de pensie, care anterior era de 71 de lei. Al doilea element important este numărul de puncte, care se calculează ca un raport între salariul lunar al persoanei pensionate și salariul mediu brut din economie. Această abordare se apropie mult de nivelul de contributivitate și are scopul principal de a corecta inechitățile din sistemul de pensii.

Citește și: Se dau 1.500 de lei de persoană! Banii intră direct pe card. Cine sunt beneficiarii

Recalcularea pensiilor este un proces complex, dar esențial pentru asigurarea unei distribuții echitabile a resurselor în sistemul de pensii din România. Cu implementarea noii legi a pensiilor și efortul depus de Casa Națională de Pensii Publice, se urmărește îmbunătățirea nivelului de trai al pensionarilor și eliminarea inechităților din sistemul de pensii. Așteptăm cu interes adoptarea noii legi a pensiilor și punerea în aplicare a recalculării pensiilor, cu speranța că aceasta va aduce beneficii reale pentru beneficiarii de pensii din țară.

 

 

 


Ștefan și Catinca și-au luat fanii prin surprindere cu ultimele postări din mediul online. Ce se întâmplă cu relația foștilor concurenți din Casa iubirii?