Data de 1 Decembrie 2023 a fost oficial stabilită drept Ziua Națională a României prin promulgarea unei legi în anul 1990, marcând astfel un moment semnificativ în istoria României. Este vorba despre acel moment istoric în care Marea Adunare de la Alba Iulia, în anul 1918, a luat hotărârea de a uni Transilvania cu Regatul României.
Semnificația zilei de 1 Decembrie 2023
Această uniune a fost un pas crucial în consolidarea identității naționale române și în formarea României Mari, un eveniment de o importanță imensă pentru toți românii.
1 Decembrie reprezintă Ziua Națională a României și are o semnificație deosebită în inima societății românești, marcând unul dintre cele mai remarcabile și cruciale evenimente din istoria națiunii noastre.
La 1 decembrie 1918, a avut loc Adunarea Națională a Românilor la Alba Iulia, un moment de mare importanță pentru unitatea și destinul României.
Merită să menționăm că acest act de uniune a urmat altor două evenimente semnificative, respectiv voturile organelor reprezentative ale Basarabiei și Bucovinei la datele de 27 martie și 28 noiembrie 1918, care au confirmat și ele dorința de a se uni cu România.
Această zi de 1 Decembrie nu reprezintă doar o sărbătoare, ci și o ocazie de a comemora și sărbători curajul, încrederea și hotărârea acelor oameni remarcabili care au contribuit la realizarea visului de unitate națională a românilor. Prin consolidarea teritoriului României Mari, acest eveniment a avut un impact semnificativ asupra identității naționale și a configurării statului român modern.
Această zi de 1 Decembrie nu reprezintă doar o sărbătoare, ci și o ocazie de a comemora și sărbători curajul, încrederea și hotărârea acelor oameni remarcabili care au contribuit la realizarea visului de unitate națională a românilor.
Citește și: Lăsatul Secului pentru Postul Crăciunului 2023. Ce mare sfânt este sărbătorit în această zi
Adunarea Naţională a tuturor Românilor din Transilvania, Banat şi Ţara Ungurească
Pe data de 1 decembrie 1918, Vasile Godiş, o figură prominentă în lumea politică, a avut onoarea de a prezentat public Rezoluția Unirii, marcând astfel un moment istoric de importanță fundamentală pentru țara noastră.
Citește și: Ce cantitate de lapte consuma un bebelus? Tabel cantitate lapte bebelusi
Acest eveniment, al cărui impact și relevanță au fost, și continuă să fie, de o importanță deosebită, este celebrat anual ca Ziua Națională a României.
„Adunarea națională a tuturor românilor din Transilvania, Banat și Țara Ungurească, adunați prin reprezentanții lor îndreptățiți la Alba Iulia în ziua de 18 noiembrie/1 decembrie 1918, decretează unirea acelor români și a tuturor teritoriilor locuite de dânșii cu România. Adunarea proclamă îndeosebi dreptul inalienabil al națiunii române la întreg Banatul, cuprins între Mureș, Tisa și Dunăre”.
În legătură cu aceasta, ca principii fundamentale la alcătuirea noului Stat Român, Adunarea Naţională proclamă următoarele:
În anul 1990, data de 1 Decembrie a fost oficial desemnată ca Zi Națională a României, acest lucru fiind realizat prin promulgarea de către fostul președinte Ion Iliescu și ulterior publicarea în Monitorul Oficial. Această hotărâre a marcat o schimbare semnificativă, deoarece între anii 1866 și 1947, Ziua Națională a României a fost celebrată în data de 10 mai, apoi, în perioada cuprinsă între 1948 și 1989, a fost stabilită pe 23 august.
Prima zi națională de 1 decembrie, care a inclus festivitățile centrale desfășurate la Alba Iulia în 1990, a fost caracterizată de tensiuni politice, iar discursul lui Corneliu Coposu, liderul opoziției anticomuniste de la acea vreme, a fost întrerupt în mai multe rânduri de huiduieli.
În prezent, în data de 1 decembrie, Ziua Națională a României, se desfășoară numeroase evenimente, inclusiv manifestații militare și ceremonii religioase, atât la Alba Iulia, locul istoric al Unirii, cât și în București și în întreaga țară, pentru a sărbători și comemora momentul semnificativ al Unirii care a avut loc în 1918.
Citește și: Sărbătoare 1 noiembrie 2023. Ce mari sfinți sunt celebrați miercuri?