Semnal de alarmă de la medicul Octavian Jurma! Pandemia de Covid-19 ar putea reveni în România: "Riscul de infectare va crește progresiv cu 15-20%"

Author: Marina Ionescu
Actualizat: 03 mai 2024, 09:10

Octavian Jurma susține că pandemia de Covid-19 ar putea reveni în România

Sursa: Unsplash / Facebook Octavian Jurma

Octavian Jurma îi avertizează pe români că este posibil să crească cazurile noi de Covid-19. Iată ce a declarat medicul!

Octavian Jurma a transmis că este posibil să revină pandemia de Covid-19 în țara noastră. Iată când estimează specialistul că vor crește cazurile de infectare cu virusul care a făcut mii de victime.

Citește și: A luat sau nu Marcel Pavel bani de la stat să spună că are COVID?! Artistul a spus adevărul la “40 de întrebări cu Denise Rifai”: "Au fost mai mulți artiști"

Semnal de alarmă de la medicul Octavian Jurma! Pandemia de Covid-19 ar putea reveni în România: "Riscul de infectare va crește progresiv cu 15-20%"

Medicul afirmă că, începând din această toamnă, există posibilitatea să se înregistreze un maxim de 30.000 de cazuri de Covid-19 pe săptămână.

Specialistul Octavian Jurma a dezvăluit că numărul de cazuri noi de Covid-19 a început să crească de la o săptămână la alta.

În plus, acesta a publicat și un grafic pentru a exemplifica mai bine valul epidemic din 2022.

Citește și: Rafila explică raportul CNCAV: „A apărut o confuzie”. Care este, de fapt, numărul persoanelor cu reacții adverse post-vaccinare

”Astăzi am înregistrat a doua săptămână de creștere consecutivă a numărului de cazuri noi de COVID-19. Avem astfel confirmarea că a debutat și în România al doilea val endemic din acest an. Am adăugat și un grafic care surprinde ultimul val epidemic (Valul 6 – BA.5) din vara anului trecut, al cărui vârf a atins aproape 57.000 de cazuri săptămânale.
Prin comparație, atât vârful primului val endemic din această iarnă/primăvară a fost de 7x mai scăzut, cât și nivelul de debut al noului valul de vară/toamnă este 4x mai mic decât debutul Valului 6.
Având în vedere că acest val debutează cu aproape 2 luni mai târziu decât valul omolog de anul trecut, ne putem aștepta ca vârful să fie atins la finalul lunii septembrie sau cel

târziu în octombrie și să atingă un maxim de peste 10.000 de cazuri noi pe săptămână, dar să nu depășească 30.000 de cazuri noi săptămânale.
Probabil că valul va fi dominat de roiul care are mutația F456L, între care sunt versiuni ca EG.5.1, FL.1.5.1 și XBB.1.16.6. Dintre acestea, varianta EG.5.1 (XBB.1.9.2.5.1 alias „Eris”) pare să aibă un avantaj semnificativ, dar nu decisiv și probabil circulă deja în România”, a scris specialistul Octavian Jurma.

Totuși, medicul Octavian Jurma a subliniat că ” sunt estimări foarte generice pentru că nu cunoaștem încă dinamica endemică și nici ce tulpini circulă acum în România din cauza nivelului primitiv de testare și secvențiere”.

Citește și: Alexandru Rafila, criticat dur de medicul Octavian Jurma după ce nu a vrut să declare epidemie de gripă în România: „Preferă să lase o pandemie să evolueze nestingherită”

Specialistul a explicat ce înseamnă debutul acestui val. Medicul susține că numărul cazurilor de Covid-19 vor crește cu 15-20% săptămânal, iar odată cu deschiderea școlilor va ajunge la 100%.

Citește și: Ce cantitate de lapte consuma un bebelus? Tabel cantitate lapte bebelusi

Citește și: Veste bună pentru gospodine și pensionare! Statul oferă bani pentru repartitoare. Cine va putea beneficia de un voucher de 750 de lei

”Ce înseamnă debutul acestui val? Înseamnă că riscul de infectare va crește progresiv cu 15-20% în fiecare săptămână, ajungând la maxim odată cu deschiderea școlilor.

În acest stadiu, pandemia a ucis aproape toate persoanele cu risc mare de deces în caz de infecție, deci dacă ai supraviețuit infecției, riscul de moarte în caz de reinfectie este foarte scăzut, mai ales dacă ești și vaccinată.
Riscul cel mai mare pentru fiecare dintre noi este însă să facem Long COVID sau să ni se agraveze Long COVID dacă avem deja.

Long COVID este o boală extrem de neplăcută pentru că te îmbătrânește în medie cu 5 ani și în multe cazuri cel mai persistent simptom este o oboseală cronică debilitantă.

După cele mai conservatoare estimări, Long COVID are o incidență cam 10x mai mare decât numărul de decese, undeva între 10 și 20% din totalul celor infectați (incluzând minorii)

Așadar, recomandarea de a evita infectarea rămâne actuală și presupune măsuri elementare de igienă a aerului (aerisire/filtrare), mască în spațiile aglomerate și cam atât. Măsuri publice nu mai există.

Paxlovid încă nu avem și nici nu vom avea în timp util pentru a reduce riscul și povara Long COVID în România, ceea ce înseamnă fie că celor din guvern nu le pasă de sănătatea oamenilor, fie că nu înțeleg cât de mare este impactul Long COVID asupra forței de muncă pe care, în schimb, vor să o taxeze până la epuizare”, conchide Octavian Jurma.

Citește și: Pandemia de coronavirus s-a încheia oficial! OMS a anunțat că virusul SARS-CoV-2 nu mai reprezintă o urgenţă de sănătate globală

Grafic care surprinde ultimul val epidemic (Valul 6 – BA.5) din vara anului trecut
[Sursa: Facebook Octavian Jurma]