Semnificația bradului împodobit: Ce reprezintă pomul de Crăciun pe care îl montăm și împodobim în fiecare iarnă

Autor: Andrei Ionescu
Actualizat: 14 sep 2022, 05:45

Obiceiul împodobirii bradului de Crăciun

Sursa: pexels.com

În fiecare an împodobim bradul de Crăciun, dar iată ce semnificație are acest gest care are o tradiție de sute de ani.

Obiceiul împodobirii bradului de Crăciun datează de la începutul anilor 1500. Primul brad împodobit a apărut la Riga, în Lituania în anul 1510, iar în anul 1521 prinţesa Hélene de Mecklenburg a dus la Paris obiceiul împodobirii bradului, după căsătoria cu ducele de Orleans. 

Tradiția își are originea încă din perioada Romei antice, când nu erau împodobiți brazi de sărbători, dar casele aveau în acea perioadă fie un brad, fie crenguțe de brad.

Locuitorii Romei antice obișnuiau să așeze brazii cu vârful în jos, motivul nefiind știut nici în ziua de azi. 

Ce semnifică bradul de Crăciun

Despre pomul de Crăciun se spune că este un copac al vieții, deoarece se menține verde tot timpul. Potrivit credinței populare, bradul de Crăciun îl reprezintă chiar pe Domnul nostru Iisus Hristos, care este veșnic viu.

Bradul de Crăciun semnifică viața veșnică, iar tradiția populară spune că montarea în casă și împodobirea unui brad aduce lucruri bune pentru familie, sănătate și belșug.

În Bucovina tradiția este ca pomul să fie luat în ziua de Ajun și să fie montat seara, împreună cu toată familia.

Toți membrii familiei se așază în jurul focului și spun colinde în seara de Ajun, lângă pomul proaspăt împodobit.

Citește și: Hemoglobina: Ce este si ce se ascunde o valoare scazuta a acesteia?

Citește și: Bogdan și Gagea, discuție în grădina casei. Motivul pentru care Gagea nu a putut merge spre o altă fată. „Adevărul o să iasă la suprafață!”

Citeste si: Cadouri de Crăciun 2021: Ce le poți lua copiilor, prietenilor sau partenerului de viață!

Istoria pomului de Crăciun

Prima oară când tradiția împodobirii bradului este amintită în cărți se petrece în anul 1584, atunci când pastorul şi cronicarul Baltazar Russow scrie despre obiceiul împodobirii unui pom în piaţă. Tinerii cântau şi dansau atunci în jurul lui, după care îi dădeau foc.

În anul 1605 a fost înălţat primul brad de Crăciun într-o piaţă publică, acest eveniment fiint petrecut în Strasbourg.

Bradul a fost împodobit nu cu globuri, ca în zilele noastre, ci cu mere roşii. Tot în anul 1605, în localitatea poloneză Breslau (actualul oraș Wroclaw), ducesa Dorothea Sybille von Schlesian a împodobit primul brad cu globuri, așa cum îl împodobim şi noi astăzi.

Bradul de Crăciun a ajuns în Statele Unite în anul 1749, fiind adus de coloniştii germani stabiliţi în Pennsylvania şi de mercenarii plătiţi să lupte în Războiul de Secesiune, relatează radioromaniacultural.ro. În anul 1804, soldaţii din Fort Dearborn au tăiat brazi din pădure, decorându-și cu ei barăcile în timpul sărbătorilor de

iarnă.

În Anglia primul brad de Crăciun a apărut în anul 1841, prinţul Albert dăruindu-i primul exemplar soţiei sale, celebra regină Victoria, care a domnit între 1837 și 1901. Bradul a fost instalat la castelul Windsor, iar în vârful lui a fost așezat, mai întâi, un înger, acesta fiind înlocuit ulterior cu o stea, care amintea de steaua văzută de cei trei magi de la răsărit.

Citeste si: De ce e bine să citești Acatistul Nașterii Domnului nostru Iisus Hristos în ziua de Crăciun. Cea mai puternică rugăciune