Senatul SUA a admis, în unanimitate, o decizie prin care se cere analizarea președintelui rus Vladimir Putin și a crimelor sale de război, de la începutul invaziei în Ucraina.
Vladimir Putin este acuzat pentru crime de război
Senatul SUA „condamnă ferm violența, crimele de război, crimele împotriva umanității, toate acestea fiind efectuate de forțele militare ruse sub conducerea lui Putin. Senatul SUA încurajează instanțele penale internaționale să-l investigheze pe Putin, consiliul său de securitate și liderii militari pentru posibile crime de război”, a informat APNews.
„Aceste atrocități merită să fie investigate pentru crime de război”, a precizat liderul majorității din Senat, Chuck Schumer, D-N.Y.
Citeste si: Putin și-ar fi schimbat planurile în Ucraina. Dezvăluirea, făcută de președintele Finlandei
Decizia introdusă de Senat pentru prima dată, cu aproape două săptămâni în urmă, nu ar avea caracter de lege, dar reprezintă o atenționare prin care se sprijină politic administrația lui Joe Biden pentru a adopta o linie dură împotriva agresiunilor lui Vladimir Putin asupra Ucrainei.
„Toți cei din această cameră ne-am unit, democrați și republicani, pentru a spune că Vladimir Putin nu poate scăpa de responsabilitatea pentru atrocitățile comise împotriva poporului ucrainean”, a mai spus liderul majorității democraților din Senat, Chuck Schumer, într-un discurs pe care l-a susținut înainte de procesul de vot.
Citește și: Ce cantitate de lapte consuma un bebelus? Tabel cantitate lapte bebelusi
„Următorul pas pentru mine este să lucrez cu aliații noștri britanici și (sperăm) cu alții pentru a crea o celulă de informații care să pună la dispoziția publicului unitățile militare ruse angajate în crime de război. O campanie de nume și rușine este în pregătire”, a declarat senatorul republican Lindsey Graham, un sponsor al proiectului de lege.
„Invazia Ucrainei de către Rusia este o crimă internațională. Grupul PPE și Parlamentul European sprijină sancțiuni severe care vor asigura că Kremlinul va fi tras la răspundere pentru acțiunile sale. Suntem alături de Ucraina”, se arată într-un mesaj transmis de Partidul Popular European.
Rusia își motivează acțiunile numindu-le „operațiuni militare speciale” de demilitarizare și „denazificare” a Ucrainei, în timp ce Vladimir Putin a caracterizat țara ca fiind „o colonie americană cu un regim marionetă și fără tradiție de stat independent”.