Medicii infecționiști din România sunt în alertă. În ultimele zile, autoritățile din țara noastră au vorbit despre ridicarea restricțiilor, însă, medicii susțin că această relaxare ne-ar putea induce în eroare, deoarece infectarea cu Omicron nu este deloc o răceală obișnuită, ci poate fi fatală pentru persoanele nevaccinate.
Semnale de alarmă din partea medicilor infecționiști
Cadrele medicale, care tratează cazuri grave de bolnavi infectați cu tulpina Omicron, atrag atenția românilor și autorităților: "Trăim o falsă relaxare care ne-ar putea induce în eroare".
Potrivit medicilor, numărul persoanelor infectate cu Sars-CoV-2 crește continuu, iar pacienții contaminați cu tulpina sud-africană au dezvoltat forme severe, unii pacienți având nevoie chiar de două surse de oxigen.
Citeste si: Ce ţări renunţă la masca de protecţie şi la restricţii. Relaxare în Europa după doi ani de pandemie
"În ultimele 2 săptămâni, pacienții au început să aibă nevoie de o sursă de oxigen sau chiar două surse, iar în urmă cu o lună vorbeam de forme ușoare.
Au avut nevoie de surse de oxigen, tratament cu anticorpi monoclonali și mai multe zile de spitalizare și omicronul simplu poate da forme grave", a transmis DSP Botoșani.
Citește și: Ce sa puneti in geanta de maternitate? Elemente esentiale pentru momentul nasterii
Pacienții de la Terapie Intensivă sunt nevaccinați
Până în acest moment, 80% dintre pacienții de la ATI sunt nevaccinați împotriva COVID-19. Medicii infecționiști ne avertizează că infectarea cu Omicron poate fi fatală pentru persoanele care nu s-au imunizat împotriva virusului.
Citeste si: Certificatul verde ar putea fi eliminat. Alexandru Rafila a anunțat exact când scăpăm de document
"Omicronul pe scurt, omoară la fel de repede dacă este vorba de pacienți nevaccinați. Din cazurile care au fost secvențiate de la noi din spital au fost varianta Omicron, varianta Delta e din ce în ce mai puțină, însă nu trebuie să înțelegem greșit: asta nu înseamnă că suntem protejați, suntem protejați cei care suntem vaccinați.
În Terapie Intensivă sunt forme severe de boală, pacienți tineri, dar nevaccinați și infectați cu Omicron cu respirație acută, afectare pulmonare la fel ca la Delta și cu foarte mare chin din partea lor și cu multă luptă ajung să supraviețuiască", a explicat Simin Florescu – manager Spital Victor Babeș.
"În continuare adresabilitatea este mare, ne apropiem de vârful valului și abia apoi va urma o faza de platou", a spus Florin Roșu, manager boli infecțioase, pentru stirileprotv.ro.
Reamintim că, în ultimele 24 de ore au fost înregistrate 22.737 de cazuri noi de persoane infectate cu SARS – CoV – 2 (COVID – 19), cu 3.729 mai puțin decât în ziua anterioară. 2.909 dintre cazurile noi din 24 de ore sunt ale unor pacienți reinfectați, testați pozitiv la o perioadă mai mare de 180 de zile după prima infectare.