Șeful ChatGPT a fost concediat în mod surprinzător! Stiri imense in AI

Autor: Bogdan Frațilă
Actualizat: 18 nov 2023, 12:05

În industria încă tânără a inteligenței artificiale, Sam Altman, șeful OpenAI, și-a pierdut locul de muncă. Cu ChatGPT, OpenAI și Altman au declanșat agitația

Sursa: PixaBay

În industria încă tânără a inteligenței artificiale, Sam Altman, șeful OpenAI, și-a pierdut locul de muncă. Cu ChatGPT, OpenAI și Altman au declanșat agitația

În industria încă tânără a inteligenței artificiale, Sam Altman, șeful OpenAI, și-a pierdut locul de muncă. Cu ChatGPT, OpenAI și Altman au declanșat agitația din jurul inteligenței artificiale. Inițial, a rămas neclar ce a dus la despărțire, dar compania de dezvoltare din spatele ChatGPT s-a despărțit de cofondatorul și directorul general Sam Altman. În urma unei analize, consiliul de administrație al companiei OpenAI a ajuns la concluzia că Altman nu a fost "în mod constant onest" în comunicarea sa cu consiliul de administrație, se arată într-o declarație de vineri, și, prin urmare, nu mai are încredere în capacitatea sa de a

continua să conducă OpenAI. Altman a fost imaginea publică a OpenAI- și, prin extensie, a boom-ului inteligenței artificiale. Șefa departamentului de tehnologie, Mira Murati, va prelua pentru moment funcția de director general, până când se va stabili cine va fi succesorul permanent, departamentul de presă al OpenAI a lăsat inițial fără răspuns o întrebare privind contextul retragerii încrederii în fostul director general. În comunicat se spunea doar că comportamentul acestuia a împiedicat capacitatea Consiliului de Administrație de a-și îndeplini atribuțiile.
Carolina Milanesi, analist la Creative Strategies, a suspectat "probleme de etică" în spatele demiterii, iar la scurt timp cofondatorul OpenAI, Greg Brockman, și-a anunțat demisia. "Pe baza veștilor de astăzi, demisionez", a explicat Brockman în serviciul de mesaje scurte X, fostul Twitter. El continuă să creadă în misiunea de a crea o AGI (inteligență generală artificială) sigură "care să aducă beneficii întregii umanități".

"Schimbarea lumii pentru totdeauna"

Altman a rămas în centrul atenției până la final: joi, Altman a participat la o reuniune a managerilor de top la San Francisco, unde se află sediul OpenAI, în cadrul summitului șefilor de stat și de guvern din cadrul Comunității Economice Asia-Pacific (Apec) și, în timp ce motivele demisiei sale au făcut obiectul unor speculații, el s-a limitat să scrie într-o scurtă declarație pe platforma online X că va oferi informații despre planurile sale de viitor la o dată ulterioară.

Altman a primit laude elogioase din partea fostului șef al Google, Eric Schmidt. Pentru el, Altman este un erou care a schimbat lumea noastră pentru totdeauna, a scris Schmidt pe X. El abia așteaptă să vadă ce va face Altman în continuare- și miliarde de oameni vor beneficia de pe urma lui.

Citește și: Bebe la 1 luna – dezvoltarea bebelusului si sfaturi pentru parinti

Citește și: Bogdan și Gagea, discuție în grădina casei. Motivul pentru care Gagea nu a putut merge spre o altă fată. „Adevărul o să iasă la suprafață!”

Rol de pionierat profitabil pentru OpenAI

În 2015, Altman a fost implicat în fondarea OpenAI, care a fost lansat ca un laborator de cercetare non-profit pentru inteligența artificială. Chatbotul ChatGPT poate formula propoziții la nivelul lingvistic al unui om. Lansarea sa în urmă cu aproximativ un an a declanșat un adevărat hype în jurul inteligenței artificiale. OpenAI a devenit un pionier în această tehnologie, Microsoft încheind cu această companie un pact de mai multe miliarde de euro pentru a încorpora tehnologia sa în produsele grupului.

Alți grei ai tehnologiei, precum Google, Amazon și grupul Facebook Meta, au introdus software concurent pentru ChatGPT, ceea ce a făcut ca rolul de pionierat să fie profitabil pentru OpenAI: potrivit rapoartelor din presă, o vânzare a acțiunilor angajaților ar urma să ducă la o evaluare totală de 86 de miliarde de dolari. OpenAI a intrat astfel în rândul celor mai valoroase companii care nu sunt listate la bursă- alături de serviciul video TikTok și de compania aerospațială SpaceX a lui Elon Musk.

Citește și: Casa Albă îl acuză pe Musk de răspândirea antisemitismului

Citește și: OpenAI prezintă ChatGPT-uri personalizabile și un magazin digital

Citește și: Lansarea rachetei gigantice "Starship" a fost amânată