Senatul SUA a votat în unanimitate. Vladimir Putin este vinovat de crime de război

Autor: Lavinia Medrea
Actualizat: 16 dec 2022, 06:35

Senatul SUA a votat în unanimitate. Vladimir Putin este vinovat de crime de război

Sursa: Twitter

Senatul SUA a votat în unanimitate o decizie prin care se cere investigarea președintelui Rusiei, Vladimir Putin, pentru crime de război, comise de la începutul invaziei în Ucraina.

Senatul SUA a admis, în unanimitate, o decizie prin care se cere analizarea președintelui rus Vladimir Putin și a crimelor sale de război, de la începutul invaziei în Ucraina.

Vladimir Putin este acuzat pentru crime de război

Senatul SUA „condamnă ferm violența, crimele de război, crimele împotriva umanității, toate acestea fiind efectuate de forțele militare ruse sub conducerea lui Putin.

Senatul SUA încurajează instanțele penale internaționale să-l investigheze pe Putin, consiliul său de securitate și liderii militari pentru posibile crime de război”, a informat APNews.

„Aceste atrocități merită să fie investigate pentru crime de război”, a precizat liderul majorității din Senat, Chuck Schumer, D-N.Y.

Citeste si: Putin și-ar fi schimbat planurile în Ucraina. Dezvăluirea, făcută de președintele Finlandei

Decizia introdusă de Senat pentru prima dată, cu aproape două săptămâni în urmă, nu ar avea caracter de lege, dar reprezintă o atenționare prin care se sprijină politic administrația lui Joe Biden pentru a adopta o linie dură împotriva agresiunilor lui Vladimir Putin asupra Ucrainei.

Citește și: Gingii inflamate la bebelusi: cauze si solutii privind tratamentul

Citește și: Bogdan și Gagea, discuție în grădina casei. Motivul pentru care Gagea nu a putut merge spre o altă fată. „Adevărul o să iasă la suprafață!”

„Toți cei din această cameră ne-am unit, democrați și republicani, pentru a spune că Vladimir Putin nu poate scăpa de responsabilitatea pentru atrocitățile comise împotriva poporului ucrainean”, a mai spus liderul majorității democraților din Senat, Chuck Schumer, într-un discurs pe care l-a susținut înainte de procesul de vot. 

„Următorul pas pentru mine este să lucrez cu aliații noștri britanici și (sperăm) cu alții pentru a crea o celulă de informații care să pună la dispoziția publicului unitățile militare ruse angajate în crime de război.

O campanie de nume și rușine este în pregătire”, a declarat senatorul republican Lindsey Graham, un sponsor al proiectului de lege.

Citeste si: România, următoarea vizată după Ucraina. Ce plan are Vladimir Putin? Anunțul sumbru făcut de Markiyan Lubkivsky

„Invazia Ucrainei de către Rusia este o crimă internațională. Grupul PPE și Parlamentul European sprijină sancțiuni severe care vor asigura că Kremlinul va fi tras la răspundere pentru acțiunile sale.

Suntem alături de Ucraina”, se arată într-un mesaj transmis de Partidul Popular European.

Rusia își motivează acțiunile numindu-le „operațiuni militare speciale” de demilitarizare și „denazificare” a Ucrainei, în timp ce Vladimir Putin a caracterizat țara ca fiind  „o colonie americană cu un regim marionetă și fără tradiție de stat independent”.