Sezonul cald aduce si fenomene meteo extreme! Care sunt zonele in care apar tornadele in Romania si de ce sunt raportate tot mai des? Iata ce spun specialistii!

Author: Daniela Iliuta
Actualizat: 25 iul 2022, 07:10
Tornadele apar din ce in ce mai frecvent in Romania, din anul 2006 incoace.
Sursa: unsplash.com

Incepe sezonul cald care va aduce cu sine si multe fenomene meteo extreme, precum tornadele. Unde se formeaza acestea cel mai des in Romania?

Odata cu venirea sezonului cald, isi vor face aparitia si fenomene meteo periculoase precum tornadele, care sunt din ce in ce mai frecvente in tara noastra in ultimii ani. Cel mai frecvent aceste vartejuri apar in zona de sud-est a Romaniei si produc multe pagube materiale locuitorilor.

96 de tornade au fost raportate in Romania dupa anul 2006

Potrivit digi24.ro, Bogdan Antonescu, specialist in fenomene meteorologice extreme, a precizat cum se formeaza tornadele si ce pericol major reprezinta pentru populatie.
Conform statisticilor cele mai numeroase tornade se formeaza in lunile mai si iunie, odata cu instalarea sezonului cald. Incepand cu luna iulie, se produc de regula trombe marine, care apar in afara sezonului specific tornadelor, dar care si ele sunt destul de periculoase si afecteaza zona Dobrogei.

Formarea trombelor marine, in sezonul cald.
[Sursa: unsplash.com]

"Trombele marine se formează diferit, mecanismele sunt diferite de cele prin care se formează tornadele pe uscat. Dar în Europa, spre deosebire de SUA, considerăm trombele marine tot în rândul tornadelor. Vă dau exemplul Italiei, unde sunt tornade care se formează pe Marea Mediterană, intră pe uscat și produc pagube. Și atunci, la nivel european, am decis să le catalogăm și pe acestea ca fiind tornade, dacă ajung pe uscat", a spus Bogdan Antonescu, potrivit digi24.ro

Cum explica Bogdan Antonescu producerea furtunii din vestul tarii de la sfarsitul saptamanii trecute?

Specialistul in fenomene meteo extreme, Bogdan Antonescu, a precizat faptul ca furtuna produsa in judetul Bihor la finalul saptamanii trecute a fost declansata de formatiuni noroase care pot provoca si tornade. Insa acesta a mentionat ca acel fenomen a fost de fapt o furtuna violenta si puternica si nu o tornada.

De asemenea, acesta a mai explicat ca formatiunile noroase numite supercelule se produc in conditii deosebite si sunt insotite de intensificari puternice ale vantului, vijelii, grindina si ploi torentiale. Unele dintre ele duc si la declansarea unor tornade. In tara noastra inca nu s-au produs tornade violente ci doar cele de intensitate mica.

Citește și: Alimente bogate in B12. Surse de vitamina B12

Citește și: Veste bună pentru pensionare! Recalcularea pensiilor din 2025 aduce venituri în luna martie. Cine sunt norocoșii?

"Probabil s-au produs, au avut un timp de viață foarte scurt, nimeni nu le-a observat – asta este o problemă generală în Europa – și atunci nu au fost raportate. Dar în general, la nivelul Europei, avem undeva la 250-300 de tornade, comparativ cu SUA unde avem 1.100-1.200 în fiecare an", a mai adaugat Antonescu, potrivit digi24.ro  

Citeste si: VIDEO uluitor! Tornadă, în Transilvania! Filmarea care a făcut ocolul internetului

Citeste si: Panica pe litoralul romanesc: o tornada s-a format in largul Marii Negre! Imagini socante de la fata locului