Sfânta Sofia este celebrată anual la data de 17 septembrie, iar tot mai multe fete din România își celebrează onomastica în această zi. Iată care este semnificația numelui Sofia.
Semnificația numelui Sofia
Originea numelui Sofia vine din limba grecească de la „Sophia”, termen ce semnifică înțelepciunea, acesta fiind numele zeiței înțelepciunii la greci.
Numele Sofia poate aduce femeilor două caracteristici diferite, fiind adesea asociate cu un aer misterios, ce pot fi înțelese destul de greu, mai ales din cauza comportamentului pe care îl adoptă în unele circumstanțe. Femeile ce poartă acest nume trec foarte repede de la o stare la alta, acestea sunt curajoase și capabile să atingă orice obiectiv pe care îl au, însă pot fi și timide și lipsite de inițiativă
Citește și: Bebe la 1 luna – dezvoltarea bebelusului si sfaturi pentru parinti
Citește și: Moșii de toamnă 2023: Pe ce dată pică Sâmbăta Morților în calendarul ortodox?
Cine a fost Sfânta Sofia
Sfânta Sofia este celebrată la data de 17 septembrie, iar aceasta este considerată ocrotitoarea mamelor de fete şi a fiicelor. Aceasta a trăit în vremea împăratului Adrian, la Roma. De-a lungul vieții sale, aceasta a avut trei fete, iar numele cu care au fost botezate acestea au o însemnătate specială, mai exact Agapis, „dragostea”, Elpis, „nădejdea” şi Pistis, „credința”, relatează bzi.ro.
Atunci când guvernatorul Antioh a aflat că cele patru duc o viață creştină, i-a spus imediat împăratului Adrian. La auzitele acestor cuvinte, acesta le-a cerut să îi aducă jertfă zeiţei Artemis, iar după ce a primit un refuz din partea acestora, împăratul Adrian le-a omorât pe fete. În momentul în care cele trei au fost ucide, Agapis avea 9 ani, Elpis avea 10 ani, iar Pistis împlinise 12 ani.
Sfânta Mucenică Sofia a luat trupurile neînsuflețite ale fetelor și le-a îngropat pe un deal, în afara cetăţii. După trei zile în care aceasta s-a rugat, aceasta a decedat chiar pe mormintele celor trei. Mormintele celor patru se află la Biserica „Sfântul Mucenic Pangratie”, pe Via Aurelia, iar în anul 1992, Sfânta Sofia a fost proclamată drept ocrotitoarea capitalei Bulgariei.
Citește și: Structura anului școlar 2023-2024: Când au elevii prima vacanță?