Semnele care anunță o formă gravă a infecției cu Covid-19. Virgil Musta: „Nu staţi acasă până...” Când ar trebui să meargă pacienții la medic?

Autor: Amalia Georgescu
Actualizat: 04 feb 2021, 03:25
Recomandările lui Virgil Musta în sezonul virozelor
Sursa: pexels, facebook

Medicul Virgil Musta a făcut mai multe recomandări în această perioadă în care virozele pot să apară, iar oamenii pot prezenta simptome de răceală.

Schimbările bruște de temperatură pot duce la apariția răcelilor și virozelor în această perioadă, astfel că simptomele acestora pot fi confundate cu ușurință cu cele ale noului coronavirus. Ce sfaturi are medicul Virgil Musta pentru români?

Medicul Virgil Musta, recomandări pentru persoanele care prezintă simptome de răceală

Virgil Musta, medic la Spitalul de Boli Infecţioase "Victor Babeş" din Timişoara, a ținut să facă o serie de precizări referitoare la felul în care ar trebui să acționeze oamenii în cazul în care se confruntă cu simptome de

răceală.

Specialistul îi sfătuiește pe români ca la primul semn de boală să se izoleze la domicliu și să țină în permanență legătura cu medicul de familie. Virgil Musta a precizat că orice simptom ar trebui comunicat medicului pentru a depista dacă este vorba despre infecția cu noul coronavirus. 

Citeste si: Medicul Virgil Musta a spus ce era cel mai greu de spus: "Alegem intre ce putem salva si ce nu putem salva"

Citește și: Gingii inflamate la bebelusi: cauze si solutii privind tratamentul

Citește și: Bogdan și Gagea, discuție în grădina casei. Motivul pentru care Gagea nu a putut merge spre o altă fată. „Adevărul o să iasă la suprafață!”

În cazul în care pacienții prezintă simptome grave cum ar fi febra mare, tuse seacă, dureri de cap, dureri musculare, oboseala sau senzația de lipsă de aer, Virgil Musta recomandă consultul medical de specialitate, menționând că în acest stadiu al bolii, starea de sănătate se poate degrada rapid.

„Pentru că este o perioadă în care mă abordează multă lume şi mă întreabă cum să procedeze, las mai jos câteva recomandări, care sper să vă ajute pentru a şti cum să acţionaţi: La apariţia oricărui simptom care ar putea sugera că sunteţi răcit,

izolaţi-vă la domiciliu, urmăriţi evoluţia şi discutaţi permanent cu medicul de familie, care vă va îndruma. Este foarte important ca eventuala infecţie SARS CoV 2 să fie descoperită cât se poate de timpuriu; Dacă sunteţi depistat pozitiv, ţineţi legătura în continuare cu medicul de familie, el poate fi cel mai bun sfătuitor al dumneavoastră în această perioadă. Noi, medicii specialişti de la Victor Babeş, avem o colaborare foarte bună cu medicii de familie şi ne informăm reciproc în interesul pacienţilor.
Următoarele semne trebuie să vă facă să solicitaţi imediat evaluare în spital, pentru că pot anunţa o evoluţie posibil severă a boli: febră mare, care persistă mai mult de 3-4 zile sau reapare după o perioadă de afebrilitate; tuse seacă iritativă intensă, însoţită de dureri toracice; dureri musculare intense, dureri de cap intense, oboseală marcantă; senzaţia de lipsă de aer. Dacă starea dumneavoastră se înrăutăţeşte, nu staţi acasă până nu mai puteţi respira sau până aveţi dificultate mare în respiraţie, pentru că de cele mai multe ori este prea târziu să mai putem face ceva.
Dacă aveti factori de risc (boli cronice), fiţi şi mai prudenţi. În evoluţia bolii există riscul, chiar şi la persoanele cu forme uşoare, ca între a 7-a şi a 10-a zi, inflamaţia să crească şi să evolueze spre o formă severă. În această perioadă a bolii fiţi foarte atenţi, iar dacă apar semnele de severitate descrise mai sus, anuntaţi medicul de familie şi prezentaţi-vă urgent la spital pentru a fi evaluaţi.”,
a transmis medicul Virgil Musta, potrivit digi24.ro .

Citeste si: Virgil Musta: "Am avut si pacienti care s-au imbolnavit, i-am salvat, dar mi-au spus ca ei nu cred ca au avut coronavirus"