Servicii stomatologice gratuite pentru persoanele neasigurate! Lista procedurilor acoperite de CNAS

Autor: Bianca Vidoi

Servicii stomatologice gratuite pentru persoanele neasigurate

Sursa: PixaBay

Românii neasigurați sunt îngrijorați de sumele pe care trebuie să le plătească atunci când merg la stomatolog, însă există o listă a serviciilor acoperite de CNAS.

Casa Națională de Asigurări de Sănătate a explicat într-un material informativ care sunt serviciile stomatologice pe care persoanele neasigurate le pot primi gratuit, dar și care sunt procedurile suplimentare de care beneficiază doar persoanele asigurate.

Servicii stomatologice gratuite pentru persoanele neasigurate

Casa Națională de Asigurări de Sănătate a publicat un ghid în care explică exact care sunt serviciile stomatologice gratuite de care beneficiază persoanele neasigurate, astfel încât să permită tuturor românilor accesul la astfel de proceduri.

Mai mult de atât, materialul informativ arată și care sunt beneficiile suplimentare pe care le primesc persoanele asigurate.

Vizitele la stomatolog pot fi destul de piperate, astfel românii amână momentul în care să meargă la dentist până în ultimul moment. Pentru a se asigura că toți românii știu beneficiile de care se pot bucura gratuit, Casa Națională de Asigurări de Sănătate a oferit o listă pe care românii neasigurați o pot analiza.

Citește și: Analizele gratuite de care pot beneficia românii! Lista completă cu toate serviciile asigurate de CNAS

Pe lista procedurilor gratuite pentru persoanele neasigurate se află consultația de specialitate, tratamente de urgență pentru traumatisme dento-alveolare, aplicarea pansamentelor calmante, drenaj endodontic și tratamentul infecțiilor dentare Acestea nu sunt singurele proceduri de care românii neasigurați pot beneficia gratuit, alăturându-se și tratarea parodontitelor apicale prin incizie cu anestezie, tratamente pentru afecțiunile parodonțiului, chiuretaj alveolar și tratamentul hemoragiei, reducerea luxației articulației temporomandibulare și reparația și rebazarea protezelor dentare.

Citește și: Ce cantitate de lapte consuma un bebelus? Tabel cantitate lapte bebelusi

Citește și: Minodora, mesaj emoționant pentru mama ei, în ziua în care ar fi trebuit să împlinească 67 de ani. „Nimic, dar absolut nimic nu mai este la fel!”

Serviciile oferite gratuit de CNAS pentru românii neasigurați se concentrează asupra persoanelor aflate în situații critice, care în alte situații nu ar avea acces la tratamente stomatologice de bază.

În cazul în care

Beneficii suplimentare pentru românii asigurați

Serviciile de care beneficiază persoanele neasigurate fac parte dintr-un pachet minimal, românii asigurați beneficiază gratuit și de pachetul minimal, dar și de nenumărate proceduri suplimentare. Astfel, persoanele asigurate au acces gratuit la: tratamentul cariei simple și al afecțiunilor mucoasei bucale, extracții dentare, chiuretaj alveolar și tratamentul hemoragiei, decapușonarea, proteza acrilică mobilizabilă pe arcadă, element protetic fizionomic sau semi-fizionomic, aparate și dispozitive utilizate în tratamentul malformațiilor congenitale, detartraj cu ultrasunete și periaj profesional pe ambele arcade, detartrajul cu ultrasunet și periajul profesional, dar și multe altele.

Toți românii, indiferent dacă aceștia sunt asigurați sau nu, pot beneficia de o consultație gratuită. Această consultație gratuită trebuie să aibă loc la un interval de 12 luni, adică o consultație pe an. În cazul copiilor de până la 18 ani, aceștia pot beneficia de o consultație gratuită la fiecare șase luni, mai exact două consultații pe an, potrivit avocatnet.ro.

Persoanele care beneficiază de o decontare de 100% a serviciilor stomatologice sunt copiii și adolescenții cu vârsta între 0 și 18 ani, tinerii cu vârsta cuprinsă între 18-26 de ani dacă sunt elevi, inclusiv absolvenții de liceu, până la începerea anului universitar, dar nu mai mult de trei luni, ucenici sau studenți, studenții-doctoranzi care desfășoară activități didactice, persoanele care urmează modulul instruirii individuale, pe baza cererii lor, pentru a deveni soldați sau gradați profesioniști și dacă nu realizează venituri din muncă și beneficiarii legilor speciale.

Adulții care nu fac parte din aceste categorii pot beneficia de o decontare 60% sau 100%, în funcție de tratamentul specificat.