Selecția la bursa nu este moartă. Dar pentru majoritatea investitorilor ar putea fi!

Autor: Bogdan Frațilă
Actualizat: 27 sep 2023, 04:10

Care este cel mai bun mod de a investi? Există o mulțime de traderi activi care încearcă să facă un ban rapid din acțiuni!

Sursa: PixaBay

Care este cel mai bun mod de a investi? Există o mulțime de traderi activi care încearcă să facă un ban rapid din acțiuni!

Care este cel mai bun mod de a investi? Există o mulțime de traderi activi care încearcă să facă un ban rapid din acțiuni care au cresteri mari, cum ar fi GameStop, mofturi precum Snap și Peloton sau bitcoin și alte criptomonede. Managerii profesioniști de bani încearcă să identifice acțiunile care pot bate piața în general pe termen lung.
Dar pentru majoritatea investitorilor individuali, o strategie de cumpărare și deținere a așa-numitelor fonduri pasive care urmăresc indici de top precum S&P 500 și Nasdaq 100 are cel mai mult sens dacă doriți să acumulați avere pentru pensie.

Este ca și sloganul popular al vechii reclame pentru pui la rotisor: "Pune-l și uită-l".
Fondurile indexate au tendința de a fi mai ieftine. Noile date de la S&P Dow Jones Indices au arătat că investitorii au economisit peste 400 de miliarde de dolari în comisioane cu ajutorul fondurilor indexate în ultimul sfert de secol.
Evident, furnizorul de indici S&P Global (SPGI) are un interes personal în promovarea fondurilor pasive susținute de diverși indici de referință.

Compania, alături de concurenți precum BlackRock (BLK), proprietarul iShares, și furnizorul de indici MSCI (MSCI), oferă multe opțiuni pentru investitorii care doresc să obțină expunere la o piață mai largă fără a încerca să aleagă câștigători și perdanți individuali.

Ce are de spus Warren Buffett?

Chiar și legendarul guru al investițiilor Warren Buffett de la Berkshire Hathaway (BRKB) a lăudat virtuțile fondurilor de indici pentru investitorii medii.

Asta pentru că Buffett, în ciuda faptului că este unul dintre cei mai de succes selecționeri de acțiuni din toate timpurile, nu crede că majoritatea managerilor activi de investiții pot bate piața în general.
Oracolul din Omaha, în vârstă de 92 de ani, a scris în mod faimos în scrisoarea anuală a acționarilor Berkshire din 2014 că sfatul său pentru administratorul averii sale este "să pună 10% din numerar în obligațiuni guvernamentale pe termen scurt și 90% într-un fond indexat S&P 500 cu costuri foarte mici" pentru soția sa.
(Buffett a sugerat unul de la Vanguard.)
"Cred că rezultatele pe termen lung ale trustului în urma acestei politici vor fi superioare celor obținute de majoritatea investitorilor- fie că este vorba de fonduri de pensii, instituții sau persoane fizice- care angajează manageri cu comisioane mari", a scris el.
Și având în vedere modul în care unii investitori activi de profil au rămas în urma pieței în ultima vreme, există ceva de spus despre investitorii conservatori cu un orizont pe termen lung care pariază pe S&P 500 pe o mână de acțiuni.

Uitați-vă doar la Cathie Wood de la Ark, care a făcut pariuri mari, de profil înalt, pe companii precum Tesla (TSLA), Zoom (ZM), Roku (ROKU) și Teladoc (TDOC). ETF-ul emblematic al Ark, Innovation ETF, a scăzut cu 60% în acest an, comparativ cu o scădere de "doar" 20% pentru S&P 500.
"Fondurile administrate activ nu au reușit să supraviețuiască și să își depășească indicii de referință, în special pe orizonturi de timp mai lungi", a declarat Bryan Armour, director de cercetare a strategiilor pasive pentru America de Nord la Morningstar, într-un raport de luna trecută.
El a precizat că doar unul din patru fonduri active și-a depășit indicii de referință pasivi în cei zece ani care s-au încheiat în iunie.

Citește și: Hemoglobina: Ce este si ce se ascunde o valoare scazuta a acesteia?

Citește și: Bogdan și Gagea, discuție în grădina casei. Motivul pentru care Gagea nu a putut merge spre o altă fată. „Adevărul o să iasă la suprafață!”

Atât investițiile active, cât și cele pasive nu au funcționat în acest an

Desigur, nici cumpărarea de fonduri indexate nu este o garanție a succesului investițional... mai ales pe termen scurt. La urma urmei, S&P 500 a scăzut și el în acest an.
"Portofoliile diversificate se descurcă bine de obicei, dar au fost afectate puternic în ultima vreme de creșterea ratelor", a declarat Shamik Dhar, economist șef la BNY Mellon Investment Management, într-un interviu.
Chiar și recomandarea lăudată de alocare a activelor 60/40 pentru investitori, adică deținerea a 60% acțiuni și 40% obligațiuni, nu a reușit până acum să bată piața în 2022.
"În acest an, se pare că a existat o sursă largă de teamă. Este o terapie de șoc. Există o încetinire a creșterii și a inflației. Acest lucru îi dezorientează pe investitori", a declarat Adam Hetts, șeful global de construcție și strategie de portofoliu la Janus Henderson Investors.
În această ordine de idei, orice investitor cu o expunere decentă la obligațiuni, în speranța că acestea vor rezista mai bine pe măsură ce acțiunile se prăbușesc, a avut parte de o trezire neplăcută. Indicele iShares 20+ Year Treasury Bond ETF (TLT), un indicator de top pentru obligațiunile pe termen lung, a avut o evoluție chiar mai proastă decât cea a pieței bursiere, scufundându-se cu peste 35% în acest an.
Iată de ce unii investitori nu cântă un cântec funebru pentru selecția activă de acțiuni- încă.
"O "piață seculară de urs" de 10 ani este în curs de desfășurare", a declarat Barry Bannister, strategul șef al Stifel pentru acțiuni, într-un raport recent, care prezice că piața ar putea rămâne blocată într-un interval îngust pe tot parcursul restului deceniului.
"Credem că acest mediu favorizează următoarea abordare: gestionarea activă (nu pasivă în sens larg)", a spus el.

Citește și: Petrolul și acțiunile turcești au fost câștigătoarele bursei 2022!

Citește și: Economistul Peter Schiff avertizează că SUA va da faliment!

Citește și: Ce sa faci împotriva inflației- cele 4 modalități de protecție