Suntem obișnuiți să îl auzim pe șeful Wagner, Evgheni Prigojin, vociferând la adresa conducerii militare a Rusiei- în special a ministrului apărării, Serghei Șoigu- pentru problemele de pe câmpul de luptă.
Luptele interne publice dintre grupul de mercenari Wagner și Ministerul Apărării nu sunt noi. Dar acest lucru este. În ultima sa tiradă video prin Telegram, Prigozhin îl acuză pe Shoigu că a declanșat războiul Rusiei în Ucraina în februarie anul trecut.
Vorbind mai întâi despre luptele din estul Ucrainei, care au început în 2014, după intervenția militară a Rusiei, Prigozhin a spus: "Noi îi loveam pe ei, iar ei ne loveau pe noi. Așa au continuat cei opt ani lungi, din 2014 până în 2022. Uneori numărul de încăierări creștea, alteori scădea".
"Pe 24 februarie [2022] nu se întâmpla nimic extraordinar acolo. Acum, Ministerul Apărării încearcă să înșele publicul, să-l înșele pe președinte și să spună o poveste că a existat o agresiune nebună din partea Ucrainei, că- împreună cu tot blocul NATO- Ucraina
"Războiul a fost necesar... pentru ca Șoigu să devină mareșal, pentru ca el să primească a doua stea de erou... războiul nu a fost pentru demilitarizarea sau de-naționalizarea Ucrainei. A fost necesar pentru o stea în plus".
De asemenea, Prigojin a dat vina pentru război pe oligarhi, condamnând "clanul care, în practică, conduce astăzi Rusia".
Cuvinte puternice. Dar vor avea ele consecințe?
Asta depinde de natura relației actuale a lui Prigojin cu președintele Vladimir Putin. Și nimeni nu este foarte sigur care este aceasta în acest moment.
Este Prigozhin cel care vorbește dur și furios pe care îl vedem și îl auzim pe Telegram un proiect cu drepturi depline al Kremlinului? Dacă este așa, declamația sa de a da vina pentru război pe Shoigu și pe oligarhi ar putea fi concepută pentru a-l proteja pe Putin de criticile publice, oferind în același timp Kremlinului o posibilă cale de ieșire dintr-un conflict
Prigozhin a numit vinovații... și printre ei nu se numără și Putin. Dar ar funcționa asta?
La urma urmei, Putin este atât de strâns asociat cu acest război. În discursul său adresat națiunii la 24 februarie 2022, liderul de la Kremlin a precizat clar că a fost decizia sa de a lansa așa-numita "operațiune militară specială", invazia rusă la scară largă a Ucrainei.
Este adevărat, în Rusia, Kremlinul controlează peisajul mediatic și mesajele. Dacă posturile de televiziune și bloggerii militari pro-Kremlin de aici ar transmite o astfel de interpretare, mulți ruși ar accepta-o.
Citește și: Gingii inflamate la bebelusi: cauze si solutii privind tratamentul
Dar dacă izbucnirea lui Evgheni Prigojin nu a fost coordonată cu Kremlinul? Dacă a căpătat ambiții politice proprii? Sau a ajuns la concluzia că, după ce și-a făcut dușmani puternici în cadrul elitei rusești (în special în cadrul armatei), pentru el atacul este cea mai bună formă de apărare? Chiar dacă asta înseamnă să se abată de la mesaj. Un Prigozhin "necinstit" riscă să zguduie barca- și sistemul politic rusesc- prin subminarea mesajelor Kremlinului.
E doar lupta politica?
Chiar săptămâna trecută, Putin a repetat necesitatea (așa cum o vede el) de a "demilitariza" și "de-naționaliza" Ucraina. Ultimele comentarii ale lui Prigozhin contrazic acest argument.
Dar, în afară de șeful Wagner, există și alte piese interesante din puzzle-ul rusesc care sugerează un rezultat diferit.
De exemplu, la cât de rău au mers lucrurile pentru Kremlin în Ucraina, ar putea Moscova să declare "misiune îndeplinită"?
Purtătorul de cuvânt al președintelui Putin, Dmitri Peskov, a afirmat recent că "obiectivul [de demilitarizare a Ucrainei] a fost în mare parte atins", argumentând că Ucraina are din ce în ce mai puțin armament propriu și se bazează din ce în ce mai mult pe arme din străinătate.
Iar la începutul acestei luni, peste 20 de soldați ucraineni, membri ai regimentului Azov, au fost judecați în sudul Rusiei. Rusia numește Azov un "grup terorist" care adăpostește neonaziști. Ar putea prezenta cazul ca fiind o "de-nazificare" și să se oprească aici?
Dar există și alte indicii că "oprirea" nu se află în planurile lui Putin. În aparițiile recente la televizor, el a părut încrezător în victorie și disprețuitor față de contraofensiva Ucrainei.
"Inamicul suferă pierderi majore", a declarat Putin unui reporter al televiziunii ruse săptămâna aceasta, adăugând: "Inamicul nu are nicio șansă".
Citește și: Ucraina are nevoie de investitori pentru a reconstrui economia si a atras nume mari!
Citește și: Oficialii europeni susțin un plan care ar aduce Ucraina în NATO!
Citește și: În interiorul operațiunii de salvare a copiilor răpiți de rusi din Ucraina