Traficul rutier din România ar putea fi monitorizat cu ajutorul sistemului e-SIGUR, după ce senatorii au votat implementarea noului sistem.
Ce urmărește noul sistem e-SIGUR de monitorizare a traficului
Traficul rutier pe drumurile publice din România ar putea fi monitorizat printr-un sistem integrat, denumit e-SIGUR, după ce senatorii au votat implementarea acestuia în țara noastră. Sistemul va semnala orice încălcare a normelor de circulație de către șoferi sau posibila prezență în trafic a unor vehicule supuse confiscării sau căutate potrivit legii și să fie sancționați conform legii.
E-sigur va conține, printre altele, 500 de camere video și 300 de radare mobile. Noul proiect de lege va introduce Sistemul integrat de monitorizare a traficului rutier pe drumurile publice din România, denumit e-SIGUR, sistem de interes național, complementar sistemelor inteligente de transport.
Sistemul este gândit și implementat de către ministerele Transporturilor Rutiere și prevede semnalarea a:
- depășirea limitei maxime admise de viteză pentru categoria de vehicul pe un anumit sector de drum;
- încălcarea interdicției sau restricției de a conduce un vehicul pe o bandă a sensului de deplasare
- nerespectarea semnificației culorii roșii a semaforului;
- conducerea pe drumurile publice un vehicul a cărui înmatriculare este suspendată;
- nerespectarea regulilor privind trecerea la nivel cu calea ferată;
Citește și: Alimente bogate in B12. Surse de vitamina B12
Citește și: Veste bună pentru pensionarele din țară! Care sunt veniturile nepermanente care se vor adăuga la pensie
- comportamentul agresiv în conducerea vehiculelor pe drumurile publice;
- controlul achitării tarifului de utilizare și a tarifului de trecere pe rețeaua de drumuri naționale.
Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere va avea obligația de a informa public, pe site-ul personal, cu privire la existența mijloacelor tehnice fixe și scopul prelucrării datelor de monitorizare a traficului rutier.
E-sigur va fi un ansamblu de sisteme informatice, infrastructură de comunicații, elemente de interconectare și interoperabilitate cu alte sisteme informatice, platforme hardware și software pentru stocare, procesare automată, procesare manuală, preluare, afișare și transmitere de date, mijloace tehnice certificate sau omologate și verificate metrologic și capabilități și/sau servicii de imprimare masivă și comunicare a documentelor.
Acesta va procesa automat datele și informațiile din cadrul sistemelor de transport inteligente gestionate din cadrul centrelor de monitorizare a traficului pe drumurile de interes național și va crea semnalări privind posibila încălcare a normelor de circulație pe drumurile publice sau posibila prezență în trafic a unor vehicule supuse confiscării, posibila prezență în trafic a unor vehicule care circulă fără achitarea tarifului de utilizare și a tarifului de trecere pe rețeaua de drumuri și posibila încălcare a normelor de circulație pe drumurile publice.
Noua lege, care urmează să ajungă, pentru votul final, la Camera Deputaților reglementează și întocmirea procesului verbal de constatare și sancționare a contravenției, constatate cu ajutorul sistemului e-sigur, în format electronic, sub semnătură electronică calificată.
Citește și: Noi reguli pentru șoferi! Numărul foarte mare de accidente a impus noi măsuri
E-sigur va fi interconectat la 6 baze de date
Sistemul e-sigur a fost dezvoltat astfel încât să asigure interoperabilitatea cu alte sistemele informatice:
- - Sistemul informatic național de evidență a permiselor de conducere și a vehiculelor înmatriculate
- - Registrul național de evidență a persoanelor
- - Registrul național de evidență a pașapoartelor simple
- - Platforma informatică EUCARIS (Tratatul referitor la Sistemul european de informații privind vehiculele și permisele de conducere)
- - Bazele de date ale Poliției Române, privind evidența vehiculelor supuse confiscării, căutate potrivit legii sau care pot fi utilizate ca probă într-o procedură judiciară
- - Bazele de date a sistemului SIEGMCR – Sistem Informatic de Emitere, Gestiune, Monitorizare si Control Rovinieta.
Cheltuielile pentru dezvoltarea, instalarea, administrarea şi operarea sistemului vor fi asigurate de la bugetul de stat. Sistemul e-SIGUR va fi operaționalizat în termen de maxim 1 an de zile de la data intrării în vigoare a proiectului de lege.
Sursa: senat.ro