Șeful NATO ajunge luni la Palatul Cotroceni. „În zilele următoare toți ochii vor fi ațintiți spre București”, a declarat ministrul Bogdan Aurescu

Autor: Sara Andreescu
Actualizat: 28 aug 2023, 01:05

Secretarul general al Alianţei Nord-Atlantice, Jens Stoltenberg, ajunge luni la București

Sursa: Twitter Jens Stolenberg

Secretarul general al Alianţei Nord-Atlantice, Jens Stoltenberg, ajunge luni la București. România găzduiește Reuniunea şefilor diplomaţiilor din statele membre NATO în perioada 29-30 noiembrie 2022.

Secretarul general al Alianţei Nord-Atlantice, Jens Stoltenberg, ajunge luni la Palatul Cotroceni, acolo unde va fi întâmpinat de președintele României, Klaus Iohannis.

Ce doi vor avea o discuție tête-à-tête, în contextul în care țara noastra va fi în zilele următoare gazda Reuniunii șefilor diplomaţiilor din statele membre NATO.

În zilele următoare toți ochii vor fi ațintiți spre București”,

a declarat ministrul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu. 

Citește și: LIVE UPDATE Ziua 277 de război în Ucraina. Rusia ucide civili în Herson și după eliberarea orașului

Șeful NATO vine la București 

Secretarul general al Alianţei Nord-Atlantice, Jens Stoltenberg, ajunge luni la București. Șeful NATO va fi întâmpinat la Palatul Cotroceni de către președintele Klaus Iohannis, cu care va purta o discuție tête-à-tête.

Potrivit Administraţiei Prezidenţiale, ceremonia primirii oficiale va avea loc la ora 16,15 şi va fi urmată de convorbiri tete-a-tete, la finalul cărora cei doi oficiali vor susţine declaraţii de presă comune.

Citește și: Gingii inflamate la bebelusi: cauze si solutii privind tratamentul

Citește și: Bogdan și Gagea, discuție în grădina casei. Motivul pentru care Gagea nu a putut merge spre o altă fată. „Adevărul o să iasă la suprafață!”

Tot luni, şeful statului va participa, începând cu ora 14,00, la Reuniunea Liderilor de la Munchen (Munich Leaders Meeting), unde va susţine o alocuţiune. Secretarul general NATO va fi prezent în România în perioada 28- 30 noiembrie pentru a prezida reuniunea miniştrilor de Externe aliaţi, eveniment ce are loc marţi şi miercuri.

De asemenea, în cursul zilei de marţi, Stoltenberg va participa la Aspen- GMF Bucharest Forum, unde va susţine un discurs.

Conform NATO, Jens Stoltenberg va avea întâlniri şi cu premierul Nicolae Ciucă şi cu ministrul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu. În cursul zilei de marţi, Stoltenberg se va întâlni cu preşedintele Camerei Deputaţilor, Marcel Ciolacu, scrie AGERPRES

Reuniunea miniștrilor de Externe din statele membre NATO are loc la București  

România găzduieşte, în următoarele zile, primul eveniment de nivel înalt al Alianţei Nord-Atlantice într-un stat de pe Flancul Estic, aflat în prima linie de apărare a NATO, după agresiunea armată a Federaţiei Ruse împotriva Ucrainei.



"Alegerea Bucureştiului ca loc de desfăşurare a Ministerialei (Reuniunea şefilor diplomaţiilor din statele membre NATO- n.r.) are multiple semnificaţii. Şi mă bucur că în zilele următoare "toţi ochii" vor fi aţintiţi spre Bucureşti, pentru că, în mod real, timp de câteva zile, cele mai importante subiecte pentru securitatea regională, europeană şi euroatlantică vor fi dezbătute aici. Este un semnal clar al faptului că România, în această parte a lumii, contează, atât la nivelul NATO şi al Uniunii Europene, cât şi la nivel internaţional, în general",
a declarat ministrul de Externe, Bogdan Aurescu, într-un interviu difuzat sâmbătă de AGERPRES .  

Citește și: Articolul 5 din Tratatul NATO. Ce obligații are România în cazul în care Articolul 5 va fi activat

"Alegerea Bucureştiului, în baza unor eforturi diplomatice intense şi de durată, eforturi pentru care le mulţumesc şi pe această cale tuturor colegilor mei care au contribuit la acest demers şi la toate eforturile organizatorice, indică şi importanţa strategică a Mării Negre pentru NATO şi pentru securitatea euroatlantică în integralitatea sa, aşa cum a fost aceasta consacrată în documentele Summitului de la Madrid. Putem spune, aşadar, că reuniunea de la Bucureşti reprezintă o expresie a solidarităţii aliate cu statele Flancului Estic, precum şi a angajamentului NATO de a continua susţinerea pentru Ucraina şi de a sprijini celelalte state partenere din regiune, precum Republica Moldova şi Georgia.

De altfel, ţara noastră joacă un rol deosebit de activ la nivel regional, european şi euroatlantic, mai ales în contextul războiului ilegal purtat de Rusia împotriva Ucrainei. Acest rol este cât se poate de pragmatic şi concret: de la sprijinul necondiţionat acordat celor peste 2,9 milioane de refugiaţi din Ucraina care ne-au trecut graniţele, până la implicarea extensivă în gestionarea efectelor acestei crize, inclusiv prin facilitarea tranzitului de cereale ucrainene către destinaţii terţe- peste 8,4 milioane de tone de cereale şi alte produse agricole ucrainene până în prezent", a mai declarat ministrul Bogdan Aurescu.