Șeful NASA crede că astronauții chinezi vor lua porțiuni din Lună!

Author: Bogdan Frațilă
Actualizat: 03 ian 2023, 19:55

Administratorul NASA și fostul astronaut Bill Nelson se teme că China ar putea ajunge pe Lună înaintea agenției sale!

Sursa: PixaBay

Administratorul NASA și fostul astronaut Bill Nelson se teme că China ar putea ajunge pe Lună înaintea agenției sale!

"Și nu este exclus ca ei să spună: "Nu vă apropiați, noi suntem aici, acesta este teritoriul nostru"".
Administratorul NASA și fostul astronaut Bill Nelson se teme că China ar putea ajunge pe Lună înaintea agenției sale- și că, odată ajunsă acolo, ar putea chiar să revendice porțiuni din suprafață ca teritoriu propriu.

"Este un fapt: ne aflăm într-o cursă spațială", a declarat Nelson pentru Politico într-un nou interviu exploziv.

"Și este adevărat că ar fi bine să fim atenți ca ei să nu ajungă într-un loc pe Lună sub pretextul cercetării științifice."

"Și nu este dincolo de domeniul posibilității ca ei să spună: "Nu vă apropiați, suntem aici, acesta este teritoriul nostru"", a spus el, arătând spre teritoriul disputat pe care China l-a revendicat aici, pe Pământ. Există locuri pe Lună care sunt suficiente pentru "recoltarea apei și așa mai departe", a adăugat el, spunând că "dacă bunul Dumnezeu vrea" NASA ar putea totuși să învingă China în trimiterea de astronauți pe Lună.

Reconfirma ambitia de a ajunge pe Luna

Remarcile sale subliniază angajamentul NASA de a trimite primii astronauți pe suprafața lunară după mai bine de jumătate de secol, o serie complexă și ambițioasă de misiuni care ar putea culmina cu prima aterizare încă din 2025, dacă totul decurge conform planului. Dar ele aruncă, de asemenea, o lumină întunecată asupra ambițiilor spațiale ale Chinei, când, în realitate, există puține dovezi că țara plănuiește o acaparare a terenului lunar.

În plus, menținerea unei prezențe permanente pe Lună nu este doar astronomic de costisitoare. De asemenea, nu este clar dacă resursele de pe Lună ar putea fi vreodată suficient de valoroase pentru a oferi altceva decât drepturi de laudă politică. Totuși, îngrijorările lui Nelson nu sunt complet nefondate. Într-adevăr, China investește resurse fără precedent în trimiterea de astronauți pe Lună și chiar pe Marte.

Citește și: Informatii despre pulsul normal in functie de varsta

Ritmul progresului

Țara a făcut propriile sale progrese semnificative în explorarea orbitei Pământului și dincolo de aceasta, inclusiv prin crearea unei stații spațiale nou-nouțe, precum și prin mai multe aterizări robotizate de succes pe Lună și Marte. Chiar dacă aceste module de aterizare și stația spațială sunt foarte asemănătoare cu activitățile NASA în spațiu, aceste progrese rapide îi sperie în mod clar pe oficialii americani.

"Este foarte posibil ca ei să ne ajungă din urmă și să ne depășească, absolut", a declarat luna trecută generalul Forțelor Spațiale Nina Armagno "Progresul pe care l-au făcut a fost uimitor- uimitor de rapid".

"Există un potențial rău pe care China îl poate face pe Lună", a declarat colonelul în retragere al Forțelor Aeriene și fost comandant al Stației Spațiale Internaționale Terry Virts pentru Politico.

"Dacă își instalează infrastructura acolo, ar putea potențial să refuze comunicațiile, de exemplu".

Dar nu toată lumea este de acord că China este hotărâtă să facă rău odată ce ajunge pe suprafața lunară. Ca răspuns la aceste comentarii, un purtător de cuvânt al Ambasadei Chinei la Washington a declarat pentru publicație că "China respinge cu fermitate astfel de remarci" și că comentariile lor au fost "rostite în mod iresponsabil pentru a denatura eforturile spațiale normale și legitime ale Chinei".

"Spațiul cosmic nu este un teren de luptă", a adăugat purtătorul de cuvânt. "Explorarea și utilizarea pașnică a spațiului cosmic este un efort comun al umanității și ar trebui să fie în beneficiul tuturor".

Citește și: Intr-un meteorit de 15 tone au fost descoperite două noi minerale!

Citește și: SpaceX: echipajul complet pentru misiunea pe Lună finanțată privat!

Citește și: Cel mai vechi ADN face lumină asupra unui ecosistem vechi de 2 milioane de ani!