Autoritatea Nationala de Reglementare in domeniul Energiei (ANRE) a anuntat la finele lunii iunie un calendar de crestere a preturilor care, insa, nu includea pentru anul in curs vreo modificare a tarifelor, informeaza Mediafax."
Foile de parcurs pentru gaze si electricitate nu s-au devansat(...). Exista un mecanism in Romania, o formula, care arata in cazul in care costurile cresc atunci vor trece in preturile finale. Acesta formula nu s-a aplicat in ultimii ani.
Exista aici un bagaj dificil in ajustarea preturilor la gaze in raport cu cresterea costurilor, ceea ce ar fi trebuit daca mecanismul ar fi fost aplicat. Aceasta reprezinta o corectie a lipsei de ajustare a preturilor din trecut", a afirmat der Vrijer.
Datele anuntate de ANRE in iunie arata ca pretul gazelor pentru populatie va creste cu 10% atat anul viitor cat si in 2014, pentru ca in 2015-2018 sa urce cu 12% anual, prin ajustari trimestriale, conform calendarului de eliminare a tarifelor reglementate, iar liberalizarea pietei de energie va incepe in septembrie, cu clientii industriali.
Pentru anul in curs nu erau prevazute cresteri de pret in baza calendarului anuntat de ANRE, prima, de 8%, urmand sa fie efectuata la 1 iulie 2013, iar a doua, de 2%, in octombrie 2013. Eliminarea preturilor reglementate a fost solicitata autoritatilor romane de catre FMI. Cea mai recenta crestere de preturi la gaze, pentru companii, nu si pentru populatie, a avut loc la 1 ianuarie si a fost de 5%.
ANRE a motivat cresterea prin majorarea pretului gazelor importate. Tarifele pentru populatie au fost mentinute la valorile din 2011.