Comitetul pentru Situații de Urgență a adoptat miercuri, 5 ianuarie, Hotărârea numărul 1 ce prevede prelungirea stării le alertă cu încă 30 de zile, începând de sâmbătă, 8 ianuarie 2022, precum și introducerea unor măsuri restrictive pentru a combate și limita răspândirea virusului Covid-19. Printre măsurile adoptate se numără și reintroducerea obligativității măștii de protecție în aer liber și, totodată, scoaterea din uz a măștilor textile sau de plastic.
Raed Arafat a explicat unde este obligatorie masca de protecție în aer liber și care sunt excepțiile
Șeful DSU a explicat că masca de protecție trebuie purtată și pe stradă, dacă sunt și alți oameni în jur, dar și în stațiile de transport în comun și în alte locuri aglomerate.
Potrivit acestuia, masca va deveni obligatorie în spațiile deschise după ce va fi publicat ordinul comun al Ministerului Sănătății și Ministerului de Interne.
Șeful DSU spune că masca va fi obligatorie ”cu excepția momentului în care ai activități individuale”.
Citește și: Greutate si inaltime copii in functie de varsta
Masca de protecție, obligatorie în toate spațiile publice închise și deschise
Arafat a explicat că excepție de la portul măștii sunt activitățile individuale, în rest masca trebuie purtată peste tot.
„În stația de autobuz, de metrou, pe stradă, când circulă lângă tine oameni, masca trebuie purtată. Activitate individuală înseamnă activitatea sportivă, singur în parc, când nu ai alți oameni în jur”, a
explicat el.Acesta a subliniat că această măsură a fost luată deoarece varianta suda-africană a coronavirus, Omicron, este foarte contagioasă. De amintit că măștile textile și cele din plastic sunt complet interzise, potrivit hotărârii CNSU.
”Asta înseamnă că este suficient să porți o discuție cu cineva care este infectat, o scurtă perioadă, și poți să fii și tu infectat.