Potrivit digi24.ro, Seiful Apocalipsei, care se află la jumătatea distanței dintre Norvegia și Polul Nord, este singura soluție care poate salva lumea de la foamete.
Seiful Apocalipsei. România deține 20 de kilograme de semințe cu soiuri tradiționale în Banca Apocalipsei
La mijlocul distanței dintre Norvegia și Polul Nord, îngropată în condițiile ideale pe care le oferă permafrostul, se află cea mai mare bancă de semințe din lume, puse la păstrare în caz de război, pandemie sau alte calamități, denumită Banca Apocalipsei.
România a contribuit cu aproximativ 900 de eșantioane trimise de Banca de resurse Genetice Vegetale „Mihai Cristea” din Suceava. Omenirea a fost pusă sub semnul întrebării de multe ori în ultima perioadă, după ce Vladimir Putin a amenințat cu detonarea bombei nucleare, în contextul panicii din lume create de războiul din Ucraina.
Citește și: Care sunt pașii pe care trebuie să-i urmezi într-o afacere în agricultură
Seiful Apocalipsei depozitează tot ceea ce înseamnă speranța refacerii omenirii, în cazul în care aceasta se va sfârși dintr-o anumită cauză.
Deși exista mai multe bănci, în lume, unde sunt păstrate semințe din diverse soiuri de plante comestibile, s-a creat o bancă la nivel mondial, pentru a se asigura că mai există o rezervă la o rezervă în caz de catastrofă mondială, aceasta fiind considerate mama tuturor băncilor de acest gen.
Banca a fost creată în permafrostul de pe insula Spitsbergen, iar piatra de temelie a fost pusă în anul 2008. Aceasta este deschisă doar de trei ori pe ani, pentru a evita expunerea semințelor la mediul exterior.
Băncile de acest gen se ocupă doar cu studierea și conservarea semințelor și a culturilor din întreaga lume. Acestea le permit cercetătorilor să dezvolte soiuri noi care sunt rezistente la dăunători, boli și alte adversități.
Pe măsură ce ne adaptăm și ne pregătim pentru impacturile cunoscute și necunoscute ale schimbărilor climatice, aceste bănci reprezintă cheia supraviețuirii agriculturii.Citește și: Greutate si inaltime copii in functie de varsta
În Seiful Apocalipsei se găsesc nu mai puțin de 1,2 milioane de semințe
Copii ale colecțiilor complete de semințe sunt depozitate în bănci de gene, departe de colecția principală de semințe. La acestea pot apela cercetătorii și fermierii în cazul în care colecția originală este distrusă sau deteriorată. Culturile pot fi completate cu ajutorul acestor semințe „de rezervă”.
Ultima depunere a unor rezerve de semințe a avut loc în luna octombrie 2022, și au fost adăugate 45.000
de mostre de la 13 bănci de gene din Asia, Australia, Europa și America Latină, ridicând pentru prima data numărul de eșantioane la peste 1,2 milioane.Irak și Uruguay au contribuit pentru prima data la banca din Svalbard, cu 418 mostre de semințe de specii sălbatice și cultivate, inclusiv grâu și orez (Irak), respective 1892 de semințe de grâu și orez (Uruguay). De asemenea, Coreea de Sud și Mexic au fost printer țările care au depozitat în octombrie.
Citește și: O criză alimentară la nivel mondial va veni în luna iulie, pe fondul războiului din Ucraina
La nivel global se obișnuia să se cultive peste 6.000 de plante diferite, dar experții ONU spun că acum obținem aproximativ 40% din calorii din trei culturi principale- porumb, grâu și orez- ceea ce face ca proviziile de alimente să fie vulnerabile dacă schimbările climatice fac ca recoltele să fie distruse.
Camerele seifului se află la 100 de metri în interiorul muntelui, sub un strat de rocă a cărui grosime variază între 40 și 60 de metri.
Poarta de la intrarea principală arată impresionant și are rolul de a menține temperatura constantă în interior. Semințele sunt ținute la o temperatură de minus 18 grade Celsius, Seiful Apocalipsei putând adăposti până la 4,5 milioane de eșantioane.