Șeful Casei de Pensii explică noua formulă de calcul a pensiilor. Câți bani va primi un român cu grupa a doua de muncă, după recalculare

Autor: Diana Ghita

Daniel Baciu a vorbit despre recalcularea pensiilor

Sursa: shutterstock.com; Facebook Daniel Baciu

Recent, Daniel Baciu, șeful Casei Naționale de Pensii, a explicat, pe înțelesul tuturor, cum se vor recalcula pensiile în luna septembrie, în conformitate cu prevederile noii legi.

Șeful Casei de Pensii, Daniel Baciu, a oferit un exemplu concret privind modul în care va crește pensia unui bărbat care a muncit în condiții grele, după recalcularea din septembrie.

Câți bani va primi un român cu grupa a doua de muncă, după recalculare

Baciu a ales un român care a lucrat în construcții, încadrat în grupa a doua de muncă, pentru a exemplifica noul calcul al pensiei.

Conform declarațiilor lui Baciu, acest pensionar primește în prezent o pensie de 2.192 de lei, însă după recalculare va beneficia de puncte suplimentare și va primi în plus 1.432 de lei, ceea ce reprezintă o creștere de 65,33%.

„Acesta este un exemplu foarte elocvent, pentru că domnul a lucrat în condiții foarte grele de muncă, respectiv grupa a doua de muncă. Are un număr de puncte contributiv, adică cel pe care îl avem fiecare în funcție de salariile pe care le-am avut și de veniturile pe care le-am realizat.

Citește și: Cine sunt pensionarii care vor avea de câștigat după recalculare. Anunțul mult așteptat făcut de șeful Casei de Pensii: „Avem o certitudine clară”

Are un stagiu de cotizare, condiții de muncă normale, grupa a doua. Domnul a făcut stagiul militar. Pentru cei 21 de ani de muncă se acordă un stagiu suplimentar. Vorbim de un stagiu suplimentar pentru grupa a doua, pentru că acest beneficiu a rămas în continuare" a

explicat șeful Casei de Pensii, conform realitatea.net.

Citește și: Gingii inflamate la bebelusi: cauze si solutii privind tratamentul

Citește și: Laurențiu Reghecampf, dezvăluiri cutremurătoare despre ziua în care tatăl său s-a stins din viață: „A avut foarte multe momente când s-a simțit rău, dar mama mereu a fost lângă el.”

Care va fi noua formulă de calcul a pensiilor

Conform noii legi a pensiilor, adoptată în noiembrie, promulgată de președintele Klaus Iohannis, și publicată în Monitorul Oficial pe 6 decembrie 2023, pensiile au cescut cu 13,8%, începând din 1 ianuarie 2024, iar recalcularea acestora va avea loc în septembrie.

Noua lege introduce, de asemenea, o serie de modificări importante, precum menținerea vârstei de pensionare la 65 de ani pentru femei și bărbați, introducerea treptată a acestei vârste și un stagiu minim de cotizare de 15 ani pentru a beneficia de pensie pentru limită de

vârstă.

Citește și: Veste bună pentru românii cu studii superioare! Câți bani în plus primesc la pensie cei cu facultate și master

Astfel, recalcularea pensiilor se va face pe baza unei formule care implică puncte de contributivitate, puncte de stabilitate și puncte pentru perioade asimilate și necontributive. Valoarea punctului de referință (VPR) va fi de 81 de lei, iar calculul pensiei va fi dat de formula: VPR x Numărul total de puncte.

Aceste modificări reprezintă un pas semnificativ în direcția asigurării unor pensii mai echitabile și mai adecvate pentru toți pensionarii.