Biroul permanent al Camerei Deputaţilor a convocat o sesiune extraordinară a forului legislativ pentru luni, 15 iulie, începând cu ora 15:00. Aceasta va include o şedinţă plenară urmată de vot final, desfăşurată în format hibrid. Principalele puncte de pe ordinea de zi vizează măsuri urgente pentru gestionarea populaţiei de urşi, în contextul recentei tragedii în care o tânără şi-a pierdut viaţa în urma unui atac al unui urs.
Un nou proiect de lege va fi discutat în sesiunea extraordinară
În centrul dezbaterilor se află un proiect de lege pentru completarea articolului 1 din Legea vânătorii şi a protecţiei fondului cinegetic nr. 407/2006, precum şi pentru modificarea şi completarea Ordonanţei de Urgenţă nr. 81/2021. Acest proiect, adoptat de Senat pe 6 noiembrie 2023 (PLX 719/2023), propune intervenţii legislative menite să prevină atacurile asupra populaţiei şi pagubele provocate de urşi. Mai exact, proiectul prevede aprobarea recoltării a 426 de exemplare de urs brun pentru anii 2024 şi 2025, reprezentând nivelul de prevenţie
În plus, pe ordinea de zi se află vacantarea unui loc de deputat, ca urmare a demisiei deputatului USR Dan Barna, devenit recent europarlamentar, şi validarea unui nou mandat de deputat, sub rezerva depunerii raportului.
Această sesiune extraordinară a fost anunţată de premierul Marcel Ciolacu, care a subliniat necesitatea unor noi măsuri pentru gestionarea populaţiei de urşi.
Citește și: Alimente bogate in B12. Surse de vitamina B12
Citește și: Nou beneficiu pentru pensionarele cu venit de până în 3.000 de lei. Ce gratuitate vor primi acestea
Tanczos Barna, fostul ministru al Mediului: „Câte persoane trebuie să mai moară”
Fostul ministru al Mediului, Tanczos Barna, a comentat marţi seară cazul tragic al turistei atacate mortal de un urs. Barna a afirmat că această tragedie putea fi evitată dacă proiectul de lege propus de UDMR, care prevede reintroducerea vânătorii, ar fi fost adoptat.
„Suntem în faţa unei tragedii cumplite care putea fi evitată, iar tragedii similare au mai avut loc în trecut. Ne întrebăm câte persoane trebuie să mai moară, câte persoane trebuie să mai fie mutilate, câte persoane trebuie să ajungă la spital în urma atacurilor urşilor şi cât timp trebuie să mai treacă ca viaţa oamenilor să devină mai importantă pentru tot Parlamentul României decât viaţa unui exemplar de urs brun”, a declarat Barna.
Proiectul de lege discutat ar putea fi votat în Camera Deputaţilor dacă ar exista un consens în cadrul coaliţiei şi al forului legislativ, potrivit fostului ministru Barna. Acesta a reiterat necesitatea adoptării unor măsuri eficiente pentru prevenirea altor astfel de tragedii.