Șeful ONU, întâlnire de maximă importanță cu Vladimir Putin. Care vor fi subiectele de discuție dintre cei doi oficiali

Author: Lavinia Medrea
Actualizat: 26 ian 2023, 07:20

Șeful ONU, întâlnire de maximă importanță cu Vladimir Putin. Care vor fi subiectele de discuție dintre cei doi oficiali

Sursa: Twitter

Secretarul general al ONU, Antonio Guterres, se întâlnește azi cu Vladimir Putin.

Astăzi, secretarul general al Organizației Națiunilor Unite, Antonio Guterres, se va întâlni, la Moscova, cu președintele Rusiei,  Vladimir Putin, potrivit informațiilor transmise de BBC.

Secretarul general al ONU se întâlnește azi, la Moscova, cu Vladimir Putin

Potrivit BBC, cei doi ar trebui să discute în special despre oraşul-port asediat Mariupol, unde, deşi au declarat victoria, armata rusă reuşit să captureze oţelăria Azovstal.

Armata ucraineană a transmis, astăzi, că forțele ruse continuă să asedieze unităţile din fabrică.

Ucraina i-a cerut lui Antonio Guterres să promită deschiderea un culoar umanitar care să permită evacuarea civililor care se ascund în oţelăria Azovstal.

Citeste si: LIVE UPDATE Ziua 62 de război. Moscova simte înfrângerea în Ucraina. Oficialul rus Serghei Lavrov, declarații amenințătoare la adresa NATO

Pe lângă asta, şeful ONU urmează să plece joi, la Kiev, unde va discuta și cu preşedintele Ucrainei, Volodomir Zelenski.

Citește și: Durere in partea dreapta a corpului – cauze si remedii

Tot astăzi, Statele Unite ale Americii urmează să înceapă discuţii cu alte zeci de ţări pentru a consolida apărarea Ucrainei, iar secretarul american al apărării, Lloyd Austin, va fi gazda discuţiilor care vor avea loc în Germania.

Discuţiile au loc în contextul în care ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, a atenționat că riscul unui al Treilea Război Mondial  „este serios”  şi a învinuit Kievul că  „s-a prefăcut”  că negociază pacea cu Moscova.

La rândul lui, ministrul ucrainean de Externe, Dmitri Kuleba, a declarat că Serghei Lavrov vrea doar să  „sperie lumea”.

Citeste si: Vestea zilei vine de la Volodimir Zelenski! Ce ameninţare i-a lansat lui Putin: ”Ucraina va ieşi din procesul de negociere” Liderul rus își va ieși din minți

„Este important ca el (n.r.: Secretarul General) să poată vorbi clar cu liderii ambelor părți și să vadă ce progrese putem face. În cele din urmă, scopul final este de a opri luptele și de a avea modalități de a îmbunătăți situația oamenilor din Ucraina, de a diminua amenințarea sub care se află și de a le oferi ajutor umanitar”, a

declarat purtătorul de cuvânt adjunct al secretarului general, Farhan Haq.

Preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a declarat că este o hotărâre  „ilogică”  a secretarului general al ONU, Antonio Guterres, de a merge întâi o vizită la Moscova, marţi, iar două zile mai târziu să vină la la Kiev.

„Este pur şi simplu greşit să te duci mai întâi în Rusia, iar apoi în Ucraina”, a precizat, într-o conferinţă de presă, Volodimir Zelenski, sâmbătă seară.