Sergiu Nicolaescu ar fi împlinit 92 de ani. Cum arată casa în care a copilărit celebrul regizor

Author: Sara Andreescu
Actualizat: 13 ian 2023, 10:00

Sergiu Nicolaescu ar fi împlinit azi 92 de ani

Sursa: MediaFax Foto

Ziua de 13 aprilie are o însemnătate specială pentru iubitorii cinematografiei și filmelor românești, fiind ziua în care Sergiu Nicolaescu ar fi împlinit 92 de ani. Haideți să ne amintim împreună cum arată casa în care a copilărit Sergiu Nicolaescu și care au fost detaliile care i-au marcat copilăria.

Ziua de 13 aprilie 2022 marchează data la care celebrul regizor Sergiu Nicolaescu ar fi împlinit vârsta de 92 de ani și oferă un bun prilej tuturor celor care l-au îndrăgit să își amintească cu drag detalii din copilăria și viața acestuia.

Noi vă prezentăm cum arată casa în care a copilărit Sergiu Nicolaescu,  din centrul orașului Timișoara, oraș în care a descoperit cinematograful și în care a petrecut o perioada „fantastică”.

Citeste si: SCANDAL pe averea regretatului Sergiu Nicolaescu! Sora regizorului CONTESTA TESTAMENTUL lasat de maestru VIDEO

Casa în care a locuit Sergiu Nicolaescu
[Sursa: Adevărul.ro]

Sergiu Nicolaescu s-a născut pe 13 aprilie 1930, în Târgu Jiu

Sergiu Nicolaescu s-a născut la Târgu Jiu într-o familie de aromâni, oraș în care și-a petrecut primii ani din viață.

Deși s-a născut la Târgu Jiu, orașul care i-a marcat copilăria și care l-a ajutat să își descopere pasiunea și dragostea pentru cinematografie avea să fie Timișoara.

Când Sergiu Nicolaescu avea cinci ani tatăl său, de profesie inginer, a primit un loc de muncă și toată familia s-a mutat în centrul orașului Timișoara. Casa în care a copilărit era o vilă cu două etaje contruită în perioada interbelică. 

Marele regizor și-a amintit întotdeauna cu emoţie de copilăria petrecută în Timişoara și despre casa în care a copilărit, despre care spunea că a reprezentat o perioadă fantastică din viața sa: „La vârsta de 5 ani am părăsit Târgu Jiu, familia mea stabilindu-şi reşedinţa la Timişoara. Acesta este de fapt oraşul copilăriei mele”.

„Am locuit pe strada Paris nr. 19. Copilăria mea a fost fantastică. Plecam de-acasă dimineaţa şi mă întorceam seara, iar mama, ciudat, nu-mi făcea observaţie. Toată ziua mă jucam pe un maidan de lângă noi. Conduceam o bandă de vreo 40 de copii- una dintre cele mai puternice bande de copii din Timişoara. Ne jucam cu săbii, refăceam toată istoria Franţei. Din 40 de copii, fiecare ajungea o dată rege. Pe urmă trecea pe gradele inferioare şi rămânea pe acel grad cât era capabil să-l ţină. Aveam arme albe, dar şi arme de război„ povestea maestrul într-un interviu acordat ziarului Adevărul despre copilărie și despre casa în care a copilărit. 

Citește și: Alimente bogate in B12. Surse de vitamina B12

Citește și: Veste bună pentru gospodine și pensionare! Statul oferă bani pentru repartitoare. Cine va putea beneficia de un voucher de 750 de lei

Citeste si: Amza Pellea ar fi împlinit azi 91 de ani. Ce roluri l-au consacrat pe marele actor

Cum arată casa în care a copilărit Sergiu Nicolaescu 

Aceasta este casa în care a locuit Sergiu Nicolaescu în copilărie
[Sursa: Adevărul.ro]

Situată pe stada Paris nr. 19, în cartierul Cetate din centrul orașului Timișoara, casa în care a copilărit Sergiu Nicolaescu este o  casă cu doua etaje  construită în perioada interbelică  în care marele regizor a locuit până la vârsta de 17 ani. 

Între 1936 şi 1942 a fost perioada cea mai frumoasă a copilăriei lui Sergiu Nicolaescu. Atunci a vizionat primele filme în cinematografele din Timişoara, unde ajungea după ce fugea de acasă.

„1936 – 1942, opt ani magnifici. Fugeam de acasă, mergeam la cinematograf şi vedeam acelaşi film de 2, 3 ori. Mama se învăţase, ştia unde mă găseşte. Eram şeful unei bande de circa 30 de puşti, iar zona noastră se întindea de la Spitalul Militar până la podul dintre Cetate şi Mehala”, iși amintea maestrul. 

Vizavi de casa în care a copilărit Sergiu Nicolaescu se afla locul preferat al acestuia, o cetate turcească sub ale cărei subterane regizorul și „banda„ sa formată din copiii cu care se juca au descoperit uniforme militare, obuze și arme pe care apoi le-au furat. 

„Vizavi de casa noastră era o cetate turcească, în Parcul Militar. Mai era şi o bisericuţă cu un deal sub care am descoperit inima subteranelor din Timişoara, oraşul fiind fostă cetate turcească. Am ajuns prin subterane la  pivniţe, la cazărmi unde erau de la uniforme până la obuze şi arme, pe care le furam. Desfăceam obuzele, scoteam plumbul, scoteam praful de puşcă, îl aruncam în stradă şi îl aprindeam ca să speriem fetele”, le- a mai declarat Sergiu Nicolaescu  jurnaliștilor Adevărul.